[Kaj morate vedeti o diagnozi]

SKOLIOZA

Program odpravljanja neravnovesja zaradi diagnoze skolioza

Skolioza je nepravilnost hrbtenice, ki je zasukana oz. ukrivljena vstran. Najpogosteje se začne v otroštvu, samega vzroka, zakaj do pojava pride, ne poznamo. Nastanek v odrasli dobi je povezan z asimetrijo in šibkimi hrbtnimi mišicami ene strani hrbta. K sreči na simptome, povezane s skoliozo, lahko vplivamo in stanje hrbtenice izboljšamo z neinvazivnimi metodami.  

Dejstva o diagnozi skolioza

 • Če imate …
  • opazno razliko med desno in levo stranjo telesa, hrbta?
  • hrbtenico, ki je ukrivljena vstran?
 • Potem je zelo verjetno, da imate skoliozo.
 • Ukrivljenost hrbtenice vstran (skolioza) pomeni, da mišice ob hrbtenici niso enakomerno obremenjene, zato prihaja do asimetrije oz. neenakomerne moči med levo in desno stranjo.
 • Skolioza ni bolezen, je deformacija hrbtenice, ki najpogosteje ne potrebuje zdravljenja.
 • Najpogosteje se začne v mladosti, pravega vzroka za njen nastanek ne poznamo. Pravimo, da gre za idiopatsko skoliozo
 • Pogosti simptomi diagnoze skolioza vključujejo mišična zategovanja in zaradi zakrčenosti mišic ("vozličkov") včasih tudi pojav bolečine.  
 • Nekateri zmotno mislijo, da lahko nošenje težkih nahrbtnikov ali spanje na boku povzroči skoliozo, vendar ni tako. 

Kaj je skolioza in kako ustaviti napredovanje? "V hrbtu imam skoliozo in rezultati vseh vaj, ki sem jih prejela, so bili vidni že v zelo kratkem času. Moj hrbet še kar ni čisto raven, vendar počasi prihajam do točke, ko bo, za kar sem zelo hvaležna. Vse vaje so mi vedno pokazane zelo jasno, poleg tega pa so srečanja vedno sproščena in polna pozitive. Sama lahko rečem, da sem vesela, da sem se za odpravljanje skolioze odločila za Re.aktiv."

Eva

O diagnozi skolioza

Vsako ukrivljenost hrbtenice za najmanj 10 stopinj štejemo za skoliozo. Pri tej stopnji skolioza še ni opazna s prostim očesom in ne povzroča resnih simptomov. 

Ko krivulja napreduje do 20 stopinj, je nagnjenost na eno stran opazna s prostim očesom. 

Kadar je skolioza neznanega vzroka, se imenuje idiopatska skolioza. Večino primerov idiopatske skolioze diagnosticirajo v času otroštva, ko je tveganje za nastanek največje.

Skolioza sama po sebi ne povzroča bolečine (vsaj ne v mladosti). Bolj gre za zaskrbljenost zaradi morebitnega napredovanja in videza.  

Uradna diagnoza za potrditev skolioze zahteva rentgensko slikanje nenormalne stranske ukrivljenosti ter izključitev morebitnih drugih vzrokov za deformacijo (živčno - mišičnega ali degenerativnega vzroka). 

Poznamo 4 vrste skolioze:

 • Desna torakalna krivina. Če po sredini hrbta narišemo ravno črto, se krivulja upogne na desno stran zgornjega (torakalnega) dela hrbta.
 • Desna torakolumbalna krivina. Ta krivulja se upogne na desno stran - začne se v zgornjem delu hrbta (torakalno) in konča v spodnjem delu hrbta (ledveno).
 • Desna ledvena krivina. Ta krivulja se upogne na desno stran - začne se in konča v spodnjem delu hrbta.
 • Dvojna velika krivulja. Običajno dvojna krivina vključuje desno torakalno krivino zgoraj in levo ledveno krivino spodaj. Ljudje, ki imajo dvojno večjo krivuljo, imajo lahko na začetku manj očitno deformacijo, ker se obe krivulji bolj uravnotežita.

Slika magnetne resonance (MRI) - skolioza

Nepravilna ukrivljenost hrbtenice v stran. 

Najpogostejši simptomi so:

KOMPENZACIJE V GIBANJU   

Ko je hrbtenica nenormalno zvita in upognjena vstran, lahko povzroči, da boki niso poravnani, kar spremeni način hoje. Sledijo kompenzacije za ohranitev ravnotežje, kar lahko pripelje v zakrčenost, atrofijo in hitrejšo utrujenost mišic. 

ZMANJŠAN OBSEG GIBANJA   

Deformacija zaradi ukrivljene hrbtenice, kot je povečana moč ene strani hrbtnih mišic, povzroči manjšo gibljivost in posledično manjši obseg gibanja hrbtenice. 

BOLEČINE    

Veliko ljudi, ki imajo idiopatsko skoliozo, poroča o bolečini, za katero čutijo, da jo povzroča ukrivljena krivulja. O tem obstajajo nasprotujoče raziskave. "Bolečina v hrbtenici je bila moja spremljevalka že nekaj let in nikakor se nisem mogla sprijazniti le z diagnozo na papirju in nasvetom, da je treba s funkcionalnim bolečinskim sindromom nekako živeti. Vedela sem, da bom morala več delati na sebi, a kako se lotiti težave po štiridesetih letih službe v želji za novo, a še vedno aktivno življenjsko obdobje? Ko so mi priporočili obisk pri dr. Kerncu, sem spet začela upati. Že po drugem obisku in rednih vadbah doma je bolečina »čudežno« izginila in se pojavila le občasno v precej manj intenzivni obliki, le ob večjem, nekontroliranem naporu."

Sonja

Kako si lahko pomagate sami?  

Značilnost skolioze je, da vam se bo zdelo, da ste naravnost, čeprav v resnici niste!

Za izboljšanje zmernega stanja skolioze lahko največ naredite sami.

Najprej je potrebno definirati, kako se je vaše telo prilagodilo na skoliozo. Namreč skolioza ni nastala preko noči in telo se je postopno prilagajalo, da ste lahko normalno funkcionirali.

Telo je ukrivljenost kompenziralo tako, da je eno stran hrbtnih mišic obremenjevalo bolj kot drugo. Posledica dolgotrajnega prilagajanja na skoliozo je vidna. Opazili boste, da je ena stran hrbtnih mišic veliko večja kot druga. To niso majhne razlike in brez težav jih boste lahko opazili. Močnejša stran je tudi bolj zakrčena. 

Telo je narejeno, da je v ravnovesju. Vsi sklepi imajo pravilno razmerje, da lahko delujejo pravilno. V kolikor strani zaradi skolioze niso izenačene, sklepi ne delujejo pravilno in pojavljajo se bolečine. Razmerje med levo in desno stranjo hrbtenice bi moralo biti 1:1. Pri skoliozah je to razmerje očitno porušeno.

Ko ste ugotovili, katera stran je močnejša, je vaša glavna naloga, da pričnete s krepitvijo šibkejše strani. Naj opozorim, da se spremembe ne bodo zgodile čez noč in da bo potrebna velika mera vztrajnosti. S kvalitetnim in učinkovitim delom lahko prve vidne spremembe pričakujete po mesecu dni. Zaradi velike zakrčenosti močnejše strani je priporočljivo tudi raztezanje ali "valjčkanje" zakrčene strani. S tem se bo napetost postopoma sproščala in nasprotna stran hrbtnih mišic bo dobila priložnost, da se okrepi.


Skolioza vaje - kaj lahko in česa ne?

Osnova za vadbo so dobri temelji, na katerih je potrebno graditi. Stabilizacija hrbtenice je osnova za vaje za skoliozo. Namreč - če ledveni del hrbtenice ni stabilen, je nemogoče vplivati na višje dele hrbtenice, npr. prsni del. Naučite se stabilizacije in jo uporabljajte v vsakodnevnem življenju.

Hkrati vam bo stabilizacija omogočala enakomerno obremenjevanje hrbtenice, katere ravnovesje je zaradi skolioze porušeno. Najučinkovitejše so izometrične vaje. Pri teh vajah ne prihaja do gibanja, zgolj napenjanje v pravilnih položajih. Primer takšne vaje je deska ali angleško »plank«, ki pa mora biti izvedena pravilno!

Učinkovite vaje za skoliozo so tudi vaje z enostransko obremenitvijo, kjer je potrebno poskrbeti, da se dodatno obremeni šibkejša stran. A pri tem morate biti pozorni, saj šibke mišice niso prilagojene večji obremenitvi in je ključnega pomena postopnost obremenjevanja, da ne pride do nepotrebnih bolečin.

Če določeno vajo lažje naredite na eni kot na drugi strani, to ne pomeni, da močnejšo stran dodatno obremenite. Ravno obratno: referenca je vedno šibkejša stran, ta določa intenzivnost obeh strani.

Vas zanima brezplačna e-knjiga dr. Kernca  "PREMAGAJTE BOLEČINE V KRIŽU?"

Zdravniške možnosti odpravljanja težav s skoliozo

Zdravnik specialist za vsakega posameznika s pregledom ugotovi, kakšna je ukrivljenost hrbtenice oz. skolioza, nagnjenost medenice, različna višina ramen. Opravi Adamsov test skolioze, kjer v predklonu opazuje asimetrijo prsnega koša in ledvenega dela trupa. Le ta se pojavi zaradi rotacije vretenc. Bistvene podatke za skoliozo pridobimo z rentgenskim slikanjem hrbtenice. Iz slike je mogoče določiti kot skolioze, ki opredeli, kako bo potekalo zdravljenje.

Opazovanje

Običajno zdravnik svetuje opazovanje krivulje skolioze, ki še ni dosegla 25 stopinj. Vsakih 4 do 6 mesecev naredi rentgenski posnetek hrbtenice, da ugotovi, ali skolioza napreduje ali ne.

Stezniki

Včasih so pri skoliozi, ki je napredovala več kot 20 stopinj, predpisali steznike za hrbet, dokler mladostnik ni dosegel popolne skeletne zrelosti. Cilj steznika je preprečiti poslabšanje krivulje in preprečiti operacijo. Raziskave so pokazale, da ta metoda ni uspešna in ustanove, kot je Ortopedska klinika v Ljubljani, steznikov ne predpisujejo več.

 Operacija

Če krivulja napreduje, pride v poštev operacija. Najpogostejša je posteriorna spinalna fuzija, ki ohranja večjo mobilnost hrbta. 

Kdaj je skolioza nevarna?

Če se bolečinam v hrbtenici pridružijo spodnji znaki, mora posameznik v čim krajšem času obiskati zdravnika;

 • nenadno povečanje temperature
 • nezmožnost zadrževanja vode ali blata
 • zgodovina rakavega obolenja
 • nepričakovana izguba telesne teže
 • nevrološki simptomi (izguba občutka zaznavanja)
 • pomembna poškodba glede na starost (padec)
 • kratek čas po invazivnem posegu na hrbtenici


"K dr. Kerncu sem prišel po navdušenem priporočilu. Slišalo se je podobno, kot se berejo njegovi maili, da torej pomaga. In RES je! Znanje, ki ga dr. Kernc ima, individualiziran pristop, ko se najprej temeljito pouči in seznani z našimi težavami, predvsem pa njegov značaj, so zagotovilo uspešne obravnave. Sliši se enostavno, pa vendar je tovrstni pristop po mojih izkušnjah bolj ko ne butične vrste. Dr. Dejan Kernc se je izkazal s širokim znanjem, s svojo sproščenostjo, odzivnostjo in prijaznim pristopom je deloval kot odličen motivator. Predpisane vaje delam skoraj vsak dan, če se kakšne ne spomnim, si pogledam njegov posnetek. In najpomembneje: če bo kdaj spet kaj zabolelo, vem, kje bom dobil pomoč. Hvala, dr. Dejan!"

Siniša

Kaj lahko pričakujete od Re.aktiva?

Naš protokol deluje

V Re.aktivu deluje izkušena in preverjena ekipa dipl. kineziologov pod vodstvom dr. Dejana Kernca. Pri delu uporabljamo celovit in funkcionalen vadbeni protokol, s katerim smo doslej več kot 1500 posameznikom pomagali odpraviti bolečine.

Postavite temelje za močno hrbtenico 

Vadbeni program, ki lajša in uravnava skoliozo in bolečine v hrbtu. Sledimo priporočilom zdravnikov, razložimo, kako ravnati s hrbtenico in prilagodimo vaše gibanje na način, ki ne obremenjuje hrbtenice. 

Prvi  korak protokola je POSVET

Individualni posvet z dr. Kerncem v 30-ih minutah odgovori: Kaj smete početi in katere aktivnosti so za vas primerne - kljub bolečinam v hrbtu? Kako si lahko pri kontroliranju bolečine pomagate sami? Kako se celostno lotiti odpravljanja vzrokov in kakšna je dolgoročna rešitev za vaše težave? Kako premagati strah pred gibanjem? Ter odgovori na vsa vprašanja, ki jih v zvezi s težavami imate.

360° podpora 

Podpiramo vas pri doseganju ciljev in v vsakem trenutku poskrbimo za varnost hrbtenice.

Ob morebitnem pojavu (starih ali novih) poškodb in težav vas usmerimo na individualno obravnavo k dr. Kerncu ali na terapevtsko masažo. Z nami ne boste obstali v negotovosti in brez rešitve.

O meni

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

Kje začeti?


30-MINUTNI 
POSVET O HRBTENICI
DR. KERNCEM

EUR

6O

 • Čas trajanja: 30 min
 • Jasna navodila, kako ravnati s hrbtenico, da je ne obremenite.
 • Pojasnitev realne rešitve za dolgoročno odpravo težav.
 • Priprava načrta, ki je prilagojen vašemu stanju, težavam, gibalnim navadam, funkcionalnim sposobnostim in morebitnim pridruženim boleznim.

3 URE 
AKTIVACIJE 
ZA RAZBREMENITEV HRBTENICE 

EUR

20O 

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 3 ure vadbe
 • Praktično razumevanje težav s hrbtenico (kaj smete delati in kako). 
 • Osnove zaznavanja in aktivacije stabilizacijskih mišic.
 • Definiranje vaše varne cone tj. območje brez bolečin.
 • 3 ure vadbe z dipl. kineziologom. 
 • Možnost nadaljevanja na 8-urni paket temeljev.

8 UR STABILIZACIJE ZA KONTROLIRANJE BOLEČIN V HRBTU 

EUR

410

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 8 ur vadbe
 • Vključuje paket 3 urne aktivacije za razbremenitev hrbtenice. 
 • Spoznavanje načinov, kako s stabilizacijo kontrolirati stanje bolečin.
 • Prenos pravilnih vzorcev gibanja v vsakdanje situacije in športne aktivnosti.
 • 2x kontrolna ura z dr. Kerncem + 6 x vadba z dipl. kineziologom.
 • BONUS! Video vsebine s prikazom pravilne izvedbe vaj za domačo vadbo..
 • << Možnost prekinitve paketa po 3-urah aktivacije.  

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Vprašalnik o reševanju težav 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Pogoji poslovanja    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED.