[Kaj morate vedeti o diagnozi]

SPONDILOLISTEZA

Program odpravljanja težav s spondilolistezo"Glede na priporočilo in objavljena mnenja sem tudi jaz obiskal omenjeni center. Naj povem, da sem bil prvič operiran na hrbtu pred 12 leti. Drugič sem bil operiran pred 5 leti. Žal druga operacija ni uspela in bi potreboval še tretjo s fiksacijo L 4/5. Že celo življenje se ukvarjam s športom, zato mi telovadba nikoli ni delala težav. Velikokrat sem hodil na razne fizioterapije preko zdravstva. Nekako sem se že odločil za operacijo, pa sem si rekel ... "dej poizkusi še te terapije". Sam pristop, sama poglobitev v težave in sama izvedba so bile na vrhunskem in profesionalnem nivoju. Odličen ortoped, odlično osebje in super masaža. 100 % se posvetijo tvoji poškodbi in prilagodijo način zdravljenja. Naj samo omenim, da pred obiskom nisem brez bolečine prehodil niti 50 metrov. Sedaj po teh mesecih se že lepo sprehajam s svojo ženo tudi po 2 do 3 km. Lahko smučam in uživam. Ja, vedno pridejo dnevi, ki jih je treba preživeti ..... v kolikor bi mi tako stanje ostalo, podpišem do konca življenja."

Danijel

Dejstva o diagnozi spondilolisteza

 • Ali opažate …
  • bolečine v ledvenem predelu hrbtenice, ki se povečajo ob dvigovanju?
  • da vam ne ustrezajo dolgotrajni položaji stanja, sedenja?
  • konstantno prisotnost bolečin?
 • Degenerativna spondilolisteza je stanje hrbtenice, pri katerem eno vretence zdrsne naprej pred vretence pod njim.
 • Razlog pojava so degeneracijske spremembe kot posledica oslabitve medvretenčnih ploščic, ki ne zagotavljajo več potrebne stabilnosti hrbtenici.
 • Veliko pogosteje se pojavi pri ženskah zaradi hormonskih sprememb in poudarjene ledvene lordoze. 
 • Poleg ledvenega predela se spondilolisteza lahko pojavi tudi v vratu, vendar redkeje. 

Spondilolisteza - z vadbenim protokolom se lahko izognete operaciji"Hvala za vse prijazne, natančne in zelo natančne napotke, za vaš enkraten pristop k lajšanju oz. odpravljanju težav v mojem križu in tudi vratnem predelu. Zelo sem vesela, ker se je izboljšanje res začelo kazati kar kmalu, seveda, če sem vaje pridno delala tudi doma, ob čim bolj pravilnem izvajanju - kot sva se jih naučila pri vas. No, včasih tudi ni šlo takoj vse tako, kot bi moralo biti, ampak z vašo potrpežljivostjo, da ponovno pokažete in razložite, kako pravilno narediti vajo, je šlo potem lažje."

Maja

O diagnozi spondilolisteza

Hrbtenica je sestavljena iz vretenc, ki so postavljena drug na drugega tako, da tvorijo stolp. Ko se eno izmed vretenc premakne, se zmanjša stabilnost celotne strukture. Zaradi premika se stisnejo ostale strukture, med njimi tudi živčna vlakna, kar povzroči povečanje bolečine. Težava, ki se pojavlja pogosteje pri ženskah, se imenuje spondilolisteza.

 • Degenerativna spondilolisteza se običajno pojavi na eni od dveh ravni ledvene hrbtenice:
  - Raven L5-S1; spodnji del ledvene hrbtenice, kjer se najpogosteje pojavi in
  -Raven L4-L5.
 • Vzrok nastanka. Hrbtenica je sestavljena iz diska spredaj in parnih fasetnih sklepov zadaj.

  Disk deluje kot amortizer med vretenci, fasetni sklep pa omogoča upogibanje hrbtenice naprej (fleksija) in nazaj (ekstenzija).

  S staranjem se disk "zmehča" in vretenca med seboj niso več tako trdno povezana, hkrati pa fasetni sklep ne zmore zadržati obsega giba. Postane šibkejši in dovoli preveč upogiba, kar omogoči, da eno eno vretence zdrsne naprej na drugo.

Diagnozo degenerativne spondilolisteze postavi specialist za hrbtenico na podlagi:

- zgodovine pacientovih simptomov

- fizičnega pregleda - obseg gibanja, prožnost, nevrološki simptomi

- diagnostične preiskave, rentgen (RTG) in magnetna resonanca (MRI), s katerimi se potrdi diagnoza.

Slika magnetne resonance (MRI) - spondilolisteza

Zdrs zgornjega vretenca naprej optimalne linje (zelena črta). 

