Intervju z dr. Kerncem:

Plavanje in bolečine v hrbtu

Pravilna tehnika plavanja je najboljša oblika vadba za tiste, ki jih mučijo bolečine v hrbtu. 

Plavanje že od nekdaj velja za idealno obliko vadbe za vse s težavami in poškodbami hrbtenice. Za razliko od teka in ostalih kardiovaskularnih vadb, ki obremenijo hrbet, plavanje, ne le kuri kalorije in gradi mišice, ampak predstavlja sprostitev tudi za um.

Študije potrjujejo, da vadba v vodi lajša bolečine v križu. Dr. Dejan Kernc, specialist za reševanje težav s hrbtenico, v svoji ambulanti Re.aktiv na tovrstna vprašanja odgovarja praktično vsakodnevno.

Plavanje poskrbi za aktivacijo in gibanje mišic, ne da bi obremenili hrbtenico.

V ambulanti Re.aktiv pri odpravljanju težav s hrbtenico v ospredje postavljajo RAZUMEVANJE pravilnih vzorcev gibanja in zavestno uporabo obhrbteničnih mišic, saj so te ključni element za podporo hrbtenice (in zmanjšanje bolečine).

Redne aktivnosti so ključ do dolgoročne rešitve. A pri vsaki je treba poznati pravilno tehniko in paziti, da ne pride do utrujenosti ali položajev, ki bi povzročila dodatne bolečine.”

Vodne aktivnosti po eni strani krepijo mišice (zaradi upora vode), po drugi pa razbremenijo strukture (odvzamejo breme). Zato so še posebej koristne za tiste z močnejšimi bolečinami v hrbtu, ki s hojo po vodi razmigajo hrbtenico, brez negativnih posledic bremena.

Plavanje pa ne koristi le hrbtenici, saj je pri njem vključeno celotno telo;

✅ zaradi dela rok se razmigata ramenski obroč in
✅ trup, ker se trebušne mišice krčijo in sproščajo
✅ delajo pa tudi noge, ki dajo aktivnosti dodaten pogon.

Na kaj paziti pred, med in po plavanju? 

Ne glede na to, ali plavate v bazenu ali morju, pomembno je, da se v vodi počutite udobno.
Voda naj bo topla! Mrzla voda zakrči strukture in ni priporočljiva za hrbtenične težave, saj lahko povzroči dodatno bolečino. Topla voda pa sprosti zakrčene mišice.
Če niste seznanjeni s pravilno tehniko plavanja, bi bilo morda dobro, da se udeležite tečaja. Kernc opozarja: “Če ne poznate tehnike pravilnega gibanja, boste kompenzirali in posledično povečali obremenitev hrbta”.
Pred začetkom plavanja priporoča ogrevanje; sprehod v plitvi vodi in / ali kolesarjenje v globlji.
Nekaterim voda tako paše, da bi želeli v njej preživeti čim več časa. Toda kot pri vsaki obliki vadbi velja pravilo zmernosti.
Kernc predlaga, da tisti z bolečinami začnete s plavanjem 3x na teden po 20 do 30 minut. “S postopnim povečevanjem aktivnosti, boste dosegli raven, ki ustreza vašemu stanju (starosti, ravni pripravljenosti, fizičnim sposobnostim).

Vsaka hrbtenica potrebuje prilagoditev 

Čeprav ima vsaka hrbtenica svojo zgodbo, je nasvet dr. Kernca za vse z bolečinami v hrbtu, da se izogibajo tehnikam, ki povečujejo bolečino.
Bolečina po aktivnosti, ki izzveni v nekaj urah, je običajna. Bolečina po aktivnosti, ki traja tudi naslednji dan, je opozorilni znak, da ste morda delali preveč ali narobe.
Težko rečem, da je plavanje bolj koristno od drugih oblik vadbe,” pravi. “To je odvisno od specifike posameznikovega stanja.”
Na splošno velja,
📌 da sta najboljši tehniki hrbtno plavanje in kravl.
📌 da prsna tehnika ni priporočljiva zaradi usločenosti hrbtenice.
📌 da se posamezniki z diagnozo stenoza dobro počutijo v vodi zaradi zmanjšane obremenitve.
📌 da pa vsi z osteoporozo potrebujejo dodatne obremenilne aktivnosti na kopnem.
📌 da tisti s težavami v vratni hrbtenici težje dvigujejo glavo za dihanje in se jim priporoča izključno hrbtno plavanje.
📌 da če (zaradi bolečin) vodne aktivnosti ne pašejo, obstajajo tudi modernejši načini sprostitve – v jacuzzijih in whirpoolih, ki s šobami masirajo mišice.
Kernc poudarja, da čeprav je plavanje odlična oblika vadbe, pa mora vsak posameznik poskusiti, kaj deluje za njegovo hrbtenico.
Kar deluje za eno hrbtenico, ne bo enako dobro delovalo za drugo.”

Voda sprošča 

Poleg sprostitve zakrčenih struktur voda še posebej dobro vpliva tudi na sprostitev uma. Zakaj?

Dr. Kernc pojasnjuje: “Rekreativni plavalci so pogosto osredotočeni na dosego določenega cilja v vodi. Vsem s hrbteničnimi težavami bi raje kot to predlagal, da plavajo zavedno in pozornost usmerijo na svoje občutke in pravilno tehniko dihanja. Ter na ta način rutiniranost spremenijo v zaznavanje telesa.”