Obvladajte bolečine v hrbtu z nordijsko hojo

Bolečine v križu ni lahko obvladati. To veste vsi, ki imate težave – pa tudi mi, strokovni delavci, ki se z njihovim odpravljanjem ukvarjamo. Lajšanje zahteva celosten pristop, saj le sprememba življenjskega sloga prinese prave rezultate.

Sam zagovarjam, da je stabilizacija trupa osnova. A da jo dosežemo (in z njo razbremenimo hrbtenico), je treba okrepiti hrbtne in trebušne mišice. Žal nam znanje, kako to doseči ni bilo položeno v zibelko in se je pravil aktivacije, stabilizacije in nato še krepitve obhrbteničnih mišic treba naučiti.

Zato je še toliko več vredna informacija, da obstaja aktivnost, ki je vsem dostopna, enostavna in učinkovita pri obvladovanju bolečin hrbta.

  • Korakanje z izmenjavo leve in desne noge mehča in masira spodnje strukture hrbta.
  • Če pa mu dodate par palic, dobite močno orodje za krepitev mišic zgornjega dela trupa.
  • NORDIJSKA HOJA, kot se kombinacija imenuje, je primerljiva z uravnoteženo vadbo – s prednostjo, da poteka v naravi in se poleg vadbe nadihate še svežega zraka.

 

> Vabljeni na delavnico nordijske hoje v Re.aktiv.

Kako vpliva nordijska hoja na hrbtenico?

Razbremenilno, ker se del teže zgornjega dela telesa prenaša na palice in je posledično manj sile na hrbtenično strukturo.

Transversus abdominus je zelo pomembna mišica, ki stabilizira celoten spodnji del hrbta in trup. Gre za globoko mišico, ki pomaga povečati pritisk v trebušni votlini. Kot lahko vidite na spodnji sliki, se ovije okoli trupa kot pas. Pogosto je šibka, ker preveč sedimo in zato glavni krivec za pojav bolečin.

Tisti, ki k nam prihajate na vadbo, že veste, da s to mišico dosti delamo in jo je težko aktivirati. A s pravilno tehniko nordijske hoje jo ob vsakem koraku + zamahu učinkovite aktivirate in še okrepite.  Posledično vas postavi v pravilno držo ter razbremeni hrbtenico ter bolečine.

Prednost nordijske hoje

Nordijska hoja je preprosta. Telesu omogoča gibanje, pri tem pa krepi mišice in poravna hrbtenico.  To seveda ne pomeni, da vadbe ne potrebujte – z vadbo mišice dosti precizneje targetirate. In tudi ne pomeni, da se izognete zdravnikom in terapevtom, saj strokovnjaki najbolje poznajo način, kako umiriti vzrok težav.

Bistveno je,  da se lahko gibate in ste pri tem čim manj obremenjeni. Idealna oblika aktivnosti je plavanje, ampak ker to ni vedno izvedljivo, je naslednja na nordijska hoja z najmanjšo obremenitvijo aktivnosti na kopnem.

 

Delavnica nordijske hoje v Re.aktivu

Glede na številne pozitivne učinke nordijske hoje pri posameznikih z bolečinami v hrbtu smo se odločili, da v Re.aktivu organiziramo delavnico.

V 2. urah boste izvedeli, kako se pravilno in učinkovito hodi ter rrazbrenjuje. Brez skrbi vse bo izvedeno varno in popolnoma prilagojeno posameznikovim s težavami v hrbtenici. Pa tudi vsem tistim, ki se zanjo zanimate iz preventivnih razlogov.

Če svojih palic še nimate, jih priskrbimo mi. Če pa jih imate, jih prinesite, da jih pravilno nastavimo, saj vsaka podrobnost šteje.

KDAJ? Delavnico bomo izvedli v torek, 21. marca 2024. Izbirate lahko med dopoldanskim terminom (9:00) in popoldanskim terminom (17:30).

KJE?  Ambulanta Re.aktiv, Ul. Ferda Kozaka 30, Ljubljana.

CENA? 40 EUR.

> Vabljeni na delavnico nordijske hoje v Re.aktiv.

dr. Dejan Kernc