NE PRETIRAVAMO Z OBLJUBO

Bistvo našega dela je odpravljanje vzrokov, ki povzročajo težave in bolečine v hrbtenici. Raje kot, da se sprašujete »Kako, naj se znebim bolečine?«, bomo skupaj iskali dolgoročno učinkovit odgovor na vprašanje: »Zakaj je prišlo do bolečine

Kaj je sistem Re.aktiv?

  • Sistem Re.aktiv je večstopenjska vadba, ki vas varno pripelje na zdravo stran gibanja. Težave odpravlja na način, ki omogoča kontroliranje bolečine.
  • Ključna komponenta je vaše razumevanje: kako deluje hrbtenica in kako jo lahko zaščitite s pravilnim gibanjem, kje ležijo vzroki težav ter katere so prave vaje za vas.
  • Nastal je v sodelovanju ekipe kineziologa, fizioterapevta in ortopeda na Ortopedski kliniki v Ljubljani.
  • Podprt je z znanstveno raziskavo na pacientih, ki so okrevali po operativnem posegu hrbtenice. Ugotovitve so pokazale pomembno zmanjšanje bolečine v hrbtenici in hitrejšo vrnitev k opravljanju vsakdanjih aktivnosti. Več o raziskavi si lahko preberete TUKAJ.


Predstavitev ambulante Re.aktiv

Naučimo vas kontrolirati bolečino, ne lajšati simptomov.

To je naša mantra. Naša ekipa strokovnjakov sodeluje z vami, da vas premakne od bolečine do zaznavanja, od aktivacije do stabilizacije, od krepitve do dobrega počutja. Tudi če vas zdaj boli, življenje lahko spremenite na bolje.

Tudi če vas zdaj boli - stanje lahko obrnete na bolje z našimi koraki. 

Obvezno UVAJANJE je idealno za začetnike, da se naučijo zaznavanja stabilizacijskih mišic in pridobijo občutek za telo. Vsaka vaja se izvaja v varni coni, saj je osnovni namen, da ni bolečine. V nevtralnem položaju zmanjšamo bolečino in vadbo enostavno prilagajamo tistim, ki imajo omejeno gibanje. Ker ima vsak posameznik svoje posebnosti, je zaželeno, da vadba poteka individualno. Uvajanje je primerno za vse ravni telesne pripravljenosti.

Naslednji korak je AKTIVACIJA stabilizacijskih mišic. Vadba še vedno poteka v varni coni in brez bolečine. Povečujemo aktivacijo naučenega vzorca, da se izboljša razumevanje med pravilno in nepravilno izvedbo gibanja, s ciljem, da vadeči sam spozna razliko in jo postopno vnese v svoje vsakodnevno gibanje.

Korak KREPITVE predstavlja prenos znanja iz vadbe v konkretne vsakdanje aktivnosti, ki jih opravljamo iz nuje ali veselja (smučanje, golf, vrtnarjenje, gospodinjska opravila). Osnove aktivacije s sproščanjem, uporaba pravilnih vzorcev gibanja in njihova krepitev se izvajajo v normalnih (ne več olajšanih) okoliščinah. Pri tem smo natančni in ves čas iščemo optimalno izvedbo vaj in uporabnost v realnem svetu.

 

Ko mine najhujše (bolečina!), se pogosto zgodi, da se z vadbo preneha in pade ven iz rutine. Korak VZDRŽEVANJA je primeren za tiste, ki bi z vadbo radi nadaljevali ali ponovno osvežili znanje v varnem okolju. Vaje imajo dodan element raznolikosti, njihov cilj je prilagajanja novim izzivom in drugačnim situacijam.

 
"Pred devetimi leti sem bila operirana na hrbtenici - stenoza. Lani se mi je bolečina povrnila, za še hujše bolečine se mi je ukleščil še ishiadični živec. Sredi avgusta sem bila nepokretna. Po telefonskem pogovoru z dr. Kerncem sem se odločila za 8-urni program stabilizacije. Z vajami in s pomočjo potrpežljive in prisrčne ge. Irene sem počasi okrevala. Po dobrih 3 mesecih vaj in masaž z go. Melani funkcioniram skoraj normalno. Vsem, ki imajo kakršnekoli težave s hrbtenico, bi priporočila Re.aktiv - to ni reklama - to so dejstva. Še enkrat hvala celotnemu kolektivu in vse dobro!"

Marija

Naučimo vas kontrolirati bolečino, ne lajšati simptomov.


OSVOBODITE SE BOLEČINE

Naučimo vas tehnik, s katerimi boste obvladali bolečino.

Ne verjamete? Ko razumete, kako s stabilizacijskimi mišicami zaščitite hrbtenico, gibanje prilagodite tako, da si pri aktivnostih ne povzročate dodatnih težav.

IZBOLJŠATE ZAZNAVANJE STABILIZACIJSKIH MIŠIC

Na vadbi se naučite zaznavanja mišic, za katere morda niste vedeli, da jih imate in da podpirajo hrbtenico. Bolj jih zaznavate, bolj veste, kdaj in na kakšen način jih uporabiti (aktivirati). Istočasno spoznate  tudi kontrolirano sproščanje, saj je zategnjenost mišic pogost vzrok bolečine.

Oba (aktivacija in sproščanje) sta ključ do stabilizacije, manjše obremenitve hrbtenice in odprave bolečin.

NAUČITE SE PRAVILNEGA GIBANJA

Kako pravilno stati, sedeti ali ležati, ko imate bolečino? In zakaj toliko poudarjamo  pomen pravilnega gibanja?

Ker je pravilno gibanje osnova za zmanjšanje bolečin! V Re.aktivu odpravimo nepravilne vzorce in poskrbimo, da je vaše gibanje pravilnejše. Ni dovolj vedeti, kakšno je pravilno gibanje, treba ga je znati uporabiti.


ZAVARUJETE SVOJO HRBTENICO

Naša hrbtenica je sestavljena iz številnih mišic. Ker gre za majhne mišice, se spremembe bolj občutijo, kot opazijo.

Vadba ni namenjena povečevanju mišične mase, temveč krepitvi stabilizacijskih mišic, ki varujejo hrbtenico. Ko prenesete pravilni vzorec v vsakodnevne aktivnosti (sprehod, smučanje, vrtnarjenje), s tem poskrbite, da ima hrbtenica veš čas oporo na katero se lahko zanese.

RAZUMETE IN AVTOMATIZIRATE PRAVILNO GIBANJE

Razumevanje je trening vaših možganov. Potrebnih je nekaj ur vadbe, da preko zaznavanja aktivirate pravo mišico, ob pravem času in s pravo mero intenzivnosti.

S časom pravilni vzorec preide v avtomatizem in o njem ne boste več razmišljali (kot pri hoji ne pomislite, katera noga gre naprej).

POSKRBITE ZASE - S POTRPEŽLJIVOSTJO

Slabe navade se nas držijo kot železne srajce, zato iz prakse vemo, da je za njihovo odpravo potreben čas.

Svojih težav z vadbo in pravilnim gibanjem ne boste kar izbrisali, bodo pa predstavljale manjše breme, če boste zanje ustrezno skrbeli."Bolečine v križu... Le kdo jih ne pozna? Tam nekje pri dvajsetih letih se vse skupaj po navadi začne. Včasih samo malo uščipne in popusti, včasih pa te prilepi za nekaj dni v posteljo in potem še kakšnih 14 dni hodiš malo postrani... Čisto normalno za vaša leta pravijo. In z leti se človek vsega navadi. Kakšen tabletek proti bolečinam, pa vaje in kakšna fizioterapija pa bo... Vsaj mislil sem, da bo, dokler ni šlo zares. Hernija, seveda. In potem je neizbežno sledila operacija. In prepričanje, da bo konec z vsemi aktivnostmi kot sem jih poznal prej.

Na srečo sem dr. Kernca spoznal kakšen mesec pred operacijo. In sva začela. Lepo počasi sva odkrivala mišice, za katere prej sploh nisem vedel, da jih imam. Po rehabilitaciji v termah sva vsak teden dodala kakšno novo vajo za krepitev, koordinacijo in ravnotežje. Po pol leta sem osvojil prvi dvatisočak, po enem letu prekolesaril 100 kilometrov in po letu in pol smučal cel teden. In vse to brez kakršnihkoli težav.

Seveda vsega tega ne bi dosegel brez pravega pristopa in brez RE.AKTIVacije. In ne le pri športu, ampak vedno in povsod s pravilnimi gibi in mišicami skozi vsakdanje izzive naprej k cilju."

Borut

Aktualno iz ambulante Re.aktiv

Članek dr. Kernca 

reviji ONA

»Razumeti hrbtenico, ki je najpomembnejša gibalna struktura našega telesa, pomeni imeti moč, da si pomagate«.

To so besede in ključno vodilo ekipe Re.aktiv, kjer verjamejo, da lahko premagate težave s hrbtenico in se vrnete v normalno življenje. 

Prihaja prvi spletni program: RESETIRAJTE HERNIJO  

Program RESETIRAJTE HERNIJO je spletno usposabljanje, ki po korakih pokaže, kako pravilno skrbeti za hrbtenico po postavljeni diagnozi hernije. 

Program je zanesljiv in 100 % preverjen s pacienti, ki so z njegovo pomočjo uspešno umirili bolečine.  

Podarite ZDRAVJE

hrbtenice 

Ste v dvomih, kaj podariti svojim bližnjim? Se sprašujete, kaj bi jim koristilo, jih razveselilo in jim hkrati pomagalo? 


Za vas imamo rešitev! Podarite darilni bon, ki preverjeno pomaga odpraviti bolečine v križu, vratu, hrbtenici.

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 20 

1000 Ljubljana  

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED.