[Kdaj pravimo, da gre za občasne]

BOLEČINE V KRIŽU

Program odpravljanja bolečine v križu

Kar 80 % odraslih zazna bolečine v križu v nekem trenutku svojega življenja. Medtem ko je v navadi, da se ob njihovem pojavu poseže po protibolečinskih tabletah, masažah in raznih pripomočkih, ki utišajo simptome, vas v Re.aktivu vprašamo: “Kaj je vzrok vaše bolečine v hrbtenici?”

Možnih vzrokov je veliko, mednje sodijo dolgotrajne nepravilne obremenitve, stres, pretirano zategovanje mišic, napačno dvigovanje, nepravilni vzorec gibanja.

Če preiskave ne pokažejo, da je kaj narobe, vas pa boli, da se komaj premikate, gre za nespecifične bolečine, ki so daleč najpogostejša vrsta težav s hrbtenico (kar 90 % vseh bolečin v hrbtenici sodi v to področje).

 Bolečine v križu so raznolike.

 • Ali opažate …
  • da imate občasne bolečine, ki se pojavijo in izginejo?
  • bolečine, ki trajajo nekaj dni, potem pa skoraj pozabite, da jih imate?
  • težave povezane z določenim položajem (ko sedite, stojite, spite)?
  • da vas zateguje v vratu, ramenih ali hrbtu?
 • Nespecifične bolečine v križu lahko zaznavate občasno ali stalno, lahko se pojavijo v ostri zbadajoči ali topi obliki, intenzivnost bolečine pa je v razponu od blage do hude.
 • V večini primerov so povezane z …
  • opravljanjem določenih aktivnosti oz. dejavnosti (športna aktivnost, vrtnarjenje, pospravljanje …)
  • dolgoročnimi položaji (dolgotrajno sedenje v pisarni, dolgotrajno stanje na dogodku ali poležavanje na kavču)
  • ali so posledica nagle izvedbe giba (rotacija, dvig ali predklon, ko kaj poberete iz tal).

Bolečine v križu in načini reševanja."Hvala za vse prijazne, natančne in zelo natančne napotke, za vaš enkraten pristop k lajšanju oz. odpravljanju težav v mojem križu. Zelo sem vesela, ker se je izboljšanje res začelo kazati kar kmalu, seveda, če sem vaje pridno delala tudi doma, ob čim bolj pravilnem izvajanju - kot sva se jih naučila pri vas. No, včasih tudi ni šlo takoj vse tako, kot bi moralo biti, ampak z vašo potrpežljivostjo, da ponovno pokažete in razložite, kako pravilno narediti vajo, je šlo potem lažje."

Maja

Značilnosti bolečine v križu

PODROČJE BOLEČINE  

Najpogosteje se nespecifične bolečine pojavljajo v ledvenem predelu hrbta in se ne širijo v zadnjico, nogo ali v druge dele telesa. 

VZROK BOLEČINE  

Natančna diagnoza o tem, kaj povzroča bolečine v križu, ni mogoča. Rentgenske sike in MRI na strukturi ne pokažejo nepravilnosti, zato je težko ugotoviti, kaj je dejanski vzrok za bolečino.

Se pa na podlagi simptomov in njihove pojavnosti lahko sklepa, na katerem mestu je težava in na ta način učinkovito deluje v praksi. 

>> Če niste seznanjeni z vzrokom svoje bolečine v križu, vabljeni, da opravite brezplačen vprašalnik na podlagi simptomov, ki vam bo podal informativno oceno z obrazložitvijo, za katero vrsto težav gre, kako ravnati s hrbtenico in ali se je potrebno posvetovati z zdravnikom specialistom.

DEJSTVO: 90 % vseh bolečin v križu je vzrok poškodbe mišic

Mišice se relativno hitro obnavljajo in če je poškodba mišičnega izvora, bo ob pravem delu izzvenela v nekaj dneh do dveh tednih. Pogosto se zgodi, da se po izboljšanju s težavo ne ukvarjamo več. A na dolgi rok se to ne obrestuje, saj se v večini primerov bolečina ponovi. 

Ko mišice ne zmorejo opravljati svoje funkcije, se obremenitev prenese na hrbtenično strukturo (vezi, vretenca in medvretenčne ploščice ali diske). Pogoj, da trdne strukture prenašajo obremenitev, je pomoč stabilizacijskih mišic. 

V nasprotnem primeru se zgodi negativni domino efekt. Ker so mišice poškodovane, ne prenašajo bremena in ne morejo skrbeti, da bi bila hrbtenica v nevtralnem položaju, v katerem je manj obremenjena. Zato se (obremenitev) prenese na trdne strukture. Ker te niso pravilno obremenjene, se hitreje poškodujejo.

Težava pri pošdkobah trdnih struktur je, da ko enkrat poškodujejo, se ne morejo več obnoviti tako kot mišice. Zato je izrednega pomena, da se lotite reševanja bolečine v križu dovolj zgodaj,saj boste tako preprečili nepovratne poškodbe (degenerativne spremembe). 

POTEK BOLEČINE

90 % bolečin v križu se umiri po naravni poti in pacienti okrevajo v šestih tednih. Če bolečina v križu traja več kot šest do osem tednov, so potrebni dodatni testi in/ali pregled pri zdravniku, ki vas bo napotil na dodatno diagnostiko.

Pri bolnikih s hudimi in kroničnimi bolečinami v križu, ki ovirajo njihovo opravljanje aktivnosti se lahko kot vir bolečine ugotovi degenerativne spremembe, obrabo oz. poškodbe medvretenčnih ploščic ali druge oblike težav.

STOPNJEVANJE BOLEČINE 

V večini primerov se bolečine v križu stopnjujejo: 

 1. Manjša bolečina v ledvenem predelu oz. križu, ki traja 1 - 2 dni
  • pojavi se zgolj ob večjih obremenitvah ali specifičnem delu
 2. Bolečina traja dalj časa do 7 dni
  • je intenzivnejša in delno moti vsakodnevno delo
  • pojavlja se predvsem v ledvenem predelu oz. križu
 3. Trajanje bolečine se podaljšuje do 14 dni
  • intenzivnost bolečine se ohranja ali povečuje
  • obdobja pojavnosti so pogostejša (večkrat na leto, vsake 2 meseca)
  • lahko boli zgolj v ledvenem predelu oz. križu, lahko pa tudi v predelu zadnjice in nižje po stegnu
 4. Poveča se intenzivnost bolečine v križu
  • trajanje ni več opredeljeno
  • bolečina zelo moti vsakdanje aktivnosti
  • bolečina se razširja od križa do kolena ali celo nižje
 5. Bolečina v križu se pojavlja zelo pogosto ali je celo konstantna
  • pojavlja se od ledvenega dela, križa pa vse do prstov na nogah
  • lahko vpliva na delovanje mišic nog,
  • zmanjša se moč mišic
  • spremeni se senzorni občutek na koži
  • bolečina prekinja vsakodnevne aktivnosti

Slika magnetne resonance (MRI) - nespecifične bolečine v križu

Pri nespecifičnih bolečinah v križu je struktura primerna in brez posebnosti. 

MRI nespecifične bolečine v križu in hrbtenici

Vas zanima brezplačna e-knjiga dr. Kernca "PREMAGAJTE BOLEČINE V KRIŽU?"

Kako si pomagate pri občasni bolečini v križu?

Ko je izključena možnost resnejše okvare strukture (npr. hernija, stenoza) kot vzroka bolečine v križu, je več neinvazivnih možnosti, s katerimi si lahko pomagate: 

1. Ob pojavu bolečine naj počitek traja največ dan ali dva, sicer zakrčene strukture povzročijo dodatne simptome

2. Čim hitreje poskusite s hojo. Če so bolečine hude, je dovolj nekaj korakov po ravnem toliko, da razgibate strukture.

3. Uporabite tople obkladke in pazite, da vas ne prepiha v ledvenem predelu.   

4. Kratkotrajna uporaba tablet, ki zmanjšujejo vnetje. O tem se je potrebno pogovoriti z vašim osebnim zdravnikom. 

5. Zavestno aktivirajte stabilizacijske mišic, da z njimi pomagate hrbtenici pri izvedbi gibov (sedenje, stanje, vstajanje, dvigovanje).

6. Redno izvajajte vaje stabilizacije in krepitve obhrbteničnih mišic. Močnejše mišice prenesejo več teže in s tem dodatno pomagajo hrbtenici pri razbremenitvi.

7. Terapevtska masaža sprosti zakrčene strukture in je najbolj učinkovita v kombinaciji z vadbo.

8. Posvet z dr. Kerncem o hrbtenici. Kaj smete delati in kako, da razbremenite strukture in bolečine v križu.

Kdaj so bolečine v križu nevarne?

Če se bolečinam v križu pridružijo spodnji znaki, morate v čim krajšem času obiskati zdravnika;

 • nenadno povečanje temperature
 • nezmožnost zadrževanja vode ali blata
 • zgodovina rakavega obolenja
 • nepričakovana izguba telesne teže
 • nevrološki simptomi (izguba občutka zaznavanja)
 • pomembna poškodba glede na starost (padec)
 • kratek čas po invazivnem posegu na hrbtenici


"K dr. Kerncu sem prišel po navdušenem priporočilu. Slišalo se je podobno, kot se berejo njegovi maili, da torej pomaga. In RES je! Znanje, ki ga dr. Kernc ima, individualiziran pristop, ko se najprej temeljito pouči in seznani z našimi težavami, predvsem pa njegov značaj, so zagotovilo uspešne obravnave. Sliši se enostavno, pa vendar je tovrstni pristop po mojih izkušnjah bolj ko ne butične vrste. Dr. Dejan Kernc se je izkazal s širokim znanjem, s svojo sproščenostjo, odzivnostjo in prijaznim pristopom je deloval kot odličen motivator. Predpisane vaje delam skoraj vsak dan, če se kakšne ne spomnim, si pogledam njegov posnetek. In najpomembneje: če bo kdaj spet kaj zabolelo, vem, kje bom dobil pomoč. Hvala, dr. Dejan!"

Siniša

Kaj lahko pričakujete od Re.aktiva?

Naš protokol deluje

V Re.aktivu deluje izkušena in preverjena ekipa dipl. kineziologov pod vodstvom dr. Dejana Kernca. Pri delu uporabljamo celovit in funkcionalen vadbeni protokol, s katerim smo doslej več kot 1500 posameznikom pomagali odpraviti bolečine v križu.

Postavite temelje za močno hrbtenico 

Vadbeni program, ki lajša, odpravlja in preprečuje bolečine v križu. Sledimo priporočilom zdravnikov, razložimo, kako ravnati s hrbtenico in prilagodimo vaše gibanje na način, ki ne obremenjuje hrbtenice. 

Prvi  korak protokola je POSVET

Individualni posvet z dr. Kerncem v 30-ih minutah odgovori: Kaj smete početi in katere aktivnosti so za vas primerne - kljub bolečinam v hrbtu? Kako si lahko pri kontroliranju bolečine pomagate sami? Kako se celostno lotiti odpravljanja vzrokov in kakšna je dolgoročna rešitev za vaše težave? Kako premagati strah pred gibanjem? Ter odgovori na vsa vprašanja, ki jih v zvezi s težavami imate.

360° podpora 

Podpiramo vas pri doseganju ciljev in v vsakem trenutku poskrbimo za varnost hrbtenice.

Ob morebitnem pojavu (starih ali novih) poškodb in težav vas usmerimo na individualno obravnavo k dr. Kerncu ali na terapevtsko masažo. Z nami ne boste obstali v negotovosti in brez rešitve.

O meni

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečine v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

Kje začeti?


30-MINUTNI 
POSVET O HRBTENICI
DR. KERNCEM

EUR

6O

 • Čas trajanja: 30 min
 • Jasna navodila, kako ravnati s hrbtenico, da je ne obremenite.
 • Pojasnitev realne rešitve za dolgoročno odpravo težav.
 • Priprava načrta, ki je prilagojen vašemu stanju, težavam, gibalnim navadam, funkcionalnim sposobnostim in morebitnim pridruženim boleznim.

3 URE 
AKTIVACIJE 
ZA RAZBREMENITEV HRBTENICE 

EUR

20O 

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 3 ure vadbe
 • Praktično razumevanje težav s hrbtenico (kaj smete delati in kako). 
 • Osnove zaznavanja in aktivacije stabilizacijskih mišic.
 • Definiranje vaše varne cone tj. območje brez bolečin.
 • 3 ure vadbe z dipl. kineziologom. 
 • Možnost nadaljevanja na 8-urni paket temeljev.

8 UR STABILIZACIJE ZA KONTROLIRANJE BOLEČIN V HRBTU 

EUR

410

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 8 ur vadbe
 • Vključuje paket 3 urne aktivacije za razbremenitev hrbtenice. 
 • Spoznavanje načinov, kako s stabilizacijo kontrolirati stanje bolečin.
 • Prenos pravilnih vzorcev gibanja v vsakdanje situacije in športne aktivnosti.
 • 2x kontrolna ura z dr. Kerncem + 6 x vadba z dipl. kineziologom.
 • BONUS! Video vsebine s prikazom pravilne izvedbe vaj za domačo vadbo..
 • << Možnost prekinitve paketa po 3-urah aktivacije.  

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Vprašalnik o reševanju težav 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Pogoji poslovanja    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED.