Se bolečine v hrbtu ne nehajo?

Posamezniki, ki jih mučijo bolečine v hrbtu, me pogosto vprašajo: “Zakaj se bolečine ne nehajo? Kako to, da imam take težave s hrbtenico?” 

“Nič ni bolje!” razlagajo. “Vsak dan vadim, pazim na vsak gib, a nekaj ne deluje.” 

Vsi bi želeli dokaz, da vaje za hrbet delujejo. Kot večina od nas bi najraje prehiteli realnost in prišli do cilja takoj. Pri tem pa pozabljajo, da če se položaj (hrbtenice) slabša preko let (desetletij!), ni realno pričakovati takojšnjega izboljšanja. 

To ne pomeni, da ni napredka – je, a je postopen. Kot po navadi v življenju. 

V ambulanti se razveselim pacientov, ki razumejo, da odprava bolečine v hrbtu ne pride preko noči. 

Takšnih je presenetljivo veliko. Z njimi je lahko delati, saj razumejo, da po izvedbi ene vaje, naslednji dan ne bo vse drugače. Da morajo iskati drobne premike in majhne spremembe, ki nakazujejo, da se nekaj dogaja v hrbtenični strukturi.

 

bolečine v hrbtu - pozornosti

Bolečine v hrbtu; drobne pozornosti, ki pomagajo pri odpravi

 

Večno spraševanje, zakaj ni izboljšanja, je star način razmišljanja, vrtenje v začaranem krogu, ki ne prinese izboljšanja. To še posebej velja v času, ko so bolečine v hrbtu najhujše, ko je najtežje in najbolj neprijetno ozaveščati svoje vzorce, ki bi želeli rešitev takoj in zdaj.

Tako kot imam sam občasno težnje po prehitevanju dogodkov, se tudi v ambulanti najdejo pacienti, ki pričakujejo, da bo po treh vajah bolje.

Ko razočarani ugotovijo, da ni tako, nastopi slaba volje. Nekateri na tej točki obupajo. Ni jih veliko, pa vendar je vsak preveč. Kar lahko storimo, je, da zavestno negujemo nova vedenja, nova spoznanja ter upravljamo svoje čustvene odzive, da bi dolgoročno izboljšali stanje hrbtenice in obdržali kvalitetno življenje.

Vstop na pravo stran odprave bolečine v hrbtu 

Kadar pacienti delajo vse potrebno in pravilno, bolečine v hrbtu pa še naprej vztrajajo – pogosto slišim, da ni sprememb. Seveda so!

A najprej se dogajajo globoko v hrbteničnih strukturah. V glavi, ki prevzema nove navade. V pravilnem in kvalitetnem gibanju. Ki odpravi bolečine v hrbtu.

Kljub prisotnosti bolečine z gotovostjo lahko potrdim: Če vsak dan aktivirate in krepite stabilizacijski obroč okoli hrbtenice, bo vsaka mišica prispevala svoj delež k razbremenitvi. Do izboljšanja težav in odprave bolečin ne manjka več dosti.

Pri prvih drobnih in komaj občutnih spremembah je zelo pomembno, da jih pacienti zaznajo in vzamejo kot motivacijo za nadaljnje delo. Tu je ključ za odpravo težav v hrbtu. Tako jim ne zmanjka volje, vedno znova se pojavlja, vedno več je drobnih premikov, ki se nalagajo in krepijo.

Obupati v takih trenutkih ni rešitev. Zato star način razmišljanja (primerjanje z drugimi, kritiziranje lastnega napredka, premlevanje, kaj je narobe in dopovedovanje, da nikoli ne bo bolje) le zavira napredek. Krepi občutek, da nekaj ni prav. In bolečine v hrbtu ostajajo.

Če namesto tega zamenjamo perspektivo, se zavemo svojih misli in občutkov  …

Je to trenutek, ko se odločimo, da začnemo s spremembami pri sebi. 

… In to je delo. Delo, ki odpravi bolečine v hrbtu. 

 

Trenutek, ko prenehamo “pozabljati” in se začnemo dosledno opominjati … se stanje hrbtenice premakne na bolje in izkusimo, kako je v naslednji stopnji. Ko dejanje postane izkušnja. Takrat spustimo “kdaj” in “zakaj” so bolečine v hrbtu – in verjamemo v svojo pot.

Takrat se pojavi sprememba. Nehamo se spraševati: “Kdaj bo hrbet bolje?” In začnemo pogovor: “Ne morem verjeti, da je bolje. Nikoli si nisem mislil-a, da bom odpravil-a bolečine.

Rezultati pacientov so odlični. Ugotavljam, da se v povprečju stanje hrbtenice izboljša po 3 urah vadbe. Večina težav gre na bolje v 1 mesecu. To je izredno hitro v primerjavi z leti ali desetletji, ko so 90x na dan napačno vstali in po nepotrebnem obremenjevali hrbtenico.

Če želite preizkusiti našo storitev, vabljeni na 30 minutni posvet v Re.aktiv.

 

3 koraki do razbremenitve hrbtenice (in bolečine v hrbtu)

Sistem 3. korakov za odpravo bolečine v hrbtu.

Sistem 3. korakov za odpravo bolečine v hrbtu.

 

In ko vam hrbtenica pošlje povratno informacijo – v obliki manjše bolečine – je to dokaz, da je vredno vztrajati.💪

Za odlične rezultate strank se izredno potrudim in vedno znova sem presenečen, kako učinkoviti so pravilni vzorci gibanja pri odpravljanju bolečin v hrbtu. Zato je vredno zaupati in vztrajati – pa čeprav je na začetku videti kot skok v neznano. Preizkusite nas na 30 minutnem posvetu.