Ali poznate svojo

HRBTENICO?

Brez razumevanja ni izboljšanja stanja. Poglobimo se v svet anatomije, spoznajmo delovanje hrbteničnih struktur ter kje so najpogostejši vzroki težav.  

Hrbtenica

Hrbtenica je sestavljena iz številnih med seboj povezanih delov, ki se po celotni dolžini združujejo in s tem omogočajo nemoteno gibanje. Predstavlja glavno oporo našega telesa, ki omogoča, da stojimo pokonci, se sklanjamo in obračamo, obenem pa ščiti najobčutljivejše dele telesa, hrbtenjačo in živčna vlakna.

Kosti, mišice, vezi, diski in živci predstavljajo strukturo, ki deluje optimalno le kot celota. Ravno zaradi te kompleksnosti je treba težave reševati celostno, na ravni celotne hrbtenične strukture, ne pa le posameznega predela /področja.

Hrbtenico sestavljajo trije ločeni podsistemi: pasivni (ligamenti, vretenca, medvretenčne ploščice), aktivni (mišice) in nevrološki (senzorni receptorji, možganska skorja in subkortikalni nadzor).

Gradniki hrbtenice in kje nastajajo težave

Vretenca

Osnovni gradniki hrbtenice so vretenca, ki so sestavljena iz kostnega tkiva. Med seboj se po celotni dolžini nadgrajujejo in tvorijo hrbtenično ogrodje.  

Vsako vretence je oštevilčeno, v grobem jih razdelimo na vratni, prsni in ledveni del ter skupaj zraščeni križnico in trtico.

Vratna (cervikalna) hrbtenica podpira težo glavo in ima največji obseg gibanja. Sestavljena je iz 7 vratnih vretenc (C1 – C7). Povečano gibljivost omogoča oblika vratnih vretenc in zato lahko enostavno premikamo glavo in spremljamo okolico.

Pod vratno hrbtenico so prsna (torakalna) vretenca (Th1 – Th12), ki ščitijo srce. Imajo manjši obseg gibanja od zgornjih in dodatno oporo v rebrih, kar jih naredi dokaj odporne za težave.

Sledi jim 5 ledvenih vretenc (L1 – L5). Ta so največja, saj se tu srečujejo sile iz zgornjega in spodnjega dela telesa.

Ledvena vretenca so najbolj na udaru, saj predstavljajo prehod med gibljivim in negibljivim delom hrbtenice. Ob nepravilnem sedenju in rotacijah se preobremenijo in zato na tem področju največkrat prihaja do bolečin. 

5 križnih vretenc (S1 – S5) je zraščenih v kost križnico. Ta je vpeta v medenico. Njena glavna funkcija je povezati hrbtenico s kolčnimi kostmi.

V trtici je od 3 do 5 zraščenih vretenc, ki predstavljajo ostanek repa in kamor se pripenjajo mišice medeničnega dna.

Medvretenčna ploščica ali disk

Med kostnimi vretenci so medvretenčne ploščice (diski), ki delujejo kot nekakšni amortizerji hrbtenice in preprečujejo drgnjenje kosti. Diski so ovalne oblike, sestavljata jih pulpozno jedro, ki je 80 % napolnjeno s tekočino, in čvrst vezivni obroč, ki jedro obdaja kot nekakšen zaščitni plašč.

 

Diski se prehranjuje z vodo in hranili preko gibanja. Po celodnevni obremenitvi se nekoliko sploščijo, med spanjem pa ponovno nahranijo. S starostjo vse bolje izgubljajo sposobnost absorpcije tekočine. Zato se stanjšajo, sploščijo in postanejo bolj dovzetni za poškodbe. 

Do težav najpogosteje pride zaradi nepravilnih obremenitev, zaradi katerih jedro pogleda skozi plašč kot nekakšen mehurček (hernija). Kadar pritiska na živčne končiče, to povzroča bolečine. 

Vas zanima brezplačna e-knjiga dr. Kernca "KAKO ODPRAVITI BOLEČINE V KRIŽU?

Obhrbtenične mišice

Najpomembnejša delitev je na globoke in površinske mišice. Površinske mišice trupa so velike in omogočajo gibanje. Te niso pritrjene direktno na hrbtenico in za to ne sodelujejo pri njeni stabilizaciji. Znane so pod vzdevkom six pack. 


Globoke mišice so majhne, relativno šibke glede na površinske in skrbijo za pravilno postavitev vretenc ob premikih hrbtenice. Pripenjajo se direktno na vretenca in so ključne pri stabilizaciji hrbtenice.


Za obe skupino mišic velja, da je pomembno njihovo usklajeno delovanje in ni skrivnost, da je koordinacija hrbteničnih mišic med najbolj zahtevnimi v telesu.

Vezi

Ligamenti ali vezi so močni vlaknasti trakovi, ki držijo skupaj vretenca, stabilizirajo hrbtenico in ščitijo medvretenčne ploščice. Po celotni dolžini hrbtenice potekajo tri glavne skupine; ligamentum flavum, ki je pritrjen na vsako vretence, sprednja vzdolžna vez (ALL) in zadnja vzdolžna (PLL) vez.

Hrbtenjača in spinalni kanal

Na zadnji strani vretenc se nahaja votli hrbtenični kanal, ki ščiti najbolj občutljive in pomembne dele telesa. Hrbtenjačo z živčnimi vlakni. Ti v parih izstopajo skozi medvretenčne odprtine in se povezujejo z vsakim delom našega telesa.


Hrbtenjača poteka po spinalnem kanalu, na zadnji strani vretenc, vse od možganskega debla do 1. ledvenega vretenca in meri nekoliko manj kot pol metra. Na koncu hrbtenjače se živčna vlakna ločijo iz snopa in nadaljujejo skozi hrbtenični kanal do trtice, kjer se odcepijo v obe nogi.


Glavna funkcija je prenašanje sporočil. Možgani pošiljajo impulze različnim delom telesa skozi hrbtenjačo, ki omogoči naše gibanje (motorika). Poteka tudi povratna pot, ko posamezni del telesa sporoči možganom, kaj čuti oz. zaznava (senzorika). Prenašanje sporočil poteka preko živcev.


Poškodbe hrbtenjače lahko povzročijo ob prenosu informacij izgubo senzoričnih in motoričnih funkcij.

Hrbtenične krivine

Če pogledamo s strani, ima odrasla hrbtenica naravno krivuljo v obliki črke S. Vratni in ledveni del sta rahlo konkavna, prsni in križni del pa imata nežno konveksno krivuljo.

Krivulje so nastale tekom našega razvoja in pomagajo pri ohranjanju ravnotežja, absorpciji šoka in da hrbtenici omogočajo gibanje na način, ki jo najmanj obremenjuje. Imenujemo jih lordoze in kifoze.

 • nenormalna krivulja ledvene hrbtenice je poudarjena lordoza, imenovana tudi zibanje nazaj.
 • nenormalna krivulja prsne hrbtenice je kifoza, imenovana tudi grbavost.
 • nenormalna krivulja iz ene strani v drugo se imenuje skolioza.

Zanimivo je, da krivine vkrivine vzdržujejo izključno mišice, kar pomeni, da če te niso dovolj razvite ali so preveč zakrčene, to poveča obremenitev na diske in vretenca.

Kje je vzrok težav s hrbtenico in kako si lahko pomagate sami? Izpolnite informativni vprašalnik na podlagi simptomov in v e-nabiralniku vas bo pričakala video vsebine dr. Kernca s predlogi, kako ravnati. 

Kdaj so bolečine v hrbtenici nevarne?

Če se bolečinam v križu pridružijo spodnji znaki, morate v čim krajšem času obiskati zdravnika;

 • nenadno povečanje temperature
 • nezmožnost zadrževanja vode ali blata
 • zgodovina rakavega obolenja
 • nepričakovana izguba telesne teže
 • nevrološki simptomi (izguba občutka zaznavanja)
 • pomembna poškodba glede na starost (padec)
 • kratek čas po invazivnem posegu na hrbtenici


"K dr. Kerncu sem prišel po navdušenem priporočilu. Slišalo se je podobno, kot se berejo njegovi maili, da torej pomaga. In RES je! Znanje, ki ga dr. Kernc ima, individualiziran pristop, ko se najprej temeljito pouči in seznani z našimi težavami, predvsem pa njegov značaj, so zagotovilo uspešne obravnave. Sliši se enostavno, pa vendar je tovrstni pristop po mojih izkušnjah bolj ko ne butične vrste. Dr. Dejan Kernc se je izkazal s širokim znanjem, s svojo sproščenostjo, odzivnostjo in prijaznim pristopom je deloval kot odličen motivator. Predpisane vaje delam skoraj vsak dan, če se kakšne ne spomnim, si pogledam njegov posnetek. In najpomembneje: če bo kdaj spet kaj zabolelo, vem, kje bom dobil pomoč. Hvala, dr. Dejan!"

Siniša

Kaj lahko pričakujete od Re.aktiva?

Naš protokol deluje

V Re.aktivu deluje izkušena in preverjena ekipa dipl. kineziologov pod vodstvom dr. Dejana Kernca. Pri delu uporabljamo celovit in funkcionalen vadbeni protokol, s katerim smo doslej več kot 1500 posameznikom pomagali odpraviti bolečine v križu.

Postavite temelje za močno hrbtenico 

Vadbeni program, ki lajša, odpravlja in preprečuje bolečine v križu. Sledimo priporočilom zdravnikov, razložimo, kako ravnati s hrbtenico in prilagodimo vaše gibanje na način, ki ne obremenjuje hrbtenice. 

Prvi  korak protokola je POSVET

Individualni posvet z dr. Kerncem v 30-ih minutah odgovori: Kaj smete početi in katere aktivnosti so za vas primerne - kljub bolečinam v hrbtu? Kako si lahko pri kontroliranju bolečine pomagate sami? Kako se celostno lotiti odpravljanja vzrokov in kakšna je dolgoročna rešitev za vaše težave? Kako premagati strah pred gibanjem? Ter odgovori na vsa vprašanja, ki jih v zvezi s težavami imate.

360° podpora 

Podpiramo vas pri doseganju ciljev in v vsakem trenutku poskrbimo za varnost hrbtenice.

Ob morebitnem pojavu (starih ali novih) poškodb in težav vas usmerimo na individualno obravnavo k dr. Kerncu ali na terapevtsko masažo. Z nami ne boste obstali v negotovosti in brez rešitve.

O meni

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečine v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

Kje začeti?


30-MINUTNI 
POSVET O HRBTENICI
DR. KERNCEM

EUR

6O

 • Čas trajanja: 30 min
 • Jasna navodila, kako ravnati s hrbtenico, da je ne obremenite.
 • Pojasnitev realne rešitve za dolgoročno odpravo težav.
 • Priprava načrta, ki je prilagojen vašemu stanju, težavam, gibalnim navadam, funkcionalnim sposobnostim in morebitnim pridruženim boleznim.

3 URE 
AKTIVACIJE 
ZA RAZBREMENITEV HRBTENICE 

EUR

20O 

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 3 ure vadbe
 • Praktično razumevanje težav s hrbtenico (kaj smete delati in kako). 
 • Osnove zaznavanja in aktivacije stabilizacijskih mišic.
 • Definiranje vaše varne cone tj. območje brez bolečin.
 • 3 ure vadbe z dipl. kineziologom. 
 • Možnost nadaljevanja na 8-urni paket temeljev.

8 UR STABILIZACIJE ZA KONTROLIRANJE BOLEČIN V HRBTU 

EUR

410

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 8 ur vadbe
 • Vključuje paket 3 urne aktivacije za razbremenitev hrbtenice. 
 • Spoznavanje načinov, kako s stabilizacijo kontrolirati stanje bolečin.
 • Prenos pravilnih vzorcev gibanja v vsakdanje situacije in športne aktivnosti.
 • 2x kontrolna ura z dr. Kerncem + 6 x vadba z dipl. kineziologom.
 • BONUS! Video vsebine s prikazom pravilne izvedbe vaj za domačo vadbo..
 • << Možnost prekinitve paketa po 3-urah aktivacije.  

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Vprašalnik o reševanju težav 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Pogoji poslovanja    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED.