[Kaj storiti, ko se pojavi]

BOLEČINA V PRSNEM DELU

Program odpravljanja bolečine v prsnem delu hrbtenice

Bolečina v prsnem delu se pojavi v torakalnem delu hrbtenica (imenovanem tudi zgornji del hrbta), ki je namenjen stabilizaciji prsnega dela in zaščiti notranjih organov. Medtem ko sta vratni in ledveni del prožna, ima prsna hrbtenica omejen obseg gibanja, saj je zasidrana z rebri s tem odpornejša proti poškodbam. Če se pojavi bolečina v prsnem delu hrbta, je ta običajno posledica dolgotrajne slabe drže ali zakrčenosti. 

Bolečina v prsnem delu - dejstva

 • Bolečina v prsnem delu se lahko pojavi nenadoma, zaradi nesreče ali poškodbe. Lahko pa se razvije postopoma kot posledica dolgotrajnih statičnih položajev (npr. slabe drže med sedenjem). 
 • Simptomi se razlikujejo od osebe do osebe. Pri nekaterih je bolečina blaga in izgine v nekaj dneh. Pri drugih se stanje bolečine slabša čez dan in ovira vsakodnevna opravila. 
 • Bolečina lahko potuje vzdolž živca in se iz torakalne hrbtenice seli v prsni koš, lahko tudi v predel trebuh. Običajno se pojavi samo na eni strani telesa. 
 • Umirja se s počitkom, prilagajanjem drže, terapevtsko masažo ali gretjem razbolelega predela.
 • Če bolečina ne preneha, so morda potrebne druge oblike zdravljenja (krepitev in raztezanje obhrbteničnih mišic, fizioterapija, protibolečinske tablete).    

Bolečina v prsnem delu: vzrok in razbremenitev   "Hvala za vse prijazne, natančne in zelo natančne napotke, za vaš enkraten pristop k lajšanju oz. odpravljanju težav v mojem križu in tudi vratnem predelu. Zelo sem vesela, ker se je izboljšanje res začelo kazati kar kmalu, seveda, če sem vaje pridno delala tudi doma, ob čim bolj pravilnem izvajanju - kot sva se jih naučila pri vas. No, včasih tudi ni šlo takoj vse tako, kot bi moralo biti, ampak z vašo potrpežljivostjo, da ponovno pokažete in razložite, kako pravilno narediti vajo, je šlo potem lažje."

Maja

Prsni del hrbtenice in kaj gre lahko narobe

Prsni (torakalni) del hrbtenice se začne pod vratom in je sestavljen iz 12 vretenc, označenih s Th1 do Th12. Za razliko od vratne in ledvene hrbtenice je razmeroma negiben, ker je vsako vretence povezano s parom reber, ki se stikajo s prsnico na sprednji strani prsnega koša.  


Na vsaki ravni prsne hrbtenice se dve živčni korenini (po ena na vsaki strani) razvejata v mrežo živcev, ki omogoča senzorične in motorične funkcije. Če se živčna korenina stisne ali vname (hernija diska) lahko nastopijo simptomi mravljinčenja, otopelosti, šibkosti.

 • Bolečina se običajno pojavi zaradi dveh razlogov. 

  1. zategovanja mišic. Če se mišice zategnejo zaradi preobremenitve, šibkosti ali poškodbe, postanejo boleče.
 •  2. poškodbe strukture zaradi nesreče / poškodbe                    
 • 3. težave s skoliozo, zaradi katere je ena stran mišic bolj zategnjena / obremenjena, kot druga zato prihaja do nepravilnega razmerja.              
 • 4. oblopatične mišice, ki zaradi neskladja delovanja in posledično mišičnega nesorazmerja vplivajo na enostransko obremenitev prsne hrbtenice (dominantna roka).

Simptomi se lahko pojavijo 

(1) takoj po poškodbi ali nenadoma brez očitnega razloga.

(2) Z zamudo zaradi vnetnih procesov, povezanih s poškodbo.

(3) Postopno. Bolečina je sprva blaga in se s časom slabša. Ta pojavna oblika je najpogostejša. 

Pojavnost bolečine je različna. Včasih se pojavi in izgine. Občasno se (odvisno od vzroka) poslabša.

Lahko je najslabša zjutraj in čez dan izgine. Ali pa se poslabša zvečer. 

Vas zanima brezplačna e-knjiga dr. Kernca "PREMAGAJTE BOLEČINE V KRIŽU?"

Bolečina v prsnem delu - najpogostejši simptomi

Simptomi bolečine v zgornjem delu hrbta se razlikujejo glede na osnovni vzrok težave.

