Težave s hrbtenico: INVESTICIJA V PRAVILNI PRISTOP

Kaj pomaga pri lajšanju bolečin  v križu?

Veliko vprašanj dobim o svojem delu. Kako pomagam pri težavah s hrbtenico? Kako rešujem določene težave / diagnoze? Ali lahko moj protokol pomaga slehernemu posamezniku s težavami v hrbtenici?

Razumem jih. Vsak bi rad dobil zagotovilo, da bo s protokolom umiril svoje težave s hrbtenico. Da bi prehitel realnost in prišel na cilj takoj. Pri tem pa pozablja, da težave nastajajo preko daljšega obdobja, zato ni realno pričakovati takojšnjega izboljšanja. 

To ne pomeni, da ni napredka – je, a je postopen.

Zato na zgornja vprašanja ne morem odgovoriti, če se srečamo na ulici ali v trgovini. Tudi če mi poveste svojo diagnozo, ni univerzalnega recepta, ki bi vam pomagal.

Kakšne so sestavine dolgoročne rešitve za lajšanje bolečin v križu?

Gibanja smo se naučili pred več desetletji in vsak od nas živi življenje po svoje. Našim navadam in razvadam so se prilagodile hrbtenice, zato imamo različne vzorce gibanja. Tu je razlog, zakaj ni univerzalne rešitve, ki bi delovala za vse. 

Za postavitev izhodiščne točke na POSVETU potrebujem:

  • pogovor
  • natančen opis pojavljanja bolečin in težav
  • opazovanje vaših gibalnih vzorcev, kako sedite, stojite, hodite, spite …
  • prilagoditev gibalnih vzorcev na način, da ne obremenjujejo hrbtenice

In šele nato se lotimo dela. Ker odpravljanje težav s hrbtenico je DELO.

Odpravljanje težav s hrbtenico je odločitev, da boste ZAVESTNO IN DOSLEDNO vnesli (1) pravilne vzorce gibanja, (2) aktivacijo mišic za razbremenitev hrbtenice in  (3) vadbo za krepitev stabilizacijskih mišic v svoj vsakdan. V svoje življenje.

V ambulanti se razveselim pacientov, ki razumejo, da rezultati pri hrbtenici ne pridejo preko noči. Takšnih je presenetljivo veliko. Z njimi je lahko delati, saj razumejo, da po izvedbi ene vaje, naslednji dan ne bo vse drugače. Da morajo iskati drobne premike in majhne spremembe, ki nakazujejo, da se nekaj dogaja v hrbtenični strukturi.

 

Vsi ostali, ki menijo, da nimajo časa, ki iščejo instant rešitev brez napora in dela – žal niso kandidati za protokol Re.aktiv.

Hrbtenica ne pozna bližnjic.

Najprej potrebujemo vašo zavezo. Ni dovolj, da si želite odpraviti bolečine – brez razumevanja (kako deluje hrbtenice) in učenja (pravilnih vzrorcev gibanja) – vam naš način dela ne bo pomagal.

Torej, če me kdo sprašuje o mojem pristopu, razložim pomen razumevanja hrbtenice … In mu zastavim osnovna vprašanja:

Skozi desetletje, ko sem razvijal in sestavljal protokol Re.aktiv, sem se dela loteval z mislijo:

“Razumevanje je bistvo napredka.

Kot dr. kineziologije sem v času študija predelal veliko literature, pridobil praktične izkušnje (Ortopedska klinika v Ljubljani), sodeloval s kineziologi, ortopedi in fizoterapevti, pregledal veliko rentgenskih slik, nabiral izkušnje, srkal znanje. Ko sem vse delčke združil v celoto, se je oblikoval PROTOKOL RE.AKTIV.

Imel sem jasno vizijo: Če želim pomagati posameznikom z bolečinami v križu, če je to resnično področje, v katero bom investiral čas in življenje – potem želim to narediti z jasnim protokolom, odličnim poznavanjem področja in z maksimalno pozornostjo do paciente.  

Koncept protokola Re.aktiv, ki je osnova mojega dela, niso le vaje za hrbet. Poudarek je na prenosu teorije v prakso s pomočjo natančnih navodil, ki jih s ponavljanjem avtomatizirate v svoje vsakdanje življenje. In tako skrbite za hrbtenico 24/7.

Preko 1500 posameznikom sem pomagal na poti odpravljanja težav in z  veliko zanesljivosti lahko povem, da poznam dolgoročno rešitev za hrbtenico. Pot do nje je prepletena z dvema elementoma, ki vas spremljata na vsakem koraku:

(1) s spremembo razmišljanja in (2) prilagoditvijo načina gibanja. 

Na čudeže se kaj dosti ni za zanašat. Se pa zgodijo, kadar zanje poskrbite sami.

V telesu je vse povezano in tudi pri reševanju težav s hrbtenico ne moremo ločevati fizični del (vadbo) in psihološko pripravo. Oboje je povezano in prepleteno – eno brez drugega ne gre. Kako loviti balans med namero in predajo – pa v naslednjih blogih.