Zdrs diska in učinkovite strategije rehabilitacije 

V letih delovanja in spremljanja posameznikov pri odpravljanju bolečin v križu ugotavljam, da so najpogostejše težave v moji ambulanti povezane s poškodbo diska. Gre za boleče težave, ki popolnoma spremenijo življenje posameznika in lahko trajajo zelo dolgo časa.

Čeprav so poškodbe hrbta zelo pogoste (z njimi se sreča kar 80 % posameznikov) in jih pogosto povzroči dvig težjega bremena (npr. premik vzmetnice, hladilnika, fotelja) – pa je najpogostejši vzrok težav VSAKODNEVNO GIBANJE (ponavljajoči se gibi z nizko obremenitvijo). S časom iz majhnih težav nastanejo velike, ki povzročijo resne težave in se kasneje (lahko) razvijejo v diagnoze.

O tem redno govorim v ambulanti. Z veseljem si vzamem čas, saj menim, da je razumevanje temelj uspešnega dela. Saj veste, vaje so orodje in če pacient ne razume – potem še ni blizu dolgoročne rešitve.

Katere diagnoze so povezane s poškodbami diska?

Ko pride stranka na POSVET in iz opravljenih preiskav razberem, da gre za diagnozo, povezano z diskom, imam navado vprašati, ali RAZUME svojo diagnozo. V 99 % slišim; »Ne najbolje.« »Nisem prepričan.« »V bistvu ne.«

Diagnoze rad razložim čim bolj preprosto, da človek resnično RAZUME:
Kaj je povzročilo težave?
Kaj mora spremeniti?
Kakšna je realna dolgoročna rešitev?

Kako je glede operacije?

Mnogi napačno sklepajo, da se diagnoze zgodijo ljudem nad 50. letom. A resnica je, da k meni pretežno prihaja populacija 30 in 40 letnikov s prvimi resnimi težavami in generacija 60+ z reševanjem bolj kompleksnih stanj.

Zdrs diska spada med pogoste poškodbe hrbtenice.

Težava se lahko pojavi v ledvenem predelu (spodnji del hrbta), prsnem predelu (zgornji in srednji del hrbta) ali v vratni hrbtenici.

👉 DEGENERACIJA DISKA pomeni, da je medvretenčna ploščica izgubila svojo trdnost in se sploščila. Posledično nastane izboklina, in ko je ta dovolj velika, da jedro pogleda iz obroča, pojavu rečemo HERNIJA DISKA.👈

*V resnici se degenerativne spremembe dogajajo že od najstniških let, vprašanje je le, kako hitro in kdaj začnejo povzročati bolečino.*

Poglejmo v anatomijo 🧐: Ledveno hrbtenico sestavljajo vretenca, ki so med seboj ločena z diski (medvretenčnimi ploščicami). Disk ima 2 dela. Močno vezivno tkivo, ki se ovija kot čebulni luskolisti v več plasteh. Ter mehko, želatinasto snov, ki ji pravimo jedro. Ko ta zaradi raztrganin v vezivnem tkivu oz. prebijanju ovojev pogleda iz diska, pojavu pravimo izbočen disk.

Spodnja slika nazorno kaže vrste težav z diski.

 

Pogost simptom diagnoze zdrs diska je IŠIAS

Išias se nanaša na bolečino, mravljinčenje, odrevenelost vzdolž ishiadičnega živca. Ta vodi iz ledvenega dela (živčni končiči izstopajo iz hrbtenice na L5/S1) – po nogi – vse do prstov. Bolečina, ki jo zaznate v ledvenem predelu, zadnjici in nogah, je posledica stiskanja ishiadičnega živca.

 

Ali operacija reši težave?

Izjemno spoštujem kolege ortopede in kirurge. Njihovo znanje je nepogrešljivo pri težjih primerih, ko ni več ostalih možnosti. Pogosto se z njimi posvetujem in strinjamo se, da je potrebno izčrpati vse možnosti, preden se sprejme odločitev za operativni poseg.

Če težava ni bila povzročena z nesrečo, ampak je posledica dolgoletnega nepravilnega gibanja in napačnega obremenjevanja hrbtenice – bo operacija ZAČASNO seveda pomagala in NA KRATEK ROK odpravila bolečine. Na dolgi rok pa bo treba popraviti držo, slabe navade, nepremišljeno gibanje – sicer se BODO TEŽAVE IN BOLEČINE PONOVILE.

Kaj torej storiti, ko pride do diagnoze zdrs diska? 

Ublažiti bolečino in odstraniti sprožilec bolečin. Za prvo pomoč smo v Re.aktivu pripravili INFORMATIVNI DIAGNOSTIČNI VPRAŠALNIK, ki vas pripelje na pravo pot reševanja težav. Če se bolečina ne umiri ali imate vprašanja o pravilnem gibanju – lepo vabljeni na POSVET. Sami težko popravite nekaj, kar vsakodnevno počnete dlje časa ter mišice naučite novih vzorcev.

Lep pozdrav,
dr. Dejan Kernc