Naši temelji so trdni

"Znanstvena raziskava vadbenega protokola je dokazala, da so pacienti preko razumevanja, kako spremeniti nepravilne vzorce gibanja ter večstopenjske vadbe, ki se prilagodi stanju hrbtenice, zmanjšali stopnjo bolečine, razbremenili hrbtenične strukture in izboljšali funkcionalne zmogljivosti." 

(Kernc, Vengust, Strojnik, 2018).

O znanstveni raziskavi

60-80 % populacije se v nekem trenutku življenja sooči z bolečino v hrbtu. Z namenim iskanja izboljšav, se je na pobudo dr. Kernca, 

 • na Ortopedski kliniki v Ljubljani,
 • sestala skupina kineziologa, fizioterapevta in ortopeda,
 • pripravili so rehabilitacijski vadbeni protokol, ki kot prvi v Sloveniji vključuje vsa tri področja ter
 • z raziskavo preverili varnost in učinkovitost na pacientih po operativnem posegu zatrditve ledvenih vretenc.

Protokol sestavljata stabilizacija ledvene hrbtenice in vadba za moč.

 • Moč lokalnih ali stabilizacijskih mišic zagotavljajo dinamično podporo posameznim segmentom hrbtenice, ker se pripenjajo na vretenca in aktivirajo ob vsakem premiku hrbtenice.
 • Način stabilizacije pred izvedeno akcijo omogoča stabilnost in manjšo obremenitev hrbtenice, pri čemer zgolj aktivacija velikih mišic ne zagotavlja stabilnosti.

Več o znanstveni raziskavi dr. Kernca.


METODA DELA

Pacienti so bili razdeljeni v eksperimentalno in kontrolno skupino. Eksperimentalna skupina je začela vadben protokol tri tedne po posegu. V obdobju devetih tednov so dvakrat tedensko vadili aktivacijo stabilizacijskih mišic hrbtenice. Kontrolna skupina ni izvajala dodatne vadbe.

Testiranje bolečine in funkcionalnih sposobnosti je bilo izvedeno pred vadbenim protokolom (tri tedne po operativnem posegu) in po vadbenem protokolu (tri mesece po operativnem posegu).

Originalni prispevek znanosti predstavlja ugotovitev, da je znanstveno raziskani vadbeni protokol po zatrditvi ledvene hrbtenice varen že v zgodnjem obdobju po operaciji, da ne povzroča bolečine in da izboljšuje funkcionalnost in gibanje že zgodaj po operativnem posegu ter zgodnejši mobilizaciji bolnika. Protokol (kasneje poimenovan Sistem Re.aktiv) je varen in se lahko uporablja v vsakdanji praksi po operativnih posegih na hrbtenici, kar bo tudi zmanjšalo uporabo analgetikov ter zmanjšalo pojavnost post - operativnih zapletov (trombembolije, vnetja in kronične bolečine).

REZULTATI RAZISKAVE 

Za razliko od kontrolne skupine je bilo v eksperimentalni skupini statistično značilno izboljšanje rezultatov testa dosežne višine, časovnega zamika lateralne sile trupa glede na pričetek akcije ter testov moči stabilizatorjev trupa, razen upogiba trupa. Prav tako je bilo v eksperimentalni skupini značilno izboljšanje vseh meritev največjega hotenega izometričnega navora, dosežne višine in časovnega zamika lateralne sile trupa in pričetka akcije.

UGOTOVITVE USPEŠNOSTI RAZISKAVE  

Ugotovitve so pokazale, da je vadbeni protokol, ki temelji na znanju in izkušnjah treh ved, kineziologije, medicine, fizioterapije, na osnovah načel vadbe za moč, varen že po treh tednih po posegu zatrditve ledvene hrbtenice. Znotraj dvomesečnega raziskovanega obdobja hkrati omogoča značilno izboljšanje določenih funkcionalnih sposobnosti.

Prenos v protokol Re.aktiv

Dr. Kernc je za lažje razumevanje, izvajanje in spremljanje vadbenega protokola, razvil večstopenjski pristop, ki predstavlja vodilo na poti do optimalnega delovanja hrbtenice. Poimenoval ga je Protokol Re.aktiv.

Posameznega koraka ni moč preskočiti, saj je povezan s pridobljenim znanjem in izboljšanim delovanjem stabilizacijskih mišic.

Kje vam Re.aktiv lahko pomaga?

 • Imate ponavljajoče se bolečine v hrbtenici (vratu, prsnem, ledvenem, križu).
 • Imate bolečino, ki seva v nogo.
 • Težko najdete položaj, v katerem zdržite dlje časa (stanje, sedenje, ležanje, spanje).
 • Težko opravljate vsakodnevne aktivnosti.
 • Tveganja in omejitve

  Vadbeni protokol je varen in ne predstavlja nevarnosti za zdravje (tudi za najbolj zahtevne primere).  "Pred devetimi leti sem bila operirana na hrbtenici - stenoza. Lani se mi je bolečina povrnila, za še hujše bolečine se mi je ukleščil še ishiadični živec. Sredi avgusta sem bila nepokretna. Po telefonskem pogovoru z dr. Kerncem sem se odločila za 8-urni program stabilizacije. Z vajami in s pomočjo potrpežljive in prisrčne ge. Irene sem počasi okrevala. Po dobrih 3 mesecih vaj in masaž z go. Melani funkcioniram skoraj normalno. Vsem, ki imajo kakršnekoli težave s hrbtenico, bi priporočila Re.aktiv - to ni reklama - to so dejstva. Še enkrat hvala celotnemu kolektivu in vse dobro!"

  Marija

  Kako premagati strah?  

  Strah pred ponovno poškodbo, strah pred povečanjem bolečine, nerazumevanje in neznanje so pogosti razlogi, da so pacienti omejeni na relativno nizko stopnjo aktivnosti in izpostavljeni večjemu tveganju za pojav bolečine. Zato ostajajo v začaranem krogu bolečine, kjer še dodatno zmanjšujejo svoje gibalne sposobnosti, ki so za okrevanje najpomembnejše (vijolična barva).

  Znanstveno je dokazano, da je razumevanje, kako deluje hrbtenica pomemben element na poti k okrevanju. V Re.aktivu zato razumevanje predstavlja osnovo in temelj, s katerim se vsak sreča, še predno prične z vadbenim protokolom aktivacije stabilizacijskih mišic (oranžna barva). Zgolj če boste razumeli, boste lahko pozitivne učinke prenesli v prakso in le tako na dolgi rok odpravili vaše težave.

  Pravilno gibanje je ključ. Brez bolečin.

  Vsak gib, kako se premikate, sedite, stojite, vpliva na delovanje hrbteničnih struktur. Če želite izboljšati stanje bolečine, morate spremeniti vzorce gibanja.

  Pomembno vlogo pri tem ima novo pridobljeno razumevanje. Um in telo tesno sodelujeta pri aktivaciji stabilizacijskih mišic. Ko prepoznate nepravilne vzorce gibanja, jih zamenjate s pravimi, ki razbremenijo in zaščitijo hrbtenico. Izvedbe se naučite v varnem območju in jo nato postopno prenesete v vsakdanje aktivnosti.

  Odprava bolečine in pravilno delovanje vsak nadaljnji trenutek sta VSEŽIVLJENJSKA investicija v vaše zdravje.

  "Predstavljajte si hojo. Ko se jo enkrat naučite, jo znate vse življenje!"

  Predstavitev ambulante Re.aktiv  "Bolečine v križu... Le kdo jih ne pozna? Tam nekje pri dvajsetih letih se vse skupaj po navadi začne. Včasih samo malo uščipne in popusti, včasih pa te prilepi za nekaj dni v posteljo in potem še kakšnih 14 dni hodiš malo postrani... Čisto normalno za vaša leta pravijo. In z leti se človek vsega navadi. Kakšen tabletek proti bolečinam, pa vaje in kakšna fizioterapija pa bo... Vsaj mislil sem, da bo, dokler ni šlo zares. Hernija, seveda. In potem je neizbežno sledila operacija. In prepričanje, da bo konec z vsemi aktivnostmi kot sem jih poznal prej.

  Na srečo sem dr. Kernca spoznal kakšen mesec pred operacijo. In sva začela. Lepo počasi sva odkrivala mišice, za katere prej sploh nisem vedel, da jih imam. Po rehabilitaciji v termah sva vsak teden dodala kakšno novo vajo za krepitev, koordinacijo in ravnotežje. Po pol leta sem osvojil prvi dvatisočak, po enem letu prekolesaril 100 kilometrov in po letu in pol smučal cel teden. In vse to brez kakršnihkoli težav.

  Seveda vsega tega ne bi dosegel brez pravega pristopa in brez RE.AKTIVacije. In ne le pri športu, ampak vedno in povsod s pravilnimi gibi in mišicami skozi vsakdanje izzive naprej k cilju."

  Borut

  Aktualno iz ambulante Re.aktiv

  Članek dr. Kernca 

  reviji ONA

  »Razumeti hrbtenico, ki je najpomembnejša gibalna struktura našega telesa, pomeni imeti moč, da si pomagate«.

  To so besede in ključno vodilo ekipe Re.aktiv, kjer verjamejo, da lahko premagate težave s hrbtenico in se vrnete v normalno življenje. 

  Prihaja prvi spletni program: RESETIRAJTE HERNIJO  

  Program RESETIRAJTE HERNIJO je spletno usposabljanje, ki po korakih pokaže, kako pravilno skrbeti za hrbtenico po postavljeni diagnozi hernije. 

  Program je zanesljiv in 100 % preverjen s pacienti, ki so z njegovo pomočjo uspešno umirili bolečine.  

  Podarite ZDRAVJE

  hrbtenice 

  Ste v dvomih, kaj podariti svojim bližnjim? Se sprašujete, kaj bi jim koristilo, jih razveselilo in jim hkrati pomagalo? 


  Za vas imamo rešitev! Podarite darilni bon, ki preverjeno pomaga odpraviti bolečine v križu, vratu, hrbtenici.

  RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

  dr. DEJAN KERNC

   

  Ulica Ferda Kozaka 20 

  1000 Ljubljana  

  © 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED.