[Kaj morate vedeti o simptomih]

IŠIAS

Program odpravljanja simptomov išias»Težko je nekomu razložiti, kaj pomeni imeti išias. Ponoči slabo spiš, stalno se prebujaš, zjutraj težko vstaneš iz postelje. Preko dneva si brez energije, ker te stalno zbada v križu. Z bolečino sem se spopadal več let, upošteval zdravniške nasvete, zmanjšal telesno težo. Slednji ukrep je sicer nekaj časa deloval, vendar so se bolečine vrnile. Začel sem plavati in kmalu ugotovil, da mi to povzroča dodatne bolečine. Ko mi je po podrobnih pregledih, zdravnik dejal, da »vas pa res ne bi smelo boleti v križu« sem spoznal, da bo treba poskusiti še kaj drugega.

Pri dr. Kerncu so me najbolj prevzeli njegov optimizem, dobra volja ter zelo strokoven pristop k težavam in vadbi. Čeprav se mi je ta sprva zdela nekoliko nenavadna, sem kmalu zaznal njene pozitivne učinke. Jakost bolečine in išias sta se začela zmanjševati, po približno treh mesecih pa praktično izginila.«

Miha

Išias - dejstva

 • Simptomi išias poimenujemo bolečine, zakrčenost, otopelost, šibkost, mravljinčenje in spremenjeno senzoriko. 
 • Pojavljajo se vzdolž ishiadičnega živca, ki se iz ledvenega predela širi po zadnjici in stegnih navzdol do kolen in stopal.
 • Čas trajanja simptomov išias je različen. Od občasnih neprijetnosti do dolgotrajnih izčrpajočih stanj.
 • Različna je tudi pojavnost bolečine. Lahko je ostra bolečina, ki traja teden ali dva in nato izgine. Konstantna bolečina, ki se pojavi kot občutek zakrčenosti v ledvenem predelu (križu). Spremenjen občutek na koži v predelu stegna ali meč. Šepanje in zmanjšana moč v nogah. Krči med spanjem v spodnjih okončinah.
 • Intenzivnost išiasa je odvisna od poškodbe živčne korenine v ledvenem predelu hrbtenice, ki je lahko razdražena ali stisnjena.  
 • Simptomi se poslabšajo pri: 
  • dolgotrajnem sedenju (v pisarni ali avtu) 
  • dolgotrajni hoji (nad 500 m) 
  • dolgotrajnem stanju na mestu 

Išias se da umiriti"Hvala za vse prijazne, natančne in zelo natančne napotke, za vaš enkraten pristop k lajšanju oz. odpravljanju težav v mojem križu in tudi vratnem predelu. Zelo sem vesela, ker se je izboljšanje res začelo kazati kar kmalu, seveda, če sem vaje pridno delala tudi doma, ob čimbolj pravilnem izvajanju - kot sva se jih naučila pri vas. No, včasih tudi ni šlo takoj vse tako, kot bi moralo biti, ampak z vašo potrpežljivostjo, da ponovno pokažete in razložite, kako pravilno narediti vajo, je šlo potem lažje."

Maja

O ishiadičničnem živcu

Izraz IŠIAS ima ime po najdaljšem živcu v našem telesu - ishiadičnem živcu (slo.) ali sciatic nerve (lat.). Širok je kot moški palec in potuje od četrtega ledvenega vretenca (L4) vse do stopal.

 • Po njem tečejo impulzi za senzoriko in moč v nogah. Brez njega bi bile noge neuporabne.
 • Med signali, ki jih prenaša, je bolečina. In ker ishiadični živec oživčuje spodnje okončine, se bolečina prenaša in pojavlja po celotnem predelu nog - ne glede na to, kje je izvor bolečine.

Naloga ishiadičnega živca je prenos signalov, naloga strokovnjaka za hrbtenico pa, da ugotovi, zakaj se bolečina pojavlja in temu primerno ukrepa.  

Išias - simptomi

IŠIAS - BOLEČINA V KRIŽU  

Bolečina pri išiasu je lahko stalna ali občasna. Običajno je pekoča in ostra. Večkrat se odraža v nogah kot v hrbtu.  

IŠIAS - SPREMEMBE V ZAZNAVANJU  

Na zadnji strani noge lahko zaznate otrplost, mravljinčenje in / ali šibkost.

IŠIAS - SPREMEMBE V DRŽI  

Bolečina zaradi išiasa se lahko poslabša med dolgotrajnim sedenjem ali stanjem, rotacijami ali predkloni.  

Bolečina se lahko poveča ali ostane konstantna med ležanjem, kar povzroči motnje spanja. Namig za umiritev bolečine med spanjem! Lezite na hrbtu z rahlo dvignjenimi koleni, podprtimi z blazino, ali lezite na boku z blazino med nogami. Oglejte si vsebino o pravilnem ležanju.

Išias - vzroki

NESPECIFIČNE BOLEČINE

95 % vseh težav s hrbtenico je nespecifičnih in so daleč najpogostejša vrsta hrbteničnih težav. Opredelimo jih, ko z vso diagnostiko ne ugotovimo nepravilnosti na hrbtenici. Ker jasnega vzroka poškodbe ni, bolečina pa se kljub temu pojavlja, so možni vzroki: dolgotrajne nepravilne obremenitve, pretirano zategovanje mišic, psihična obremenitev (stres), napačno dvigovanje, nepravilni vzorec gibanja …

HERNIACIJA

Hernija je izraz za izbočenje medvretenčne ploščice ali diska, ki nastane zaradi nepravilnega ali prevelikega stiskanja diska. Stanje ni boleče, razen ko izbočenje pritiska na živčno vlakno (živec ali hrbtenjačo), kar povzroča bolečino. Večji kot je pritisk na živčna vlakna, intenzivnejša je bolečina.

DEGENERATIVNE BOLEZNI DISKOV ALI SPONDILOZA 

S staranjem se medvretenčne ploščice ali diski spreminjajo (degenerirajo). Zaradi prevelikih obremenitev izgubijo amortizacijsko funkcijo. Po podatkih rentgenskega slikanja ima več kot 80 % ljudi nad 40. letom znake spondiloze, ki pa ni nujno, da je boleča.

SPONDILOLISTEZA

Gre za premik zgornjega vretenca naprej, glede na spodnje vretence. Premik povzroči stisk obvretenčnih struktur, pri čemer je navadno stisnjen tudi živec. To povzroča bolečino, ki se poveča ob nepravilnem dvigovanju bremena. Ženske s poudarjeno ledveno lordozo (ukrivljenostjo) so spondilolistezi veliko bolj izpostavljene.

SPINALNA STENOZA

Zoženje spinalnega kanala, kjer se nahaja hrbtenjača, in po kateri potekajo impulzi iz možganov do vseh delov telesa, se imenuje stenoza. Zaradi zoženja se pojavlja bolečina, ki je konstantna, ne glede na aktivnost. Intenzivneje se bolečina pojavi med hojo in lahko že po nekaj minutnem odmoru izzveni."Noben zdravnik, pri katerem sem bil, ni znal pojasniti, zakaj in kako, ter svetovati pri odpravi išiasa. Vaje so mi veliko pripomogle do zmanjšanja bolečin in večje gibljivosti. Vem, da bolečine popolnoma ne bodo nikoli izginile, ampak odpravil sem jih do te mere, da sem zelo zadovoljen. Še enkrat hvala za vašo pomoč."

Matej

Kako si lahko pomagate sami?

Najprej in daleč najpomembnejše je, da si želite najti rešitev in ste pripravljeni za to tudi nekaj storiti. Prepogosto se dogaja, da se po uspešni intervenciji stanje umiri in ljudje se vrnejo v stare tirnice.

Dejstvo je, da se kart 80 % bolečin v križu ponovi v obdobju enega leta. Razlog za to je nespremenjeno delovanje, ki je sploh privedlo do bolečine. Sprememba načina delovanja je ključ do odprave išiasa.

Spodaj so našteti enostavni načini za umiritev išiasa:

 • gretje razbolelega predela, v kolikor išias traja dalj časa
 • nežno raztezanje zakrčenih mišic do praga bolečine
 • izvajanje krepilnih vaj za stabilizacijske mišice
 • vsakodnevna hoja po ravnem terenu
 •  preprečite »prepih« ledvenega dela
 • sprememba načina delovanja, ki vas je pripeljal v nastalo situacijo
 • posvet z dr. Kerncem o težavah s hrtbtenico in pripravi vadbenega načrta. 

Napake, ki jih ne počnite

Vrtenje bokov

Bolj kot to delate, slabše je! Ta gib je za hrbtenico izredno neprijeten. Zadnji dve vretenci v ledvenem delu ne moreta izvajati rotacije, vendar sta kljub temu minimalno gibljiva. Z rotacijo ali vrtenjem bokov izvajate gib, ki ga v tem predelu ne bi smelo biti in zato se pojavljajo poškodbe in stanje se poslabša.

Neprimerno jemanje protibolečinskih tablet

Protibolečinske tablete so namenjene zmanjšanju akutne bolečine in ne dolgoročnemu reševanju težav. Najbolj učinkovita stvar, ki nas pripravi biti v tem trenutku in se spremeniti je bolečina. Le ta od nas zahteva, da se sedaj ukvarjamo s samim seboj, s svojim telesom. Tablete odvrnejo pozornost od sporočil našega telesa in nas oddaljijo od reševanja resničnega problema.

Masaža

Zgolj v določenih primerih je učinkovit način odpravljanja posledic, torej bolečine, vendar z masažo ne boste odpravili vzroka za svoje težave. V kolikor je težava zgolj v preveliki zakrčenosti mišic, bo masaža učinkovita. Če pa je vzrok išiasa npr. spondilolisteza ali hernija, pa bo masaža zaradi pritiska na tkivo delovala nasprotno in povečala bolečino.

Čakanje 

Največji problem trenutne situacije, ker so dolge čakalne vrste. Ker je 95 % nespecifičnih bolečin to pomeni, da tudi diagnostika ne bo ugotovila vzroka in posledično niste primerni za operativni poseg in bo priporočilo specialista, da okrepite stabilizacijske mišice. Čas čakanja na diagnozo lahko izkoristite in s pravim strokovnjakom večino težav že uredite. Več kot 60 % težav se učinkovito rešiti z vajami.

Nepravilne »čudežne« vaje za hrbtenico in išias na spletu

Splet je poln naslovov v stilu »5 najboljših vaj za odpravo bolečin«. Ali po prebiranju članka še vedno verjamete, da je vaša težava tako enostavno rešljiva? Ne nasedajte marketinškim trikom in vedno preverite, ali je vsebina kredibilna in kakšen strokovnjak jo podaja. Neprimerne in nepravilno izvedene vaje pogosto poslabšajo stanje. V najboljšem primeru pa so zgolj neučinkovite.

Vas zanima brezplačna e-knjiga dr. Kernca  "PREMAGAJTE BOLEČINE V KRIŽU?"

Kdaj je išias nevaren?

Pri spodnjih znakih, katerim so pridružene bolečine v hrbtenici, mora posameznik v čim krajšem času obiskati zdravnika;

 • nenadno povečanje temperature
 • nezmožnost zadrževanja vode ali blata
 • zgodovina rakavega obolenja
 • nepričakovana izguba telesne teže
 • nevrološki simptomi (izguba občutka zaznavanja)
 • pomembna poškodba glede na starost (padec)
 • kratek čas po invazivnem posegu na hrbtenici


"Zaradi išiasa sem preizkusila vse možne aparate, metode in masaže. Ugotovila sem, da je edina stvar, ki je še nisem naredila, zares dobro in kvalitetno natrenirati ključne mišice. Po posvetu z dr. Kerncem, kjer sva naredila načrt reaktiviranja, sem pričela z rednim izvajanjem vaj. Najprej pod strokovno pomočjo, zdaj pa že dve leti vadim sama. Bolečin ni več, če pa se pojavijo, jih znam umiriti in hitreje "pozdraviti."

