Foraminalna vs spinalna stenoza

Stenoza je diagnoza hrbtenice, ki opisuje zožitev spinalnega kanala. Ne glede na izvor nastanka se odraža v bolečinah in oslabljenem delovanju.

V blogu bomo raziskali nastanek, simptome in možnosti zdravljenja. Ter osvetlili razliko med dvema vrstama stenoze: foraminalno in spinalno – ter kako se med njima razlikuje način ukrepanja.

Začnimo z neprijetnim dejstvom. Stenoza je zožitev, ki resno poškoduje spinalni kanal, saj ga zoži in s tem pritisne na strukturo, da se ta oglasi z bolečino.

Kakšna je razlika med foraminalno in spinalno stenozo?

Spinalna stenoza – je klasična stenoza, pri kateri se zaradi kostnih izrastkov (osteofitov) zoži spinalni kanal. S tem se zmanjša prostor za živce, ki se stisnejo in razdražijo. Proces poteka počasi in sprva povzroči bolečine in išias, v nadaljevanju pa resne omejitve nog zaradi šibkosti.   

Foraminalna stenoza – je stenoze, ki je povezana z odprtino v strukturi (foramnom). Pogosto nastane v kombinaciji s hernijo oz. protruzijo. Pri tej se ne zoži spinalni kanal, do utesnitve pride zaradi izbočenja medvretenčne ploščice. Ta utesni živčne korenine, ki gredo skozi hrbtenjačo, kar se posledično zaznava kot odrevenelost in bolečina.

Zakaj pride do zožitve struktur?

Spinalna stenoza se razvije počasi in je posledica sprememb, ki se pojavijo zaradi procesov degeneracije. Kostni izrastki (osteofiti) povzročijo zožitev spinalnega kanala. Simptomi se ne zaznajo takoj in lahko mine dosti časa, predno se pojavi neugodje. 

 Foraminalno stenozo povzročijo spremembe v hrbtenici, povezane z zožanjem foramnov. Ti najpogosteje nastanejo zaradi izbočenja mehkih struktur (diska, hrustanca), ki pritisne na bližnje ležeči živec. 

Ali lahko preprečite spinalno ali foraminalno stenozo? Nastanek stenoze je individualne narave, zagotovo pa redna aktivnost, pravilni vzorci gibanja in primerna telesna teža zmanjšajo tveganje za njen nastanek.

 

Kakšni so simptomi foraminalne in spinalne stenoze?

Medtem ko so pri nekaterih znaki foraminalne stenoze nezaznavni, drugi občutijo hude bolečine in nelagodje. Pojav simptomov je odvisen od izbočenja medvretenčne ploščice, ki lahko pritiska na živec ali pa ne. Simptomi foraminalne stenoze vključujejo lokalno bolečino, otopelost, šibkost in občutek pekočine in mravljinčenja v prizadetih okončinah. Kot pri išiasu gre za potujočo bolečino po živcu.  

Spinalna stenoza se pogosteje pojavlja v ledvenem delu hrbta. Običajno povzroča bolečine v zadnjici, stegnih in mečih, težave med hojo ali stanjem.

Poznate sindrom nakupovalnega vozička? Znak stenoze je omejitve hoje. V ambulanti praktično vsak pacient s stenozo opisuje, da se po 100 – 500 m hoje ustavi in naredi nekaj predklonov, saj na ta način razširi hrbtenjačni kanal in zmanjša omejujoč učinek stenoze.

Ukrepi in načini zdravljenja spinalne in foraminalne stenoze

Simptome foraminalne stenoze lahko obvladamo z neinvazivnimi načini, saj gre za mehke strukture, ki jih je moč ‘nadzirati’ z vadbo in pravilnim gibanjem. Kadar gre za stenozo, povezano s hernijo z gibanjem, zmanjšamo pritisk na disk in posledično umirimo težave. V kolikor je zadeva napredovala, je naslednja opcija operativni poseg. 

Pri spinalni stenozi, kjer težave povzročajo kostni izrastki (osteofiti), je rešitev na dolgi rok, operacija. 

Za obe vrsti stenoze velja, da v začetni fazi, ko se mehke in trde strukture še izraščajo, fizična aktivnost in pravilni gibalni vzorci zmanjšajo tveganje za poslabšanje stanja. Če neinvazivno zdravljenje ni uspešno pri lajšanju simptomov, se priporoči operacija, ki pomaga povečati prostorov v hrbtenici oz ublažit stiskanje živca.

 

Ali zaznavate bolečino in nelagodje v spodnjem delu hrbta in opažate otopeost in šibkost nog? Tako spinalna kot foraminalna stenoza sta izčrpavajoči stanji, ki se s časom slabšata. Zato je pomembno, da čimprej obiščete specialista in izveste, s katero vrsto stenoze imate opravka. 

Če potrebujete zdravljenje foraminalne stenoze ali začetnih stanj spinalne stenoze, se obrnite na našo ambulanto in se dogovorite za termin. Rešitev stenoze je individualna in prilagojena posameznikovem stanju. Vabljeni! 

Več o stenozi preberite tukaj.