[Simptomi, vzroki in odprava]

BOLEČINE V VRATU

Program odpravljanja bolečine v vratu

Vratna hrbtenica ima pomembno vlogo zagotavljanja podpore in gibljivosti glave, ki lahko postane zelo boleča. Bolečine v vratu se pojavijo kot manjše zategovanje, ki ga zlahka prezremo. Lahko pa udarijo v neznosni bolečini, ki resno ovira vsakodnevne aktivnosti in opravke. Razlogov za težave v vratu je več, najpogostejši je nepravilna obremenitev v ledvenem predelu, ki se prenaša po prsnem v vratni predel. V redkih primerih pride do draženja živčnih poti, kar povzroči širitev bolečino v rame, glavo ali roko. 

Bolečine v vratu - dejstva

 • Bolečina v vratu se lahko pojavijo nenadoma (zaradi nesreče oz. poškodbe), ali pa se razvijejo skozi daljši čas kot posledica slabe drže in degenerativne obrabe. 
 • V primeru poškodbe gre za intenzivni razteg mehkih struktur. Ta vrsta poškodbe se običajno zaceli v tednu ali dveh. 
 • V težjih primerih gre za degeneracijo in pride do draženja živčnih korenin. Bolečine v vratu so zato dolgotrajnejše, spremljajo jih nevrološki izpadi. Ob napredovanju težave se bolečina prenese v ramo, glavo in / ali roko.
 • Bolečina v vratu običajno izgine v nekaj dneh ali tednih. Če traja več časa lahko nakazuje, da gre za težavo, ki potrebuje zdravniško pomoč. 

Kaj povzroča bolečine v vratu in kako jih umiriti?

»Teža naše glave v pravilnem sedečem položaju je 5-6 kg. Če se nagnemo naprej, ko pišemo, ali beremo iz prenosnika, da imamo glavo pred telesom, se teža glave podvoji (10-12 kg). 

Si predstavljate, kakšna obremenitev je to za vratno hrbtenico?«

O vratni hrbtenici in bolečinah

Vratna hrbtenica je sestavljena iz 7 vretenc, poimenovanih s C1 do C7. Povezuje se s prsnim (torakalnim) delom hrbtenice v segmentu C7 - Th1. Sestavljajo jo številne vezi, mišice in kite, ki jo pomagajo stabilizirati in premikati.

 • Vratna hrbtenica ima podobno sestavo kot ledvena. Med vretenci leži disk, ki zagotavlja blaženje in omogoča gibljivost glave  v vseh smereh.
 • Kot nitke tanki živci izstopajo skozi medvretenčne odprtine. Če pride do poškodbe oz. težave, ki draži živce, to povzroči bolečino z nevrološkimi simptomi (mravljinčenje, ščemenje, otopelost). 
 • Težave v vratnem delu so lahko posledica domino učinka nepravilne drže, ki se začne s porušenim ravnovesjem v ledvenem predelu. Ta se širi v prsni del in ramenski obroč. Če okrepimo oblopatične mišice, da nas držijo nazaj, popravimo držo ramenskega obroča in posledično razbremenimo vrat. 

Trajanje bolečine v vratu.

Če traja manj kot 6 tednov, pravimo, da gre za akutne bolečine. Če traja več kot 3 mesece, se uvršča med kronične bolečine. 

Bolečine v vratu doma oskrbite doma s hladno – toplimi oblogami in mirovanjem.

Koristna je tudi terapevtska masaža za sprostitev zakrčenih struktur.

Če se stanje več tednov ne popravi, je dobro poiskati zdravniško pomoč.

Najpogostejši simptomi bolečine v vratu so:

Simptomi bolečine v vratu so lahko stalni ali občasni. Določene aktivnosti ali dejavnosti, pa tudi kihanje in kašljanje jih lahko poslabšajo. 

Bolečina se lahko pojavi kot neprijetnost ali pa je tako huda, da je treba zaradi nje omejiti vsakodnevno življenje. Med najpogostejšimi simptomi so: 

TRD VRAT 

Bolečina in težave se pojavijo pri premikanju vratu, zlasti pri obračanju glave iz ene strani na drugo.

OSTRA BOLEČINA 

Se pogosteje pojavi na spodnjem delu vratu in se občuti kot zbadanje. 

BOLEČE ZATEGOVANJE

Nelagodje se običajno čuti v širšem predelu vratu. Predel je po navadi občutljiv in bolečina topa, ki seva tudi v predel ramen.

NEVROLOŠKI IZPADI 

Bolečina, ki seva vzdolž živca iz vratu v ramo in roko. Intenzivnost je različna, občuti se jo kot pekočo. Simptomi, ki spremljajo bolečino, so otopelost, šibkost ali mravljinčenje.

GLAVOBOLI, VRTOGLAVICE, ŠUMENJE V UŠESIH  

Včasih težave v vratu vplivajo na mišice in živce, ki so povezani z glavo. Zaradi tega se lahko pojavi tenzijski glavobol, vrtoglavica in šumenje v ušesih."Z natančnimi in točnimi navodili ste me vodili po terapevtski poti do brezbolečinskega življenja. Pred tem sem bila vdana v usodo, oz. kakor je simptome diagnosticiral zdravnik ob ogledu rentgenske slike, "gre za starostno obrabo hrbtenice." Zahvaljujoč vam je moja raba hrbtenice zdaj ozaveščena; ojačane mišice so v rabi pri vsakdanjih in tudi malo manj vsakdanjih opravilih. Zvečer mirno zaspim in se zjutraj zbudim brez bolečin. Brez zadržka vas priporočam vsakemu, ki toži zaradi bolečin v hrbtenici, saj imam izkušnjo, da s svojim svetovanjem resnično pomagate. In morda še pomembneje: človeku vlijete UPANJE v bolj kakovostno življenje!"

