SPONDIOLISTEZA

Ali opažate …

  • bolečine v ledvenem predelu hrbtenice, ki se povečajo ob dvigovanju?
  • da vam ne ustrezajo dolgotrajni položaji stanja, sedenja?
  • konstantno prisotnost bolečin?

Kaj je spondilolisteza in kako nastane?

Hrbtenica je sestavljena iz vretenc, ki so postavljena drug na drugega tako, da tvorijo stolp. Ko se eno izmed vretenc premakne, se zmanjša stabilnost celotne strukture. Zaradi premika se stisnejo ostale strukture, med njimi tudi živčna vlakna, kar povzroči povečanje bolečine. Težava, ki se pojavlja pogosteje pri ženskah, se imenuje spondilolisteza.

Spondilolisteze sami ne boste mogli diagnosticirati, potrebno je opraviti diagnostične preiskave. Z izvidi dobimo pomembno informacijo ali ste primerni za operativni poseg ali ne.

Če STE primerni za operativni poseg, pomeni, da je premik vretenca relativno velik in posledično tudi vaše bolečine. Na operativnem posegu vam bodo naredili združitev dveh vretenc in po 4-6 mesecih boste popolnoma okrevali. Preberite več o naši raziskavi na Ortopedski kliniki ali o zatrditvi ledvene hrbtenice TUKAJ.

Pogosteje se zgodi, da kljub bolečini NISTE primerni za poseg. V tem primeru morate poskrbeti za dobro stabilizacijo hrbtenice, ker so mišice edine, ki vas varujejo pred; napredovanjem stanja torej pomagajo pri ohranjanju nevtralnega položaja, ki ne potiska premaknjenega vretenca še bolj ven in posledično pred povečanjem bolečine.

Slika magnetne resonance (MRI) – spondilolisteza

Zdrs zgornjega vretenca naprej iz optimalne linije (zelene črta).

Spondilolisteza, zdrs vretenca, bolečine v križu, išias vaje
V Re.aktivu se na diagnozo spondilolisteze še posebej dobro spoznamo,

saj je dr. Kernc posvetil doktorsko nalogo okrevanju po opravljenem operativnem posegu fuzije dveh vretenc. V sklopu reševanja težav;

  • določi območje varnega delovanja, kjer ni bolečine
  • pripravi primerne vaje,
  • vas nauči pravilne izvedbe in
  • vodi do točke, ko sami obvladate skrb zase oziroma veste, kaj je prav in kaj ne.
Kaj predlagamo, da v primeru spondilolisteze naredite doma?

Izogibajte se dvigovanju težjih bremen, hodite na sprehode in predvsem – ne verjemite v enostavne rešitve, ki lahko naredijo več škode kot koristi.

Kje začeti? Na brezplačnem posvetu z dr. Kerncem.

Vaša pot do odpravljanja težav s hrbtenico, se začne tukaj!

PRIJAVA NA POSVET Z DR. DEJANOM KERNCEM

Vadba bolečine v križu Ljubljana in išias vaje, spondiloza in spondilolisteza, Re.aktiv, Dejan Kernc

Iščete varen program za hrbtenico?

Preizkusite vadbeni protokol iz Ortopedske klinike v Ljubljani.

Naučimo vas, kako odpraviti vzrok težav na način, da se ne ponovijo. Preko razumevanja in pravilne uporabe stabilizacijskih mišic, razbremenite hrbtenico in zmanjšate stopnjo bolečine.

Naša strokovna ekipa oblikuje program, ki je prilagojen vašim težavam, stanju in željam.

Iščete varen program za hrbtenico?

Preizkusite vadbeni protokol iz Ortopedske klinike v Ljubljani.

Naučimo vas, kako odpraviti vzrok težav na način, da se ne ponovijo. Preko razumevanja in pravilne uporabe stabilizacijskih mišic, razbremenite hrbtenico in zmanjšate stopnjo bolečine.

Naša strokovna ekipa oblikuje program, ki je prilagojen vašim težavam, stanju in željam.

V Re.aktivu smo zavezani, da vam pomagamo ohraniti kakovost življenja, brez bolečin v hrbtenici.

Dr. Dejan Kernc, vodja Re.aktiva: »Ponujamo vadbeni protokol, ki je nastal v sodelovanju z Ortopedsko kliniko v Ljubljani. Znanje in izkušnje sem pridobil v sodelovanju z ortopedi in fizioterapevti na pacientih, ki so bili po operaciji hrbtenice še posebej občutljivi. Rezultati raziskave so pokazali zmanjšanje bolečine, izboljšanje funkcionalnih sposobnosti in povečanje mišične moči. Protokol sem prenesel v vadbo Re.aktiv, ker želim, da bi prav vsak imel možnost spoznati, da rešitev obstaja. Ponosen sem, da lahko ponudimo vrhunsko, neinvazivno lajšanje bolečin v hrbtenici.«

Povežite se z nami!

RE.AKTIV SPINE, raziskave in razvoj d.o.o.