Preprečite poškodbe med tekom na smučeh

Ko zapade sneg, postane tek na smučeh odličen način aktivnega preživljanja zimskih dni.

Številni naši pacienti pozimi kombinirajo alpsko in nordijsko smučanje tako, da smo v ambulanti soočeni s široko paleto izkušenj. Oba športa ponujata antistres terapijo v obliki aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, obdani z mirom in zimsko kuliso.

Medtem ko smo se alpski panogi posvetili prejšnji mesec (prispevek lahko preberete tukaj), bomo danes v ospredje postavili tek na smučeh.

Je koristen za hrbtenico? Ali tvegate bolečine v križu? 

 

Idealno gibanje za hrbtenico in telo

Po mojem mnenju je tek na smučeh iz vidika hrbtenice idealna oblika gibanja in rekreacije.

  • V primerjavi s suhim tekom nima faze leta, zato ne povzroča dodatnih obremenitev hrbteničnih struktur.
  • Iz vidika varnosti je optimalen, saj ne predstavlja dolgotrajne obremenitve, saj gre za roke in noge se izmenično napenjajo in sproščajo.
  • Obe obliki drsalna in klasična sta ustrezni. Nekaterim drsalna tehnika ne ustreza in uporabljajo klasično.
  • Vključene so roke, zato se porabi več energije.
  • Omogoča popolnoma individualno prilagoditev gibanja, lahko se ustavite na 500 / 1000 m.
  • Hkrati delajo mišice rok, nog, hrbta in kolkov.

 

6 strategij za preprečitev poškodb na snegu

Pravilno ogrevanje

Tako kot pri vsaki telesni dejavnosti je pomembno, da ogrejete mišice, preden se odpravite na stezo. Namenite nekaj minut dinamičnemu ogrevanju, da povečate pretok krvi in ​​se pripravite na tek.

Bodite previdni, ko stopite na smuči prvič

Tekaške smuči so ožje kot alpske, zato bodite previdni, da ohranite ravnotežje. Naučite se pravilne tehnike, saj se hitro pade na trtico, če ni pravega težišča. Če je steza ledena, je verjetnost padca večja, zato bodite še dodatno previdni.

Začnite počasi in napreduje postopoma

Novozapadli sneg prinese navdušenje, da bi smučali več, kot  telo zmore. Tako pride do preobremenitve mišic hrbta. Počasi povečujete intenzivnost, da boste dosegli želen obseg in inteznivnost.

Poskrbite za hidracijo sploh, ko je mraz

Dehidracija vpliva na učinkovitost in povečuje tveganje za nastanek mišičnih krčev. Vzemite s seboj vodo in energetske prigrizke, da si povrnete energijo.

Poslušajte svoje telo

Spremljajte svoje občutke in počutje. Če zaznate bolečine ali nelagodje, tega ne prezrite. Vzemite si odmore, se raztegnite in ocenite, ali je varno nadaljevati. Prebijanje skozi bolečino lahko privede do večjih poškodb. Splošno pravilo je, da ostra bolečina ni v redu in je treba prenehati z aktivnostjo, ki jo počnete.

Vzemite si čas in resnično odpravite težave

Pri tem uporabite vsa orodja, ki so vam na voljo: valjček, terapevtska masaža, žogica in predvsem vadba stabilizacije. Doslednost bo pomagala, da se telo prilagodi obremenitvi.

Zaključek

Upoštevajte zgornje nasvete in uživajte v teku na smučeh na pravilen način. Bele poljane omogočajo terene različnih zahtevnosti. Poiščite takega, ki ustreza vašim sposobnostim.

Če niste prepričani glede tehnike, ali svojih stabilizatorjev, če imate težave s hrbtenico in bi se radi varno vrnili na tekaške steze, se oglasite na posvetu. Imamo znanje in tehnike, s katerimi boste sezono preživeli po svojih željah.