Vanda

Kako si lahko pomagate sami?

Medtem ko bolečine v vratu običajno izginejo same od sebe, je običajno treba odpraviti vzrok, da umirimo simptome. 

Če bolečina v vratu še naprej ovira vsakodnevne dejavnosti ali traja več dni brez izboljšanja, je priporočljivo, da se dogovorite za pregled pri zdravniku.

 • Kratko obdobje počitka. Počitek naj traja največ dan ali dva, sicer se lahko strukture zakrčijo in še dodatno obremenijo vrat. 
 • Vroče - hladni obkladki. Uporaba ledu zmanjša oteklino in bolečino. Uporaba toplote pomaga sprostiti zakrčene mišice. 
 • Nežno raztezanje. Nekatere oblike bolečine v vratu ali zakrčenih mišic se ublažijo z nežnim raztezanjem do mesta bolečine.
 • Izvajanje sprostitvenih vaj. Kasneje pa tudi vaj za krepitev vratnih mišic. 
 • Preprečite »prepih« vratnega dela.
 • Sprememba načina delovanja, ki vas je pripeljal v nastalo situacijo
 • Terapevtska masaža lahko pomiri mišično napetost, zmanjša bolečino in spodbudi boljše počutje 
 • Preventiva je vedno najboljša. Poskrbite za primeren stol, pravilno držo. 
 • Posvet s strokovnjakom za zaznavanje težav v vratni hrbtenici in razumevanje težav s hrbtenico. 

Vas zanima brezplačna e-knjiga dr. Kernca "PREMAGAJTE BOLEČINE V KRIŽU?"

Kdaj so bolečine v vratu resne? 

Pri spodnjih znakih mora posameznik v čim krajšem času obiskati zdravnika;

 • bolečina, ki seva v obe roki
 • otopelost, mravljinčenje ali šibkost v rokah
 • težave z ravnotežjem ali koordinacijo
 • nepričakovana izguba telesne teže
 • pomembna poškodba (padec ali nesreča)
 • hud glavobol z otrdelostjo vratu


 »Dr. Kernc je profesionalec, ki pri delu pojasni, zakaj, kako, čemu. Vedno je pripravljen podaljšati uro in odgovoriti na vprašanja ali nejasnosti, ki se porodijo med vadbo.  Ne vem, ali bi temu sploh rekel vadba. Gre za izjemno natančno krepitev določenih hrbtnih mišic, na katere smo pozabili in nam zdaj grenijo življenje. Naučimo se jih nadzirati in uporabljati pri ohranjanju pravilne in brez bolečinske drže v vsakodnevnem življenju. Z vsako uro bolje razumeš, kako sprožiti določeno mišico, da se bo telo poravnalo in kako se je treba gibati, da bolečina izgine. Mislim, da sem se v nekaj urah naučil dovolj, da lahko celo življenje preživim v pravilni drži ter brez bolečin.«

Jože

Kaj lahko pričakujete od Re.aktiva?

Naš protokol deluje

V Re.aktivu deluje izkušena in preverjena ekipa dipl. kineziologov pod vodstvom dr. Dejana Kernca. Pri delu uporabljamo celovit in funkcionalen vadbeni protokol, s katerim smo doslej več kot 1500 posameznikom pomagali odpraviti bolečine.

Postavite temelje za močno hrbtenico 

Vadbeni program, ki lajša, odpravlja in preprečuje težave in bolečine v vratni hrbtenici. Sledimo priporočilom zdravnikov, razložimo, kako ravnati s hrbtenico in prilagodimo vaše gibanje na način, ki ne obremenjuje hrbtenice. 

Prvi  korak protokola je POSVET

Individualni posvet z dr. Kerncem v 30-ih minutah odgovori: Kaj smete početi in katere aktivnosti so za vas primerne - kljub bolečinam v vratu? Kako si lahko pri kontroliranju bolečine pomagate sami? Kako se celostno lotiti odpravljanja vzrokov in kakšna je dolgoročna rešitev za vaše težave? Kako premagati strah pred gibanjem? Ter odgovori na vsa vprašanja, ki jih v zvezi s težavami imate.

360 podpora 

Podpiramo vas pri doseganju ciljev in v vsakem trenutku poskrbimo za varnost hrbtenice.

Ob morebitnem pojavu (starih ali novih) poškodb in težav vas usmerimo na individualno obravnavo k dr. Kerncu ali na terapevtsko masažo. Z nami ne boste obstali v negotovosti in brez rešitve.

O meni

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

Kje začeti?


30-MINUTNI 
POSVET O HRBTENICI
DR. KERNCEM

EUR

6O

 • Čas trajanja: 30 min
 • Jasna navodila, kako ravnati s hrbtenico, da je ne obremenite.
 • Pojasnitev realne rešitve za dolgoročno odpravo težav.
 • Priprava načrta, ki je prilagojen vašemu stanju, težavam, gibalnim navadam, funkcionalnim sposobnostim in morebitnim pridruženim boleznim.

5 URNI  
PROGRAM
VRATNE HRBTENICE

EUR

310 

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 5 ure vadbe
 • Praktično razumevanje težav s hrbtenico (kaj smete delati in kako). 
 • Osnove zaznavanja in aktivacije stabilizacijskih mišic.
 • Definiranje vaše varne cone tj. območje brez bolečin.
 • 5 ur vadbe z dipl. kineziologom. 

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Vprašalnik o reševanju težav 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Pogoji poslovanja    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED.