[Kako vem, ali me daje išias, hernija ali gre za]

PIRIFORMIS SINDROM?

Program raztezanja mišice piriformis

Sindrom piriformis se pojavi, ko se mišica zakrči in draži ishiadični živec. Pogosto povzroča simptome, podobne herniji diska, čeprav za razliko od slednje, ni posledica težav s hrbtenico.

Dejstva o piriformis sindromu 

 • Piriformis je majhna mišica, ki se nahaja globoko v zadnjici. Poteka diagonalno od spodnjega dela hrbtenice do zgornje površine stegnenice, pri čemer ishiadični živec poteka pod ali skozi njo. 
 • Osnovna funkcija piriformisa je odmik noge in zunanja rotacija noge. 
 • Zaradi dolgotrajnih položajev in pretežno sedečega življenjskega sloga pride do prekomerne obremenitve, poškodbe ali natega, zaradi česar se piriformis zategne ali zakrči.
 • Sindrom piriformisa je stanje, pri katerem se piriformis zakrči in povzroča bolečine, otopelost in mravljinčenje na zadnji strani stegna.
 • Lokacija mišice piriformis v bližini ishiadičnega živca pomeni, da razdražen in poškodovan piriformis, lahko vpliva tudi na išiadični živec.
   

So bolečine v križu zaradi piriformis sindroma ali gre za hernijo diska?"K dr. Kerncu sem prišel po navdušenem priporočilu. Slišalo se je podobno, kot se berejo njegovi maili, da torej pomaga. In RES je! Znanje, ki ga dr. Kernc ima, individualiziran pristop, ko se najprej temeljito pouči in seznani z našimi težavami, predvsem pa njegov značaj, so zagotovilo uspešne obravnave. Sliši se enostavno, pa vendar je tovrstni pristop po mojih izkušnjah bolj ko ne butične vrste. Dr. Dejan Kernc se je izkazal s širokim znanjem, s svojo sproščenostjo, odzivnostjo in prijaznim pristopom je deloval kot odličen motivator. Predpisane vaje delam skoraj vsak dan, če se kakšne ne spomnim, si pogledam njegov posnetek. In najpomembneje: če bo kdaj spet kaj zabolelo, vem, kje bom dobil pomoč. Hvala, dr. Dejan!"

Siniša

O piriformis sindromu 

 • Simptomi piriformis sindroma se kažejo kot:  
  - ostra zbadajoča bolečina v zadnjici
  - sevajoča bolečina, ki se širi po zadnji strani stegna in meč
  - otopelost, mravljinčenje ali šibkost v zadnjici in/ali nogi.
 • Zato se piriformis sindrom pogosto zamenjuje z drugimi stanji hrbtenice (išias, hernija). Postavitev pravilne diagnoze je pomembna zaradi nadaljnjih oblik zdravljenja težav s hrbtenico.
 • Simptomi običajno prizadenejo eno stran. 

Vzroki za piriformis so različni;

- na prvem mestu so poklici oz. opravki, ki zahtevajo dolgotrajno sedenje (pisarniško delo, vozniki)

- posledica poškodb ali predhodne težave v ledvenem predelu (hernija diska)

- sodobni način življenja s premalo gibanja, debelostjo in nepravilno držo.  

Najpogostejši simptomi so:

BOLEČINA V ZADNJICI   

Piriformis sindrom povzroča bolečino globoko v zadnjici. Pacienti občutek opisujejo kot pekočino, ki se poslabša ob opravljanju aktivnosti ali ob dolgotrajnem mirovanju (sedenje).

OTOPELOST IN MRAVLJINČENJE V ZADNJICI IN PO NOGI

V predelu stegna in zadnjice se lahko pojavijo bolečina, otopelost in mravljinčenje. Simptomi se lahko poslabšajo med dolgotrajnim sedenjem ali stanjem.  

TEŽAVE PRI DOLGOTRAJNEM SEDENJU   

Bolečina se lahko pojavi pri dolgotrajnem sedenju in se umiri, ko vstanemo in strukture razgibamo.

Piriformis sindrom se pogosto zamenja ...

ZA IŠIAS 

Išias poimenujemo bolečine, zakrčenost, otopelost, šibkost, mravljinčenje in spremenjeno senzoriko vzdolž ene noge. Simptomi se pojavljajo vzdolž ishiadičnega živca, ki se iz ledvenega predela, širi po zadnjici in stegnih navzdol do kolen in stopal.

Ishiadični živec lahko poteka skozi mišico piriformis, zato lahko povzroči simptome, podobne išiasu. 

ZA HERNIJO

Hernija je izraz za izbočenje medvretenčne ploščice ali diska, ki nastane kot posledica nepravilnega ali prevelikega stiskanja diska. Stanje ni boleče, razen ko izbočenje pritiska na živčno vlakno (živec ali hrbtenjačo), kar povzroči bolečino. Večji kot je pritisk na živčna vlakna, intenzivnejša je bolečina.

Degenerativne spremembe hrbtenice, kot je hernija diska, lahko dražijo ishiadični živec, kar povzroči išias in sčasoma vnetje piriformis mišice. 

Ker mišica piriformis poteka v neposredni bližini in lahko povzroča podobno intenzivnost bolečine, se piriformis sindrom pogosto zamenja za hernijo. 

Vas zanima brezplačna e-knjiga dr. Kernca  "PREMAGAJTE BOLEČINE V KRIŽU?"

Diagnostika piriformis sindroma 

Diagnosticiranje sindroma piriformisa je pogosto oteženo, saj so simptomi podobni drugim težavam v hrbtenici (išiasi, hernija).

Za natančno diagnozo sindroma piriformisa je potreben pregled strokovnjaka (kineziologa, fiziatra, fizioterapevta, ortopeda), ki upošteva posameznikovo zgodovino težav s hrbtenico, opravi teste gibljivosti in po potrebi naroči slikanje z magnetno resonanco (MRI).  

Test zakrčene mišice Piriformis

Uležete se na hrbet in pokrčite noge. Eno nogo položite na drugo in počasi ter z občutkom potegnete pokrčeno nogo k sebi na način, da držite nogo za koleno in gleženj. Čutili boste razteg v sredini zadnjične mišice. Če ne boste občutili posebne zakrčenosti, potem mišica piriformis ni pretirano zakrčena. V nasprotnem primeru pa se lahko zgodi, da že pri začetku potega pokrčene noge začutite zategovanje. Le to nakazuje na težave z mišico piriformis. Vsekakor pa se je dobro o izvedbi testa in njegovih rezultatih, vedno posvetovati s strokovnjakom. Vajo prikazuje slika spodaj.

>> Vprašalnik na podlagi simptomov 

Če niste seznanjeni z vzrokom svoje bolečine v križu, vabljeni, da opravite brezplačen vprašalnik na podlagi simptomov, ki vam bo podal informativno oceno z obrazložitvijo, za katero vrsto težav gre, kako ravnati s hrbtenico in ali se je potrebno posvetovati z zdravnikom specialistom. "Zaradi bolečin sem preizkusila vse možne aparate, metode in masaže. Ugotovila sem, da je edina stvar, ki je še nisem naredila, zares dobro in kvalitetno natrenirati ključne mišice. Po posvetu z dr. Kerncem, kjer sva naredila načrt reaktiviranja, sem pričela z rednim izvajanjem vaj. Najprej pod strokovno pomočjo, zdaj pa že dve leti vadim sama. Bolečin ni več, če pa se pojavijo, jih znam umiriti in hitreje "pozdraviti."

Tina

Piriformis - kako si lahko pomagate sami?

Simptomi piriformis sindroma izzvenijo v nekaj dneh do nekaj tednih. Odvisno od vnetja mišice. Po navadi je potrebno ciljno usmerjanje sproščanje mišic, če se bolečina ne umiri sama od sebe, da preprečimo kronično stanje.

 • gretje razbolelega predela
 • nežno raztezanje zakrčene mišice do praga bolečine
 • postopna aktivacija mišice
 • terapevtska masaža Re.aktiv
 • vsakodnevna hoja po ravnem terenu
 • preprečite »prepih« ledvenega dela
 • sprememba načina delovanja, ki vas je pripeljal v nastalo situacijo
 • posvet s strokovnjakom za težave v hrbtenici ali specialistom za vaje

Kdaj je bolečina v križu nevarna?

Pri spodnjih znakih mora posameznik v čim krajšem času obiskati zdravnika;

 • nenadno povečanje temperature
 • nezmožnost zadrževanja vode ali blata
 • zgodovina rakavega obolenja
 • nepričakovana izguba telesne teže
 • nevrološki simptomi (izguba občutka zaznavanja)
 • pomembna poškodba glede na starost (padec)
 • kratek čas po invazivnem posegu na hrbtenici


"Zahvaljujem se vam za vaje in napotke, ki mi omogočajo popotovanje. Vsak dan pol ure zjutraj in pol ure zvečer izvajam vse vaje, ki sva jih obdelala, poleg tega pa jih izvajam tudi na motorju med vožnjo. Na dve uri se tudi ustavim in naredim raztezne vaje. Med vožnjo nimam težav, imam pa malo bolečin, če malo dalj hodim. Še enkrat hvala."

Tomaž

Kakšne rezultate lahko pričakujete od protokola Re.aktiv?

Dobra novica je, da v Re.aktivu piriformis uspešno rešujemo s protokolom vaj za hrbtenico, ki je nastal na Ortopedski kliniki v Ljubljani. 

Z njegovo pomočjo smo številne stranke pripravili do te mere, da so se uspešno izognile operaciji hernije.

Razumevanje je temeljna komponenta našega protokola, zato se na prvem srečanju, posvetu z dr. Kerncem, pogovorite o stanju in simptomih piriformisa.  


Pregledal bo izvide, prisluhnil težavam, zaznavam in vprašanjem ter pripravil načrt za delo. Poseben poudarek bo namenil pravilnim gibalnim vzorcem in razlagi, kaj smete početi oziroma katere aktivnosti so za vas primerne.

Spoznali boste pomen stabilizacijskih mišic in zakaj jih je koristno krepiti. In izvedeli, da ni toliko pomembno število ponovitev posamezne vaje kot to, da za vsako vajo razumete:

 1. Zakaj je primerna za vas in vašo obliko hernije?
 2. Kakšen je natančen potek vaje?
 3. Kako z njo zavarujete hrbtenico?

Zakaj toliko poudarjamo pravilno gibanje? Ker s tem, ko zmanjšate obremenitev na hrbtenico, zmanjšate pritisk na mišico piriformis in živčne strukture. 


Končni rezultat je naš skupni cilj: manj bolečin.

O meni

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

Kje začeti?


30-MINUTNI 
POSVET O HRBTENICI
DR. KERNCEM

EUR

6O

 • Čas trajanja: 30 min
 • Jasna navodila, kako ravnati s hrbtenico, da je ne obremenite.
 • Pojasnitev realne rešitve za dolgoročno odpravo težav.
 • Priprava načrta, ki je prilagojen vašemu stanju, težavam, gibalnim navadam, funkcionalnim sposobnostim in morebitnim pridruženim boleznim.


3 URE AKTIVACIJE 
ZA RAZBREMENITEV HRBTENICE 

EUR

20O 

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 3 ure vadbe
 • Praktično razumevanje težav s hrbtenico (kaj smete delati in kako). 
 • Osnove zaznavanja in aktivacije stabilizacijskih mišic.
 • Definiranje vaše varne cone tj. območje brez bolečin.
 • 3 ure vadbe z dipl. kineziologom. 
 • Možnost nadaljevanja na 8-urni paket temeljev.

8 UR STABILIZACIJE ZA KONTROLIRANJE BOLEČIN V HRBTU 

EUR

410

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 8 ur vadbe
 • Vključuje paket 3 urne aktivacije za razbremenitev hrbtenice. 
 • Spoznavanje načinov, kako s stabilizacijo kontrolirati stanje bolečin.
 • Prenos pravilnih vzorcev gibanja v vsakdanje situacije in športne aktivnosti.
 • 2x kontrolna ura z dr. Kerncem + 6 x vadba z dipl. kineziologom.
 • BONUS! Video vsebine s prikazom pravilne izvedbe vaj za domačo vadbo..
 • << Možnost prekinitve paketa po 3-urah aktivacije.  

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Vprašalnik o reševanju težav 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Pogoji poslovanja    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED.