Zdrava hrbtenica je naš skupni cilj

ZDRAVA HRBTENICA je moja priljubljena tema blogov.  Toliko bolj, ker zna biti hrbtenica s svojimi težavami nadležna tema. Zato se vedno znova razveselim, ko dobim odzive, da vas moje besede opomnijo, da še bolj zavzeto skrbite za svoje hrbtenice. Ali, da je blog prišel ob ravno pravem trenutku in vas spodbudil k vadbi.

Čeprav sem za svoje paciente dosegljiv (tudi po končanem programu), jemljem tovrstne vsebine kot orodje, da podelim z vami, s svojo skupnostjo, izkušnje in spoznanja iz ambulante. Če ste za, bi šel danes z razlago o zdravi hrbtenici še globlje.

Zdrava hrbtenica: razčlenimo korake, s katerimi izboljšate stanje in odpravite bolečine. 

Koncept protokola Re.aktiv, ki je osnova mojega dela, niso le vaje za hrbet. Poudarek je na prenosu teorije v prakso s pomočjo natančnih navodil, ki jih s ponavljanjem avtomatizirate v svoje vsakdanje življenje. In tako skrbite za svojo hrbtenico 24/7.

Obiskovanje vadbe 2x tedensko je super. Kaj pa preostali čas? Ali prenašate pravilne vzorce gibanja iz telovadnice v realno življenje?
Morda obvladate pravilno izvedbo vaj s spleta do potankosti, a trenutki, ko moramo resnično skrbeti za svoje hrbtenice, se zgodijo v preostanku dneva, ko živimo življenje. Z vsemi dejavnostmi, aktivnostmi, nepredvidljivostmi, dolgotrajnimi položaji, dvigi, prenašanji, predkloni, zakloni in rotacijami.

Skrivnost zdrave hrbtenice je v prepletu dveh elementov   

Pot do močne in neboleče hrbtenice je prepletena z dvema elementoma, ki vas spremljata na vsakem koraku:

(1) s spremembo razmišljanja in

(2) prilagoditvijo načina gibanja. 

Na čudeže se kaj dosti ni za zanašat. Se pa zgodijo, kadar zanje poskrbite sami. Kako?

Zdrava hrbtenica: Prvi korak  

O prvem koraku največ govorim, ker brez njega – se nič ne zgodi. Začetni korak je, ko se zaveste, kakšno je vaše gibanje. Kaj delate prav in kaj narobe. Kdaj ravnate narobe. Kako odpraviti ali  prilagoditi gib, ki ga delate narobe, da z njim ne obremenite hrbtenice.

Kako veste, ali je vaše gibanje pravilno?

Sami to težko ugotovite. Potrebna je pomoč strokovnjaka, ki vas na nepravilen gib opozoril in vam ga prilagodil. Potem pa to pravilno izvedbo čim večkrat ponavljajte, da vam preide v navado.

Brez obsojanja, če kdaj naredite narobe! Navade so železne srajce, a z vztrajnostjo se jih da odpraviti.

Velikokrat mi ljudje rečejo: “O super, da sem se odločil za Re.aktiv. Šele zdaj vidim, koliko pomaga, odkar pravilno ravnam s hrbtenico.«
Vaša naložba v izboljšanje stanja ne bo povrnjena v eni uri, ker se tudi težave niso zgodile čez noč. Gre za proces spoznavanja in razumevanja, kako ravnati, da ne obremenite hrbtenice. In ko nove navade preidejo v avtomatizem, s tem tudi vaše telo funkcionira na višjem nivoju.

Zdrava hrbtenica: Drugi korak

Naš cilj je izuriti um, da ostane na preži tudi, ko si (po končani vadbi) sezujete superge. Če opazite in se opomnite (“Ups, hrbtenica!”), ste že naredili prvi korak.

Ko enkrat spoznate, s katerimi gibi hrbtenico razbremenite (in posledično zmanjšate bolečine), boste počasi prenehali ravnati na način, ki za vas ne deluje. Odklopili se boste od starih podzavestnih programov gibanja in razmišljanja, ki so do sedaj vodili vaše življenje (in ga s pojavom bolečine pripeljali na napačno pot).

zdrava hrbtenica

Zdrava hrbtenica

Zdrava hrbtenica: Splošne vadbe? Spletne vadbe? 5 vaj za hrbtenico? 1 vaja, ki bo pozdravila bolečine v hrbtu? Skupinske vadbe?

Gibanja smo se naučili pred več desetletji in vsak od nas živi življenje po svoje. Našim navadam in razvadam so se prilagodile hrbtenice, zato imamo različne vzorce gibanja. Tu je razlog, zakaj vaja, ki deluje zame, zelo verjetno ne bo delovala za mojo mamo, prijatelja ali za vas.

Zdrava hrbtenica: Tretji korak

Tretji korak nastopi, ko aktivno širite znanje iz vadbe v svoje vsakdanje gibanje. In si prilagodite aktivnosti (smučanje, kolesarjenje, tek), ki jih radi opravljate na način, da ne obremenjujete hrbtenice.

Na poti prenašanja vzorcev gibanja se boste (kot vsi mi) srečali z izgovori “ne vem / ne morem / jutri bom”. Gre za stare načine razmišljanja, ki so sestavni del procesa.

Ko enkrat pritisnete »STOP« dosedanjim vzorcem in programom (gibanja in razmišljanja) ter se usmerite v sedanjost, v pravilno gibanje, skrb za hrbtenico in telo – si povrnete normalnost življenja ne glede na težave in diagnoze, ki jih imate. Vsako izboljšanje hrbteničnih struktur se odzove z zmanjšanjem bolečin ali (vsaj) kontroliranjem njihove intenzivnosti.

Zaključek 

Pot treh korakov se morda sliši zapletena in dolgotrajna. Pa ni tako. V Re.aktivu vas vsakega koraka naučimo v treh urah. Sistem dela nam omogoča, da se maksimalno posvetimo vsaki stranki in ostanemo za vas dosegljivi tudi po končanem programu.

Naj vas na koncu opomnim, da se skrb za hrbtenico nikoli ne konča. Trije koraki niso linearni, so prepleteni. Krožno jih boste ponavljali in se vse hitreje vračali v pravilna stanja.

Za vse, ki ste že v procesu osvajanja pravilnih vzorcev, čestitke in dobrodošli na zabavi. Vztrajajte. Tudi če delate napake, popravite držo in nadaljujte.

Za tiste, ki vas zanimajo nadaljnja navodila … >> Oglasite se na posvetu in se lotite prvih treh ur.

Vabljeni!

dr. Dejan Kernc