OSTRA BOLEČINA

Ta vrsta bolečine je običajno opisana neznosna pekoča bolečina. Običajno se nahaja na enem mestu in se ne širi.

NELAGODJE

Top občutek bolečine ali pa zgolj nelagoden občutek, ki je lahko bolj ali manj stalno prisoten in izgine v določenih položajih telesa (npr. ležanje).

ZATEGOVANJE 
Najpogostejši simptom, ki je posledica prevelike obremenjenosti mišic prsne hrbtenice. Le ta se zmanjša, ko se spremeni način dela npr. med dopustom, vikendom ali če obiščete terapevtsko masažo, ki pa je zgolj blaženje posledic in ne odstranjevanje vzrokov.

Bolečina v prsnem delu - vzroki

Ko postane zgornji del hrbta boleč, je to najverjetneje posledica zakrčenosti mišic zaradi dolgotrajne in konstantne preobremenitve. Med najpogostejši vzroki za bolečina v prsnem delu hrbta so:

Slaba drža

Sedeč življenjski slog oz. dolgotrajno sedenje doma, v službi ali na delovnem mestu na dolgi rok vpliva na strukturne spremembe hrbtnih mišic. Mišice oslabijo in nevtralnega položaja človek ni več sposoben zdržati. Ko se glava in ramena zaradi teže glave nagibajo naprej, je večji pritisk na hrbtenične kosti, mišice, vezi in druga mehka tkiva. Če se oseba pogosteje nagiba na eno stran, na primer med vožnjo ali delom za računalnikom, to lahko povzroči mišično neravnovesje, ki tudi povzroča zakrčenost. 

Prekomerna obremenitev

Ste se odločili sami prebeliti strop in stene sobe? Ali narediti generalno kleti? Morda pomagate znancem pri selitvi ali pri avgustovskih poplavah? Vse to lahko povzroči, da se mišice preobremenijo, nategnejo in vnamejo ter zabolijo. 

Poškodbe

Padec ali nesreča (prometna, delovna, športna) povzročijo bolečine v zgornjem delu hrbta ter poškodbe mišic, vezi, živcev, diskov, kosti. 

Nepravilno gibanje v kombinaciji z zgodovino hrbteničnih težav

Sunkovit dvig težjega bremena. Nagel zasuk v stran.

Včasih je dovolj en gib na slabo podlago (predhodne težave v prsnem delu hrbtenice) in bolečina je tu.  "Zadovoljna sem, da sem spoznala dr. Kernca. Na prijazen in strokoven način mi je pomagal razumeti, da je potrebno poslušati svoje telo ter počasi, pravilno in redno izvajati telesno vadbo. Ob tem so se moje bolečine v hrbtenici zmanjšale in na koncu tudi izginile. Z redno vadbo še vedno vztrajam, saj mi pomaga, da se bolje počutim."

Silva

Kako si lahko pomagate sami?

Če se bolečina v prsnem delu hrbta pojavi brez predhodnih znakov ali poškodbe, jo poskusite blažiti sami.

Če se v 6. tednih ne umiri oz. se pojavljajo novi simptomi, je treba poiskati pomoč. 

 • Gretje / hlajenje razbolelega predela. Za zmanjšanje otekline se prvih nekaj dneh po začetku bolečine hladi, po 48 urah pa se običajno priporoča toplota.
 • Raztezanje preobremenjenih mišic.
 • Sprememba načina oz. menjava nepravilnih vzorcev gibanja s pravilnimi.
 • Vadite boljšo držo. Če držite glavo v nevtralnem položaju, boste najmanj obremenili vratni in prsni del. Ustrezna drža ves dan – med sedenjem, hojo ali dvigovanjem težkih predmetov zmanjša tveganje za pojav bolečine. 
 • Enostavne spremembe v vsakdanjem življenju: ergonomska razporeditev delovnega mesta, kakovosten stol, pravilno dvigovanje bremena, nošenje torbe na obeh ramenih...
 • Terapevtska masaža mnogim olajša bolečine, ker sprosti zategnjene mišice in poveča pretok krvi na bolečem področju. Najbolje je obiskati izkušeno terapevtko, lahko pa se sami masirate z valjčkom ali žogico. 
 • Popolnoma normalno je, da boste en čas iskali pravo kombinacijo, Včasih je potreben čas poskusov in napak, da najdete kombinacijo, ki vam bo pomagala odpraviti bolečine v zgornjem delu hrbta.
 • Posvet z dr. Kerncem o težavah v hrbtenici in prilagoditev vaj za vratno hrbtenico.,

Kdaj je bolečina v prsnem delu nevarna?

Če so spodaj našteti znaki, pridružijo bolečinam v hrbtenici, mora posameznik v čim krajšem času obiskati zdravnika;

 • nenadno povečanje temperature 
 • hud glavobol 
 • zmanjšana koordinacija, težave pri hoji
 • nevrološki simptomi (izguba občutka zaznavanja)
 • pomembna poškodba (nesreča, padec)
 • bolečino ali mravljinčenje v prsnem košu ali trebuh


"Izkušnja v Re.aktivu je prava osvežitev po več nezadovoljivih obiskih zdravniških ordinacij, kjer pacientov ne poslušajo in postavljajo le diagnoze na podlagi preiskav, brez ponujenih rešitev. Potem morda veš, kaj je narobe, ampak bolečina ostane. Dr. Kernc pa je prijeten sogovornik, ki v sproščenem vzdušju in z veliko interesa pomagati, predstavi rešitev problema s hrbtenico z natančno prilagojeno vadbo, kadar je to seveda mogoče. Dobrih strokovnjakov je veliko, le redki pa so, ki znajo znanje podati na laikom razumljiv način. Razumevanje in zavedanje problema ter osebna angažiranost in redna izvedba vaj pa vodijo do svobodnega gibanja. Sem na začetku poti, vendar se je vzpostavilo zaupanje, ki enostavno ne more razočarati."

Barbara

Kaj lahko pričakujete od Re.aktiva?

Naš protokol deluje

V Re.aktivu deluje izkušena in preverjena ekipa dipl. kineziologov pod vodstvom dr. Dejana Kernca. Pri delu uporabljamo celovit in funkcionalen vadbeni protokol, s katerim smo doslej več kot 1500 posameznikom pomagali odpraviti bolečina v prsnem delu.

Postavite temelje za močno hrbtenico 

Vadbeni program, ki lajša, odpravlja in preprečuje bolečina v prsnem delu hrbta. Sledimo priporočilom zdravnikov, razložimo, kako ravnati s hrbtenico in prilagodimo vaše gibanje na način, ki ne obremenjuje hrbtenice. 

Prvi  korak protokola je POSVET

Individualni posvet z dr. Kerncem v 30-ih minutah odgovori: Kaj smete početi in katere aktivnosti so za vas primerne - kljub bolečinam v hrbtu? Kako si lahko pri kontroliranju bolečine pomagate sami? Kako se celostno lotiti odpravljanja vzrokov in kakšna je dolgoročna rešitev za vaše težave? Kako premagati strah pred gibanjem? Ter odgovori na vsa vprašanja, ki jih v zvezi s težavami imate.

360 podpora 

Podpiramo vas pri doseganju ciljev in v vsakem trenutku poskrbimo za varnost hrbtenice.

Ob morebitnem pojavu (starih ali novih) poškodb in težav vas usmerimo na individualno obravnavo k dr. Kerncu ali na terapevtsko masažo. Z nami ne boste obstali v negotovosti in brez rešitve.

O meni

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

Kje začeti?


30-MINUTNI 
POSVET O HRBTENICI
DR. KERNCEM

EUR

6O

 • Čas trajanja: 30 min
 • Jasna navodila, kako ravnati s hrbtenico, da je ne obremenite.
 • Pojasnitev realne rešitve za dolgoročno odpravo težav.
 • Priprava načrta, ki je prilagojen vašemu stanju, težavam, gibalnim navadam, funkcionalnim sposobnostim in morebitnim pridruženim boleznim.

3 URE 
AKTIVACIJE 
ZA RAZBREMENITEV HRBTENICE 

EUR

20O 

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 3 ure vadbe
 • Praktično razumevanje težav s hrbtenico (kaj smete delati in kako). 
 • Osnove zaznavanja in aktivacije stabilizacijskih mišic.
 • Definiranje vaše varne cone tj. območje brez bolečin.
 • 3 ure vadbe z dipl. kineziologom. 
 • Možnost nadaljevanja na 8-urni paket temeljev.

8 UR STABILIZACIJE ZA KONTROLIRANJE BOLEČIN V HRBTU 

EUR

410

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 8 ur vadbe
 • Vključuje paket 3 urne aktivacije za razbremenitev hrbtenice. 
 • Spoznavanje načinov, kako s stabilizacijo kontrolirati stanje bolečin.
 • Prenos pravilnih vzorcev gibanja v vsakdanje situacije in športne aktivnosti.
 • 2x kontrolna ura z dr. Kerncem + 6 x vadba z dipl. kineziologom.
 • BONUS! Video vsebine s prikazom pravilne izvedbe vaj za domačo vadbo..
 • << Možnost prekinitve paketa po 3-urah aktivacije.  

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Vprašalnik o reševanju težav 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Pogoji poslovanja    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED.