Kaj lahko naredite, če imate skoliozo?

Kaj narediti v primeru skolioze je odvisno predvsem od vašega stanja skolioze. V določenih primerih skolioze bolj malo, saj je ukrivljenost hrbtenice prevelika. Strokovno se takšni skoliozi reče primarna ali ideopatska skolioza, vzrok nastanka pa ni poznan. Če imate to vrsto skolioze, potem to že veste in se z vami verjetno ukvarja cela vrsta zdravnikov. V kolikor temu ni tako, potem vam toplo priporočam nadaljnje branje članka o skoliozi, kjer boste izvedeli, kaj vse lahko sami naredite za izboljšanje stanja skolioze in posledično zmanjšanja bolečin.

Kaj je skolioza in kaj morate vedeti?

Preden pričnete z reševanjem skolioze oz. kateregakoli problema, je dobro o njem nekaj vedeti. Kajti le to je način za učinkovito spopadanje s težavo. Naštel bom nekaj pomembnih dejstev skolioze, ki vam bodo služila kot izhodišče za razumevanje.

Skolioza, simptomi, vaje:

 • skolioza je deformacija hrbtenice,Skolioza, ukrivljena hrbtenica, vaje za skoliozo
 • skolioza ni bolezen,
 • skolioza povzroči bočno ukrivljenost hrbtenice zaradi rotacije vretenc,
 • če je skolioza prava, ne moremo sami vplivati na izboljšanje stanja,
 • če je skolioza neprava, lahko vplivamo na izboljšanje stanja,
 • neprave skolioze so posledica:
  • bolečine,
  • asimetrične zakrčenosti mišic,
  • krajše okončine …
 • pri večini skolioz zdravljenje ni potrebno,
 • primerne vaje za skoliozo so lahko učinkovita metoda.

Zdravnik specialist za vsakega posameznika s pregledom ugotovi, kakšna je ukrivljenost hrbtenice oz. skolioza, kjer ocenjuje nagnjenost medenice, različno višino ramen, ipd. Opravi Adamsov test skolioze, kjer v predklonu opazuje asimetrijo prsnega koša in ledvenega dela trupa. Le ta se pojavi zaradi rotacije vretenc. Bistvene podatke za skoliozo pridobimo z rentgenskim slikanjem hrbtenice. Iz slike je mogoče določiti kot skolioze, ki opredeli, kako bo potekalo zdravljenje.

Skolioza glede na velikost:

Da bi vedeli, kako resna je vaša skolioza, morate poznati velikost kota vaš skolioze.

 • Skoliotične krivine hrbtenice do 25° ne potrebujejo posebnega zdravljena.
  • V kolikor veste zgolj, da imate skoliozo in ne veste natančnega kota, potem spadate verjetno v to skupino.
 • Krivine med 25° in 45° so včasih zdravili s stezniki, vendar raziskave kažejo, da ta metoda ni uspešna in ustanove kot je npr. Ortopedska klinika v Ljubljani, steznikov ne predpisujejo več.
 • Pri krivinah preko 45°-50° je potrebna operacija, saj takšna ukrivljenost vpliva na nepravilno delovanje dihal in obtočil.

Imam simptome skolioze. Kaj lahko naredim sam za zdravljenje?

Skolioza, ukrivljena hrbtenica, bolečine v križu

Skolioza – prikaz ukrivljenosti hrbtenice.

Za izboljšanje zmernega stanja skolioze lahko največ naredite sami. Najprej je potrebno definirati, kako se je vaše telo prilagodilo na skoliozo. Namreč skolioza ni nastala preko noči in telo se je postopno prilagajalo, da ste lahko normalno funkcionirali. Telo je ukrivljenost kompenziralo tako, da je eno stran hrbtnih mišic obremenjevalo bolj kot drugo. Posledica dolgotrajnega prilagajanja na skoliozo je vidna. Opazili boste, da je ena stran hrbtnih mišic veliko večja kot druga. To niso majhne razlike in brez težav jih boste lahko opazili. Močnejša stran je tudi bolj zakrčena. Telo je narejeno, da je v ravnovesju. Vsi sklepi imajo pravilno razmerje, da lahko delujejo pravilno. V kolikor strani zaradi skolioze niso izenačene, sklepi ne delujejo pravilno in pojavljajo se bolečine. Razmerje med levo in desno stranjo hrbtenice bi moralo biti 1:1. Pri skoliozah je to razmerje očitno porušeno.

Ko ste ugotovili, katera stran je močnejša, je vaša glavna naloga, da pričnete s krepitvijo šibkejše strani. Naj opozorim, da se spremembe ne bodo zgodile čez noč in da bo potrebna velika mera vztrajnosti. S kvalitetnim in učinkovitim delom, lahko prve vidne spremembe pričakujete po mesecu dni. Zaradi velike zakrčenosti močnejše strani, je priporočljivo tudi raztezanje ali “valjčkanje” zakrčene strani. S tem se bo napetost postopoma sproščala in nasprotna stran hrbtnih mišic bo dobila priložnost, da se okrepi.

 

Skolioza vaje – kaj lahko in česa ne? Nasveti za vaje za hrbtenico pri skoliozi.

Osnova za vadbo so dobri temelji, na katerih je potrebno graditi. Stabilizacija hrbtenice je osnova za vaje za skoliozo. Namreč – v kolikor ledveni del hrbtenice ni stabilen, je nemogoče vplivati na višje dele hrbtenice, npr. prsni del. Naučite se kvalitetne stabilizacije in jo uporabljajte v vsakodnevnem življenju. Hkrati vam bo stabilizacija omogočala enakomerno obremenjevanje hrbtenice, katere ravnovesje je zaradi skolioze porušeno. Najučinkovitejše so izometrične vaje. Pri teh vajah ne prihaja do gibanja, zgolj napenjanje v pravilnih položajih. Primer takšne vaje je deska ali angleško »plank«. Učinkovite vaje za skoliozo so tudi vaje z enostransko obremenitvijo, kjer je potrebno poskrbeti, da se dodatno obremeni šibkejšo stran. A pri tem morate biti pozorni, saj šibke mišice niso prilagojene večji obremenitvi in je ključnega pomena postopnost obremenjevanja, da ne pride do nepotrebnih bolečin.

Bolečine v križu in hrbtenici, išias, vadba za hrbtenico

Skolioza vaje – pomembna je stabilizacija hrbtenice..

Občutek pravilne drže pri skoliozi ni »domač«

Potrebno je zaznavati nevtralni položaj hrbtenice, saj le ta omogoča enakomerno obremenitev. V začetku izvajanja vaj bo ta občutek izjemno »ne domač«, saj bodo vaši občutki za izhodiščni položaj skladni s skoliozo, kar pomeni, da ne boste v ravnem, nevtralnem položaju. Zato se ga je potrebno najprej navaditi. Še bolj pomembno je, da ga ohranjate med vsako vajo, kajti le tako boste na poti napredovali in zmanjšali bolečine ter skoliozo.

Za dodatno pomoč smo vam vedno na voljo.