Tina

Kaj lahko pričakujete od Re.aktiva?

Naš protokol deluje

V Re.aktivu deluje izkušena in preverjena ekipa dipl. kineziologov pod vodstvom dr. Dejana Kernca. Pri delu uporabljamo celovit in funkcionalen vadbeni protokol, s katerim smo doslej več kot 1500 posameznikom pomagali odpraviti bolečine.

Postavite temelje za močno hrbtenico 

Vadbeni program, ki lajša, odpravlja in preprečuje išias in bolečine v hrbtu. Sledimo priporočilom zdravnikov, razložimo, kako ravnati s hrbtenico in prilagodimo vaše gibanje na način, ki ne obremenjuje hrbtenice. 

Prvi  korak protokola je POSVET

Individualni posvet z dr. Kerncem v 30-ih minutah odgovori: Kaj smete početi in katere aktivnosti so za vas primerne - kljub bolečinam v hrbtu? Kako si lahko pri kontroliranju bolečine pomagate sami? Kako se celostno lotiti odpravljanja vzrokov in kakšna je dolgoročna rešitev za vaše težave? Kako premagati strah pred gibanjem? Ter odgovori na vsa vprašanja, ki jih v zvezi s težavami imate.

360° podpora 

Podpiramo vas pri doseganju ciljev in v vsakem trenutku poskrbimo za varnost hrbtenice.

Ob morebitnem pojavu (starih ali novih) poškodb in težav vas usmerimo na individualno obravnavo k dr. Kerncu ali na terapevtsko masažo. Z nami ne boste obstali v negotovosti in brez rešitve.

O meni

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

Kje začeti?


30-MINUTNI 
POSVET O HRBTENICI
DR. KERNCEM

EUR

6O

 • Čas trajanja: 30 min
 • Jasna navodila, kako ravnati s hrbtenico, da je ne obremenite.
 • Pojasnitev realne rešitve za dolgoročno odpravo težav.
 • Priprava načrta, ki je prilagojen vašemu stanju, težavam, gibalnim navadam, funkcionalnim sposobnostim in morebitnim pridruženim boleznim.

3 URE 
AKTIVACIJE 
ZA RAZBREMENITEV HRBTENICE 

EUR

20O 

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 3 ure vadbe
 • Praktično razumevanje težav s hrbtenico (kaj smete delati in kako). 
 • Osnove zaznavanja in aktivacije stabilizacijskih mišic.
 • Definiranje vaše varne cone tj. območje brez bolečin.
 • 3 ure vadbe z dipl. kineziologom. 
 • Možnost nadaljevanja na 8-urni paket temeljev.

8 UR STABILIZACIJE ZA KONTROLIRANJE BOLEČIN V HRBTU 

EUR

410

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 8 ur vadbe
 • Vključuje paket 3 urne aktivacije za razbremenitev hrbtenice. 
 • Spoznavanje načinov, kako s stabilizacijo kontrolirati stanje bolečin.
 • Prenos pravilnih vzorcev gibanja v vsakdanje situacije in športne aktivnosti.
 • 2x kontrolna ura z dr. Kerncem + 6 x vadba z dipl. kineziologom.
 • BONUS! Video vsebine s prikazom pravilne izvedbe vaj za domačo vadbo..
 • << Možnost prekinitve paketa po 3-urah aktivacije.  

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Vprašalnik o reševanju težav 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Pogoji poslovanja    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED.