[Kakšna je razlika] 

PROTRUZIJA vs HERNIJA

Program odpravljanja bolečine povezane s protruzijo diska"Z diagnozo protrurzije medvretenčnih ploščic L4-L5 in L5-S1 in neznosnimi bolečinami v križu sem si rekel, da je obisk pri dr. Kerncu še zadnji poizkus, preden se odločim za operacijo. Priznam, da je bilo to bolj dejanje iz obupa, ne pa nekaj, v kar bi verjel, saj sem sam poskusil veliko stvari: različne vaje iz interneta, masaže, elektro stimulacijo (Compex in InterX ... Dr. Kernc se je v moje težave individualno poglobil in z le tremi obiski se mi je življenje obrnilo na bolje. Vsem, ki imate težave s križem, svetujem: POSKUSITE program dr. Kernca, saj sem sam zaradi neznanja delal vaje, ki so mi škodile oz. vaj nisem delal pravilno."

Marko

Dejstva o diagnozi protruzija

 • Hernija diska pomeni izbočenje medvretenčne ploščice. Pojav ni tako redek, le marsikdo ne ve, da ga ima, dokler izbočenje oz. hernija ne pritisne na živčna vlakna in to sproži bolečino.
 • Obstajajo tri stopnje hernije diska: protruzija, ekstruzija in sekvestracija.
 • Protruzija je začetek nastajanja hernije, ker še ne pride do rupture zunanjega obroča. Druga in tretja stopnja sta popolni herniji, ker zunanji obroč poči in mehko jedro diska pogleda ven.
 • Hernija diska ne pomeni, da je prišlo do »zdrsa diska«, ker to fizično ni mogoče. Disk je trdno vpet med vretenca in ga ni mogoče premakniti.

Protruzija diska še ni hernija»Težko je nekomu razložiti kaj pomeni imeti bolečine v križu zaradi protruzije. Ponoči slabo spiš, stalno se prebujaš, zjutraj težko vstaneš iz postelje. Preko dneva si brez energije, ker te stalno zbada v križu. Z bolečino sem se spopadal več let, upošteval zdravniške nasvete, zmanjšal telesno težo. Slednji ukrep je sicer nekaj časa deloval, vendar so se bolečine vrnile. Začel sem plavati in kmalu ugotovil, da mi to povzroča dodatne bolečine. Ko mi je po podrobnih pregledih, zdravnik dejal, da »vas pa res ne bi smelo boleti v križu« sem spoznal, da bo treba poskusiti še kaj drugega. Pri Dejanu so me najbolj prevzeli njegov optimizem, dobra volja ter zelo strokoven pristop k težavam in vadbi. Čeprav se mi je ta sprva zdela nekoliko nenavadna, sem kmalu zaznal njene pozitivne učinke. Jakost bolečine in njena pogostost sta se začeli zmanjševati, po približno treh mesecih pa so bolečine praktično izginile.«

Miha

Protruzija vs hernija diska

Ledveni del hrbtenice (križ) je sestavljen iz vretenc, ki so med seboj ločena z medvretenčnimi ploščicami (diski). Ti so sestavljeni iz vezivnih obročev, ki obdaja mehko želatinasto snov (jedro diska).

Naloga diskov je, da delujejo kot amortizerji za blažitev sile (gibov). S časom pride do degenerativnih sprememb in zaradi zunanjih nepravilnih pritiskov vezivni obroči izgubijo svojo trdnost ter se lahko pretrgajo. To privede do izbočenja, ki poteka na dva načina:

 • Pri protruziji se disk izboči po celotnem obodu. To pomeni, da ni znotraj svojih meja, ampak malo štrli izven robov vretenc. To izbočenje lahko stiska živčne korenine ali hrbtenjače, kar povzroči bolečino.
 • Razlika med protruzijo in hernijo je, da se pri slednji, disk izboči točkovnoČeprav gre za manjši obseg poškodbe/pretrganja vezivnega obroča, je pritisk večji in izbočenje diska večje. S tem pa je tudi večja možnost pritiska na živčna vlakna ali korenine in intenzivnost bolečine.

Degenerativne spremembe diska

Obstajajo tri stopnje hernije diska: protruzija, ekstruzija in sekvestracija.

Protruzija je nepopolna hernija, ker ne pride do rupture zunanjega obroča.

Druga in tretja stopnja sta popolni herniji, ker zunanji obroč poči in mehko jedro diska pogleda ven ali se razlije.

Najpogostejši simptomi diagnoze protruzija

Intenzivnost simptoma je odvisna od lokacije in stopnje poškodbe diska. Najpogostejše se pojavljajo bolečine in mravljinčenje v ledvenem ali vratnem delu. 

PROTRUZIJA V LEDVENEM DELU  

Če pride do protruzije diska v ledvenem delu, simptomi najpogosteje vključujejo bolečino in mravljinčenje v spodnjem delu hrbta, ki se lahko razširi na zadnjico in v nogo. Pri hujši poškodbi bolečina seva nižje od kolena. 

PROTRUZIJA V VRATNEM DELU  

Za vratno hrbtenico velja enako kot za ledveni del. Razlika je, da se v tem primeru bolečina in mravljinčenje širi na eno ali obe roki. Možne so tudi oblopatične bolečine. Mravljinčenje se lahko pojavlja tudi v prstih in omeji moč rok. 

POJAV IN INTENZIVNOST SIMPTOMOV

Če izboklina ni usmerjena proti živcu, hujših bolečin verjetno ne boste občutili. Možna je topa bolečina. V nasprotnem primeru boste občutili vse zgoraj naštete simptome. 

Vas zanima brezplačna e-knjiga dr. Kernca  "PREMAGAJTE BOLEČINE V KRIŽU?"

Glavni vzroki za nastanek protruzije

Prekomerna obremenitev hrbteničnih struktur

Najpogostejši razlog za izbočenje medvretenčne ploščice ali diska. Pojav ni tako redek, le marsikdo ne ve, da ga ima. Dokler izbočenje ne pritisne na živčna vlakna in to sproži simptom hernije, bolečino. Bolečina se najpogosteje pojavlja v ledvenem delu, kar nakazuje na manjše »stiskanje« živca. Večja hernija pomeni, da se bolečina širi po nogi navzdol. Lahko se pojavi tudi mravljinčenje in pri nekaterih zaznavne spremembe na koži (sprememba občutka na dotik) ali nepravilno delovanje mišic (pareza).

Dolgotrajni in neprilagojeni položaji

Ali dlje časa sedite za mizo / volanom? Izvajate en in isti gib, ki vključuje dvigovanje bremena ali rotacijo? Imate navado, da po daljšem času mirovanja skočite naravnost v intenzivno aktivnost? Prekinite in poiščite drugačen način. 

Šibke stabilizacijske mišice

Izboljšana stabilizacijska funkcija mišic zmanjšuje pritisk na disk in manjša težave. Popravite svojo držo, več se gibljite, uporabljajte stabilizatorje trupa. Sami lahko največ naredite za izboljšanje stanja. »Vadba Re.aktiv je bila moje zadnje upanje pred operativnim posegom. Čakala sem na CT, ko sem na Fb zagledala objavo dr. Kernca in se prijavila na posvet. Sprva me je bilo strah, da se bo bolečina povečala. Po nekaj urah vadbe pa sem se pričela zavedati smiselnosti pravilne izvedbe, dobila zaupanje v vadbo – in vase. Spoznala sem, da me manj boli, če delam prav in strah je počasi izginil. Vadba Re.aktiv je prišla ob pravem času in zdaj sem brez bolečin.«

Mojca

Kako si lahko pomagate?

Sprehajajte se. S tem najmanj obremenite medvretenčne ploščice ter omogočite mišicam, da se ne zakrčijo (kar se pogosto zgodi zaradi bolečine).

 • gretje razbolelega predela.
 • ne poležavajte v čakanju, da bolečina mine. Ker ne bo - kvečjemu se bo ponovila v hujši obliki.
 • naučite se sprostiti napetost
 • prisluhnite telesu in spoznajte, kaj mu ustreza in kaj ne.
 • pazite na »prepih« ledvenega dela.
 • sprememba načina delovanja, ki vas je pripeljal v nastalo situacijo.
 • Naučite se pravilnih vaj za hrbtenico.
 • Ne vztrajate pri vadbah, ki nimajo učinka ali kjer vam povedo, da bo stanje najprej slabše, preden se izboljša. Na vas eksperimentirajo!
 • Posvet s strokovnjakom za težave v hrbtenici ali specialistom za vaje, da izboljšajte razumevanja, kajti le tako boste lahko dolgoročno rešili vašo težavo.

Napake, ki jih ne počnite

Ne počnite stvari, ki vam povzročajo bolečino.

Če se spečemo, umaknemo prst, ker nas boli. Ko zaznamo bolečine v hrbtu, vztrajamo, morda vzamemo protibolečinske tablete in nadaljujemo v prepričanju, da bodo bolečine minile. A težave ostanejo ...

Obstajajo načini (varni položaji), s katerimi lahko opravljate (skoraj) vse aktivnosti, prilagojeno, da ne škodujete hrbtenici.

Ne odlašajte, če se simptomi slabšajo.

Če ni izboljšanja bolečine po 6-8ih tednih, predlagam, da obiščete zdravnika specialista.  

Ne nasedajte marketinškim trikom in čudežnim rešitvam. 

V današnjem svetu je to najtežje sprejeti, a uporabite zdravo kmečko pamet in malo kritičnega premisleka, predno komu zaupate svojo hrbtenico. Sam rad rečem: Imate samo eno hrbtenico – prosim, pazite nanjo.

Reševanje težav z diagnozo protruzija 

Kaj morate vedeti?

 • Najučinkovitejša metoda odprave bolečin je individualno prilagojena vadba. Z večjo močjo stabilizacijskih mišic in pravilnim gibanjem zmanjšate obremenitev na hrbtenico, posledično pritisk na disk in pogosto se bolečine zmanjšajo ali celo izginejo. Za vadbo je pomembno, da izberete izkušeno osebo, saj se ob nepravilnih vajah/izvajanju stanje lahko poslabša.
 • Povečevanje bolečine pomeni, da delate nekaj narobe. Prekinite s tem in najdite drug način.
 • Izboljšana stabilizacijska funkcija mišic zmanjšuje pritisk na disk in bolečina se posledično zmanjša.
 • Operacija diska bo izvedena zgolj pri resnih znakih: odpoved delovanja noge, neznosne konstantne bolečine, nezmožnost zadrževanje vode ali blata. 

Kdaj je protruzija nevarna?

Nižje po nogi se pojavi bolečina, resnejše so težave.

To je opozorilo, ki ga ne smete preslišati! Ostali opozorilni znaki, ko je potrebno obiskati zdravnika, so: 

 • nenadno povečanje temperature
 • nezmožnost zadrževanja vode ali blata
 • zgodovina rakavega obolenja
 • nepričakovana izguba telesne teže
 • nevrološki simptomi (izguba občutka zaznavanja)
 • pomembna poškodba glede na starost (padec)
 • kratek čas po invazivnem posegu na hrbtenici


 »Danes lahko delam, kar sem mislil, da ne bom nikoli več, kosim, plešem, telovadim, pobiram jabolka .. Razlika po izkušnji Re.aktiv je v tem,da ne delam več čudnih položajev, ampak poslušam svoje telo, ne zategujem mišic, temveč jih sproščam, po dolgotrajnem sedenju naredim nekaj razteznih vaj. Napotke iz vadbe sem prenesel v vsakdanje življenje in spoznal, da bolečino lahko kontroliram sam."

Bojan

Kakšne rezultate lahko pričakujete od protokola Re.aktiv?

Dobra novica je, da v Re.aktivu protruzije uspešno rešujemo s protokolom vaj za hrbtenico, razvito na Ortopedski kliniki v Ljubljani. 
Z njegovo pomočjo smo številne stranke pripravili do te mere, da so se uspešno zmanjšale stopnjo bolečin, nekatere pa jo tudi v celoti odpravile (odvisno od stropnje poškodbe). 

Razumevanje je temeljna komponenta našega protokola, zato se na prvem srečanju, posvetu z dr. Kerncem, pogovorite o stanju in simptomih težav. 

Pregledal bo izvide, prisluhnil težavam, zaznavam in vprašanjem ter pripravil načrt za delo. Poseben poudarek bo namenil pravilnim gibalnim vzorcem in razlagi, kaj smete početi oziroma katere aktivnosti so za vas primerne.

Spoznali boste pomen stabilizacijskih mišic in zakaj jih je koristno krepiti. In izvedeli, da ni toliko pomembno število ponovitev posamezne vaje, kot to, da za vsako vajo razumete:

 1. Zakaj je primerna za vas in vašo obliko hernije?
 2. Kakšen je natančen potek vaje?
 3. Kako z njo zavarujete hrbtenico?

Zakaj toliko poudarjamo pravilno gibanje? Ker s tem, ko zmanjšate obremenitev na hrbtenico, zmanjšate pritisk na izbočenje diska in živčne strukture. 


Končni rezultat je naš skupni cilj: manj bolečin.

O meni

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

Kje začeti?


30-MINUTNI 
POSVET O HRBTENICI
DR. KERNCEM

EUR

6O

 • Čas trajanja: 30 min
 • Jasna navodila, kako ravnati s hrbtenico, da je ne obremenite.
 • Pojasnitev realne rešitve za dolgoročno odpravo težav.
 • Priprava načrta, ki je prilagojen vašemu stanju, težavam, gibalnim navadam, funkcionalnim sposobnostim in morebitnim pridruženim boleznim.

3 URE 
AKTIVACIJE 
ZA RAZBREMENITEV HRBTENICE 

EUR

20O 

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 3 ure vadbe
 • Praktično razumevanje težav s hrbtenico (kaj smete delati in kako). 
 • Osnove zaznavanja in aktivacije stabilizacijskih mišic.
 • Definiranje vaše varne cone tj. območje brez bolečin.
 • 3 ure vadbe z dipl. kineziologom. 
 • Možnost nadaljevanja na 8-urni paket temeljev.

8 UR STABILIZACIJE ZA KONTROLIRANJE BOLEČIN V HRBTU 

EUR

410

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 8 ur vadbe
 • Vključuje paket 3 urne aktivacije za razbremenitev hrbtenice. 
 • Spoznavanje načinov, kako s stabilizacijo kontrolirati stanje bolečin.
 • Prenos pravilnih vzorcev gibanja v vsakdanje situacije in športne aktivnosti.
 • 2x kontrolna ura z dr. Kerncem + 6 x vadba z dipl. kineziologom.
 • BONUS! Video vsebine s prikazom pravilne izvedbe vaj za domačo vadbo..
 • << Možnost prekinitve paketa po 3-urah aktivacije.  

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Vprašalnik o reševanju težav 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Pogoji poslovanja    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED.