Bolečine v križu ali vratu? Mravljinčenje po nogi ali roki? Občutljivost ob opravljanju določenih gibov? Zategovanje v hrbtu zjutraj ob vstajanju ali po dolgotrajnem sedenju?

Vas muči kaj od naštetega?

Se sliši znano …

Iznenada me je začelo boleti. >> 🆘
Moji hrbtenici enostavno ‘nič ne paše’. Vse sem že poskusil in obupujem, ker bolečina vztraja. >> 🆘
Delam vaje za hrbtenico, a ni nič bolje. Zadnjič me je po vajah raztezanja še bolj bolelo. >>🆘

DEJSTVO: V povprečju ima 8 strank od 10 na posvetu NEPRAVILNE VZORCE GIBANJA in z njimi povezane bolečine.

Ko sem pred leti začel s posveti, sem od pacientov najpogosteje slišal; “Pa tako pazim”.

Zakaj toliko ljudi meni, da ravnajo pravilno, pa v resnici ne?

Po več kot 1500 opravljenih posvetih lahko z gotovostjo trdim, da so najpogostejši vzrok težav s hrbtenico:

⚠️ nepravilno gibanje
​⚠️ nezavedno obremenjevanje hrbtenice
⚠️ slaba drža
⚠️ dolgotrajni položaji
⚠️ premalo gibanja

Kaj bi nas glede bolečine morali naučiti v šoli?

📌 Osnovna funkcija hrbtenice je, da povezuje prav vsak gib, ki ga telo naredi. Sam pravim, da se struktura “prehranjuje” z gibanjem, saj ta nahrani diske, da se kot gobice napolnijo z vodo in mehčajo oz. amortizirajo delovanje strukture.
📌 Ob pojavu težav se nekateri držijo starega recepta. Počitek in tableta. Žal to ni priporočena formula, ker se strukture (brez gibanja) zakrčijo, bolečine (morda) začasno umirijo, a ker vzrok ostaja – se prej ali slej ponovijo.
📌 Drugi se lotijo vaj za hrbtenico in obiskujejo skupinske ali spletne vadbe. Čeprav pozdravljam sleherno aktivnost, bi vseeno prosil za upoštevanje dejstva, da vse vaje niso primerne za vse vrste težav s hrbtenico. Torej vadba – da, a naj bo prilagojena težavi ter vašemu stanju in počutju (fizičnim in mentalnim zmožnostim).
📌 Vzrok težav je različen. Poleg zgoraj naštetih tudi stres, degenerativne spremembe, poškodbe, preobremenitve.
📌 Težave s hrbtenico imajo tendenco stopnjevanja. To pomeni, da s časom in neštetimi ponovitvami iz manjših težav nastanejo degenerativne spremembe, ki brez ukrepanja v nadaljevanju pripeljejo do diagnoz.

REŠITEV za bolečine obstaja. In ni tako naporna, kot si morda mislite.

Pred kratkim nas je obiskala gospa srednjih let, mamica, ki so ji diagnosticirali hernijo in je že zaznavala mravljinčenje nogi, težave pri spanju, omejitve pri skrbi za otroka. Po prilagoditvi programa smo začeli delati in po dveh korakih naprej, enem nazaj, spet dveh naprej se je stanje izboljšalo. Gospa je osvojila pravilne vzorce gibanja, jih začela uporabljati v vsakodnevnem življenju in kmalu je bolečina izginila.

Z zgornjim primerom želim poudariti, da je treba spoznati vzrok bolečine in poiskati način za njegovo odpravo. Temu je namenjen POSVET, ki predstavlja 1. korak PROTOKOLA RE.AKTIV. Na njem izveste;

✅ kaj povzroča težave.
✅ kako prilagoditi gibanje.
✅ kaj početi in česa raje ne.
✅ kaj lahko realno pričakujete.

Sam pri tem upoštevam preplet VSEH problematik pacienta, ker je v telesu vse povezano. A na splošno to vključuje način gibanja, ki ne obremenjuje struktur, zaznavanje telesa, sprostitev, krepitev obhrbteničnih mišic, ki pomagajo hrbtenici pri izvedbi gibov, in redno gibanje!!

Če se pravilno gibamo, si ne povzročamo težav.  

Hrbtenica z bolečino sporoča, kaj je zanjo zdravo in kaj ne. Od nas pa je odvisno, kdaj jo bomo slišali.

Prej, ko poiščete strokovno pomoč, manj dela bo treba vložiti. In tudi resnejših težav kasneje ne boste imeli, ker boste pravočasno odpravili vzrok.

>> Vabljeni na posvet, kjer bo moja prva naloga, da ustvarim RAZUMEVANJE, kako spraviti hrbtenico v pogon na pravilen način. In vas opremim z znanjem, s katerim boste na VSAKEM koraku znali poskrbeti za svojo hrbtenico.