Spondilolisteza, zdrs vretenca, bolečine v križu, išias vaje

Najpogostejši simptomi diagnoze spondilolisteza so:

BOLEČINE V SPODNJEM DELU HRBTA

Bolečine v ledvenem delu zaradi povečane obremenitve npr. dvigovanja ali dolgoročnih statičnih položajev. 

IŠIAS

Topa bolečina v eni ali obeh nogah, lahko tudi občutek utrujenosti v nogah, ko dlje časa stojijo ali po daljši hoji. 
"Izkušnja v Re.aktivu je prava osvežitev po več nezadovoljivih obiskih zdravniških ordinacij, kjer pacientov ne poslušajo in postavljajo le diagnoze na podlagi preiskav, brez ponujenih rešitev. Potem morda veš, kaj je narobe, ampak bolečina ostane. Dr. Kernc pa je prijeten sogovornik, ki v sproščenem vzdušju in z veliko interesa pomagati, predstavi rešitev problema s hrbtenico z natančno prilagojeno vadbo, kadar je to seveda mogoče. Dobrih strokovnjakov je veliko, le redki pa so, ki znajo znanje podati na laikom razumljiv način. Razumevanje in zavedanje problema ter osebna angažiranost in redna izvedba vaj pa vodijo do svobodnega gibanja. Sem na začetku poti, vendar se je vzpostavilo zaupanje, ki enostavno ne more razočarati."

Barabara

Kdaj na operativni poseg? 

Kirurški poseg pride v poštev, če pacient zaradi bolečine ali če doživlja progresivno nevrološko poslabšanje. Cilj operacije je ponovno poravnati prizadeti segment hrbtenice, da se zmanjša pritisk na živec in zagotovi stabilnost območja.

Če STE primerni za operativni poseg, pomeni, da je premik vretenca relativno veliko in posledično tudi vaše bolečine. Na operativnem posegu vam bodo naredili združitev dveh vretenc (fuzijo) in po 4-6 mesecih boste popolnoma okrevali. Preberite več o naši raziskavi na Ortopedski kliniki ali o zatrditvi ledvene hrbtenice TUKAJ. Saj smo s svojim delom skrajšali dobo okrevanja za 50 %.

Pogosteje se zgodi, da kljub bolečini NISTE primerni za poseg. V tem primeru morate poskrbeti za dobro stabilizacijo hrbtenice, ker so mišice edine, ki vas varujejo pred napredovanjem stanja, torej pomagajo pri ohranjanju nevtralnega položaja, ki ne potiska premaknjenega vretenca še bolj ven in vas posledično varuje pred povečanjem bolečine.

Kdaj so bolečine v križu nevarne?

Če se bolečinam v hrbtenici pridružijo spodnji znaki, mora posameznik v čim krajšem času obiskati zdravnika;

 • nenadno povečanje temperature
 • nezmožnost zadrževanja vode ali blata
 • zgodovina rakavega obolenja
 • nepričakovana izguba telesne teže
 • nevrološki simptomi (izguba občutka zaznavanja)
 • pomembna poškodba glede na starost (padec)
 • kratek čas po invazivnem posegu na hrbtenici

Vas zanima brezplačna e-knjiga dr. Kernca "PREMAGAJTE BOLEČINE V KRIŽU?"

Kako si lahko pomagate sami?

Izogibajte se dvigovanju težjih bremen, hodite na sprehode in se držite spodnjih nasvetov:

 • gretje razbolelega predela
 • nežno pravilno raztezanje zakrčenih mišic do praga bolečine
 • izvajanje krepilnih vaj za stabilizacijske mišice 
 • Številnim pacientom ustreza nadzorovana, postopna vadba kot del programa za povečanje obsega giba in prožnosti, kar lajša bolečine in pomaga ohraniti vsakodnevno delovanje. 
 • terapije v vodi - saj voda zagotavlja oporo in vzgon, pacient pa lahko vadi v upognjenem položaju naprej.
 • plavanje
 •  preprečite »prepih« ledvenega dela
 • sprememba načina delovanja, ki vas je pripeljal v nastalo situacijo
 • posvet s strokovnjakom za težave v hrbtenici ali specialistom za vaje


"K dr. Kerncu sem prišel po navdušenem priporočilu. Slišalo se je podobno, kot se berejo njegovi maili, da torej pomaga. In RES je! Znanje, ki ga dr. Kernc ima, individualiziran pristop, ko se najprej temeljito pouči in seznani z našimi težavami, predvsem pa njegov značaj, so zagotovilo uspešne obravnave. Sliši se enostavno, pa vendar je tovrstni pristop po mojih izkušnjah bolj ko ne butične vrste. Dr. Dejan Kernc se je izkazal s širokim znanjem, s svojo sproščenostjo, odzivnostjo in prijaznim pristopom je deloval kot odličen motivator. Predpisane vaje delam skoraj vsak dan, če se kakšne ne spomnim, si pogledam njegov posnetek. In najpomembneje: če bo kdaj spet kaj zabolelo, vem, kje bom dobil pomoč. Hvala, dr. Dejan!"

Siniša

Kaj lahko pričakujete od Re.aktiva?

V Re.aktivu se na diagnozo spondilolisteze še posebej dobro spoznamo, saj je dr. Kernc posvetil doktorsko nalogo okrevanju po opravljenem operativnem posegu fuzije dveh vretenc. V sklopu reševanja težav;

 • določi območje varnega delovanja, kjer ni bolečine
 • izbere in pripravi primerne vaje,
 • vas nauči pravilne izvedbe 
 • nauči, da razumete odzive telesa in se izogibate nepotrebnim bolečinam in 
 • vodi do točke, ko sami obvladate skrb zase oziroma veste, kaj je prav in kaj ne.

Pri spondilolistezi je bistvenega pomena dobra stabilizacija hrbtenice, ker so mišice edine, ki varujejo pred napredovanjem stanja. Samega premaknjenega vretenca z vadbo ne boste premaknili nazaj na položaj, boste pa z mišicami zadržali njegovo napredovanje in uspešno kontrolirali bolečino. 

Naš protokol deluje

V Re.aktivu deluje izkušena in preverjena ekipa dipl. kineziologov pod vodstvom dr. Dejana Kernca. Pri delu uporabljamo celovit in funkcionalen vadbeni protokol, s katerim smo doslej več kot 1500 posameznikom pomagali pri bolečinah v hrbtu.  

Postavite temelje za močno hrbtenico 

Vadbeni program, ki lajša, odpravlja in preprečuje bolečino zaradi spondilolisteze. Sledimo priporočilom zdravnikov, razložimo, kako ravnati s hrbtenico in prilagodimo vaše gibanje na način, ki ne obremenjuje hrbtenice. 

Prvi  korak protokola je POSVET

Individualni posvet z dr. Kerncem v  30-ih minutah odgovori: Kaj smete početi in katere aktivnosti so za vas primerne - kljub bolečinam v hrbtu? Kako si lahko pri kontroliranju bolečine pomagate sami? Kako se celostno lotiti odpravljanja vzrokov in kakšna je dolgoročna rešitev za vaše težave? Kako premagati strah pred gibanjem? Ter odgovori na vsa vprašanja, ki jih v zvezi s težavami imate.

360° podpora 

Podpiramo vas pri doseganju ciljev in v vsakem trenutku poskrbimo za varnost hrbtenice.

Ob morebitnem pojavu (starih ali novih) poškodb in težav vas usmerimo na individualno obravnavo k dr. Kerncu ali na terapevtsko masažo. Z nami ne boste obstali v negotovosti in brez rešitve.

O meni

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

Kje začeti?


30-MINUTNI 
POSVET O HRBTENICI
DR. KERNCEM

EUR

6O

 • Čas trajanja: 30 min
 • Jasna navodila, kako ravnati s hrbtenico, da je ne obremenite.
 • Pojasnitev realne rešitve za dolgoročno odpravo težav.
 • Priprava načrta, ki je prilagojen vašemu stanju, težavam, gibalnim navadam, funkcionalnim sposobnostim in morebitnim pridruženim boleznim.

3 URE 
AKTIVACIJE 
ZA RAZBREMENITEV HRBTENICE 

EUR

20O 

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 3 ure vadbe
 • Praktično razumevanje težav s hrbtenico (kaj smete delati in kako). 
 • Osnove zaznavanja in aktivacije stabilizacijskih mišic.
 • Definiranje vaše varne cone tj. območje brez bolečin.
 • 3 ure vadbe z dipl. kineziologom. 
 • Možnost nadaljevanja na 8-urni paket temeljev.

8 UR STABILIZACIJE ZA KONTROLIRANJE BOLEČIN V HRBTU 

EUR

410

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 8 ur vadbe
 • Vključuje paket 3 urne aktivacije za razbremenitev hrbtenice. 
 • Spoznavanje načinov, kako s stabilizacijo kontrolirati stanje bolečin.
 • Prenos pravilnih vzorcev gibanja v vsakdanje situacije in športne aktivnosti.
 • 2x kontrolna ura z dr. Kerncem + 6 x vadba z dipl. kineziologom.
 • BONUS! Video vsebine s prikazom pravilne izvedbe vaj za domačo vadbo..
 • << Možnost prekinitve paketa po 3-urah aktivacije.  

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Vprašalnik o reševanju težav 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Pogoji poslovanja    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED.