Bolečine v hrbtenici

Večkrat vidim, kako presenečeni so pacienti, ko jim povem, da tudi mene, kdaj zagrabi križ. Razmišljanje, da kdor se ukvarja s pravilnim gibanjem, nima bolečine v hrbtenici ali da zdravnik ne more zboleti – nimajo zveze z resničnostjo.

Drži pa (!), da ko osvojiš avtomatizem pravilnega gibanja in ga preneseš v svoje vsakdanje gibanje, hrbtenica lažje in hitreje odpusti napake.

Skrivnost, kako ostati na varni strani bolečin in hkrati uživati v aktivnostih je v DOSLEDNOSTI!

Težave s hrbtenico spadajo med področja, kjer je doslednost še posebej pomembna. Pri vadbi, spanju, aktivnostih, prehrani in sprostitvi je to formula, ki zares prispeva k boljšemu počutju.

Preverjene tehnike, ki pomagajo pri vsakodnevnem shajanju z bolečino v hrbtenici  

1⃣  Prva stvar, ki jo naredite ob pojavu bolečine v hrbtenici: odkrijte vzrok, zakaj se je bolečina pojavila. Da veste, čemu se je bolje izogniti.

⚡Nekatere pusti na cedilu nepravilno gibanje.
⚡Napake pri aktivnostih, ki jih radi / pogosto opravljajo.
⚡Ravnanje, ki je prehitro, preveč intenzivno in brez občutka.

Zadihajte. Sprostite se. In šele nato nadaljujte delo.

 

Bolečine v hrbtenici 2

>> Več o posvetu izveste s klikom na zgornjo sliko.

 

2⃣  Ne stremite k 100 % popolnosti, ko pride do bolečine v hrbtenici. Načrt, ki ne dopušča spodrsljajev, ni realen.

Vsi doživljamo situacije, na katere se ne moremo pripraviti. Dokler se naslednji dan vrnete na pravo pot in ostanete na dosledni strani, so prekrški sestavni del poti.

Kako vnesti pravilno gibanje v svoj vsakdan? Najlažje s tem, da ta postane avtomatizem, proti kateremu se ne borite. Ali med hojo razmišljate, katera noga gre naprej? Enako lahko dosežete tudi pri ⚡pravilnem vstajanju, sedenju, dvigovanju, rotiranju.

 

bolečine v hrbtenici

>> Več o 3-urnem programu razbremenitve bolečin izveste s klikom na zgornjo sliko.

 

3⃣  Pravilo 80 / 20 je osnova za doseganje rezultatov. Kar zadeva bolečine v hrbtenico, si prizadevajte pravilno gibati 80 % časa, ker v ostalih 20 % se zgodijo situacije, na katere nimate vpliva.

S tem se izognete pasti, da bi se ujeli v negativno spiralo, ki nastane zaradi stremljenja k (neživljenjski) popolnosti. Če spodrsnete, se ujamete v stres, dramo in peklenski krog bolečin. Zavedati se morate, da moč volje ne bi zmagala v vojni proti nadvladi, saj je problem na biokemični ravni in ne v vaši glavi.

A pozor!! Čeprav pravim, da ne ciljate na 100 % popolnost, pri bolečinah priporočam, da ciljate na več kot 80 %.

bolečine v hrbtenici

Zgoraj je infografični prikaz pravila 80 / 20.

 

4⃣ Fokusirajte se na cilj, življenje z minimalno stresa.

⚡Po dolgotrajnem sedenju, ki se konča v zveriženem položaju z glavo tik pred ekranom, se počutite slabo. Zato se odločite za vadbo, da bi nepravilno gibanje nevtralizirati in odpravili zategovanje ali bolečine. Vadba, ki sledi, je za telo kot kazen, če

  1. se vam mudi.
  2. ste jezni nase.
  3. ob izvedbi gledate televizijske nadaljevanke.

Tako ravnanje povzroči (dodatne) bolečine, saj je vaše telo nenehno pod stresom.

Raje bodite z glavo pri sebi, zavedajte se, kaj počnete, da lahko pravilno naredite in se učinkovito sprostite.

 

bolečine v hrbtenici

>> Več o 8-urnem programu kontroliranja bolečin izveste s klikom na zgornjo sliko.

 

Ali obstaja bližnjica za bolečine v hrbtenici? 

Da. Spremljajte svoj napredek čez daljše časovno obdobje. Koliko je dnevnega gibanja, tedenske vadbe, kako vsako ponoči spijte, ali jeste kakovostno hrano. Vse to so kamenčki do zdrave hrbtenice in posledično odprave bolečin v križu. Če se vsaka od teh izboljša na višjo raven, ste na pravi poti do cilja.

Če pride do situacije, da zaidete s poti, se prilagodite, dokler ta traja, nato pa se vrnite na pravo pot. Včasih bo dovolj, da boste poskrbeli le za spanec in počitek. Naslednjič boste dodali svež zrak, vadbo ali aktivnosti. Ali pa vse skupaj.

Službenim, osebnim in družinskim zahtevam nihče ne ubeži. Nekaj časa potekajo po planu, potem pa se začnejo prilagajanja. Naredite si življenje enostavno:

– ko se počutim dobro in imam dovolj časa za aktivnosti, bom povečal-a njihov obseg in intenzivnost. 

– če me boli, sem pod stresom ali nimam časa, bom aktivnosti zmanjšal-a na raven, ki je v tistem trenutku zame primerna.

Nikoli se ne ustavim, samo prilagodim. 

bolečine v hrbtenici

>> Če bi radi izvedeli več o našem programu reševanja težav s hrbtenico, kliknite spodnjo sliko. Poiskali bomo rešitev, ki bo za vaš hrbet varna in dolgoročna.

Lep pozdrav,

dr. Dejan Kernc