Zanki, razlaga, vzroki, napake in priporočila strokovnjakov za “išias”

Članek je produkt skupnega sodelovanja zdravnikov, fizioterapevtov in kineziologov.

Imate težave s hrbtenico in ne veste, ali je to simptom za išias?

Preverite najpogostejše znake, ki opredeljujejo išias:

Kaj je išias, znaki, simptomi, zdravljenje, bolečine v križu

 • starost med 40. in 55. leti,
 • zmanjšana aktivnost zaradi strahu pred pojavom bolečine,
 • bolečina v ledvene predelu,
 • šepanje zaradi bolečine,
 • bolečina se širi po zadnjici in stegnu, do kolena,
 • zvečer se bolečina poslabša,
 • jutranja otrdelost, ki traja več kot 15 min,
 • ostra bolečina, ki traja teden ali dva in nato izgine,
 • konstantna bolečina, ki se pojavlja zgolj v eni nogi, lahko sega vse do stopala,
 • bolečina se poveča med sedenjem,
 • zaradi bolečine lahko brez postanka prehodim zgolj 500m,
 • spremenjen občutek na koži v predelu stegna ali meč,
 • zmanjšana moč v nogah,
 • pogosti krči med spanjem v predelu spodnjih okončin,
 • bolečina med vstajanje iz stola, ki nato popusti,
 • občutek zakrčenosti v ledvenem predelu,
 • pojav bolečine ob dvigovanju,
 • pojav bolečine ob zaklonu,
 • stanje na mestu poveča bolečino v hrbtenici,
 • vožnja avtomobila več kot 30 min izzove bolečino,
 • zgodovina težav s križem.

Išias ni diagnoza, je simptom

V kolikor imate bolečine v hrbtenici, potem je velika verjetnost, da ste našli vsaj nekaj od zgoraj naštetih znakov, ki nakazujejo, da imate IŠIAS. Žal pa vam to ne pomeni prav dosti. Namreč poimenovanje išias opredeljuje, kako se človek počuti (simptome) in ne opredeli, zakaj prihaja do težave (vzrok). To je nekako tako, kot če bi rekli, da se vam je pokvaril avto. Veste, da ne deluje, vendar v čem je problem in kako ga boste rešili, pa ne veste. Vsak dober serviser avta bo naprej poizkušal razumeti, za kaj gre in se bo nato lotil iskanju vzrokov – najbolje, da to storite tudi vi.

Kaj je potem išias?

Izraz išias se uporablja, ker se tako strokovno imenuje največji živec v telesu – ishiadični živec (slo.) ali sciatic nerve (lat.). Le ta je širok kot moški palec in potuje od četrtega ledvenega vretenca (L4) vse do stopal. Po njem tečejo električni signali za občutek in moč v nogah. Brez njega bi bile noge neuporabne. Med signali, ki jih prenaša, je tudi bolečina in ker ishiadični živec oživčuje izredno velik del telesa (spodnje okončine), se lahko bolečina prenaša in pojavlja po celotnem predelu nog – ne glede na to, zakaj in kje je izvor bolečine. Naloga ishiadičnega živca je zgolj prenos signalov, v tem primeru bolečine, naloga strokovnjakov pa je, da ugotovijo, zakaj se bolečina pojavlja in šele nato lahko primerno ukrepajo.

Predavanje, dr. Dejan Kernc, vzroki za bolečine v križu, išias in vaje

Vzrokov za išias je več.

Najpogostejši VZROKI

Sedaj ko veste, da išias nima enega vzroka in da je potrebno ugotoviti za kaj točno gre, saj se bo težav lahko učinkovito odpravila zgolj tako, da se ugotovi vzrok težave.

VZROKI:

Nespecifične bolečine

95 % vseh težav s hrbtenico je nespecifičnih in so daleč najpogostejša vrsta hrbteničnih težav. Opredelimo jih, ko z vso diagnostiko ne ugotovimo nepravilnosti na hrbtenici. Ker jasnega vzroka poškodbe ni, bolečina pa se kljub temu pojavlja, so možni vzroki: dolgotrajne nepravilne obremenitve, pretirano zategovanje mišic, psihična obremenitev (stres), napačno dvigovanje, nepravilni vzorec gibanja …

Herniacija

Hernija je izraz za izbočenje medvretenčne ploščice ali diska, ki nastane zaradi nepravilnega ali prevelikega stiskanja diska. Stanje ni boleče, razen ko izbočenje pritiska na živčno vlakno (živec ali hrbtenjačo), kar povzroča bolečino. Večji kot je pritisk na živčna vlakna, intenzivnejša je bolečina.

Degenerativne bolezni diskov ali spondiloza

S staranjem se medvretenčne ploščice ali diski spreminjajo (degenerirajo). Zaradi prevelikih obremenitev izgubijo amortizacijsko funkcijo. Po podatkih rentgenskega slikanja ima več kot 80% ljudi nad 40. letom znake spondiloze, ki pa ni nujno, da je boleča.

Spondilolisteza

Gre za premik zgornjega vretenca naprej, glede na spodnje vretence. Premik povzroči stisk obvretenčnih struktur, pri čemer je navadno stisnjen tudi živec. To povzroča bolečino, ki se poveča ob nepravilnem dvigovanju bremena. Ženske s poudarjeno ledveno lordozo (ukrivljenostjo) so spondilolistezi veliko bolj izpostavljene.

Spinalna stenoza

Zoženje spinalnega kanala, kjer se nahaja hrbtenjača in po kateri potekajo impulzi iz možganov do vseh delov telesa se imenuje stenoza. Zaradi zoženja se pojavlja bolečina, ki je konstantna, ne glede na aktivnost. Intenzivneje se bolečina pojavi med hojo in lahko že po nekaj minutnem odmoru izzveni.

Išias, zdravljenje – kdaj urgentno ukrepati?

Pri spodnjih znakih, katerim so pridružene bolečine v hrbtenici, mora posameznik v čim krajšem času obiskati zdravnika.

 • Nenadno povečanje temperature,
 • nezmožnost zadrževanja vode ali blata,
 • zgodovina rakavega obolenja,
 • nepričakovana izguba telesne teže,
 • nevrološki simptomi (izguba občutka zaznavanja),
 • pomembna poškodba glede na starost (padec),
 • kratek čas po invazivnem posegu na hrbtenici.

NAPAKE in vaje za išias, ki jih ne ponavljajte ob zmanjšanju bolečine

Vrtenje bokov
Re.aktiv, bolečine v križu, vaje za hrbtenico, išias vaje, hernija diska, skolioza

Bodite pozorni, katere vaje za hrbtenico in težave z išiasom izberete.

Bolj kot to delate, slabše je! Ta gib je za hrbtenico izredno neprijeten. Zadnji dve vretenci v ledvenem delu ne moreta izvajati rotacije, vendar sta kljub temu minimalno gibljiva. Z rotacijo ali vrtenjem bokov izvajate gib, ki ga v tem predelu ne bi smelo biti in zato se pojavljajo poškodbe in stanje se poslabša.

Nepravilne »čudežne« vaje za hrbtenico in išias na spletu

Splet je poln naslovov v stilu  »5 najboljših vaj za odpravo bolečin«. Ali po prebiranju članka še vedno verjamete, da je vaša težava tako enostavno rešljiva, kljub vaši želji, da bi bila? Ne nasedajte marketinškim trikom in vedno preverite, ali je vsebina kredibilna in kakšen strokovnjak jo podaja. Neprimerne in nepravilno izvedene vaje pogosto poslabšajo stanje. V najboljšem primeru bodo zgolj neučinkovite.

Čakanje

Največji problem trenutne situacije, ker so dolge čakalne vrste. Ker je 95% nespecifičnih bolečin to pomeni, da tudi diagnostike ne bo ugotovila vzroka in posledično niste primerni za operativni poseg in bo priporočilo specialista, da okrepite stabilizacijske mišice. Čas čakanja na diagnozo lahko izkoristite in s pravim strokovnjakom večino težav že uredite. Več kot 60% težav se učinkovito rešiti z vajami.

Neprimerno jemanje protibolečinskih tablet

Protibolečinske tablete so namenjene zmanjšanju akutne bolečine in ne dolgoročnemu reševanju težav. Najbolj učinkovita stvar, ki nas pripravi biti v tem trenutku in se spremeniti je bolečina. Le ta od nas zahteva, da se sedaj ukvarjamo s samim seboj, s svojim telesom. Tablete odvrnejo pozornost od sporočil našega telesa in nas oddaljijo od reševanja resničnega problema.

Masaža

Zgolj v določenih primerih je učinkovit način odpravljanja posledic, torej bolečine, vendar z masažo ne boste odpravili vzroka za vaše težave. V kolikor je težava zgolj v preveliki zakrčenosti mišic, bo masaža učinkovita. Če pa je vzrok išiasa npr. spondilolisteza ali hernija, pa bo masaža zaradi pritiska na tkivo delovala nasprotno in povečala bolečino.

Kako si lahko sami pomagate umiriti išias, da bolniška ne bo potrebna?

Najprej in daleč najpomembnejše je, da si VI želite najti rešitev in ste pripravljeni za to tudi nekaj storiti. Prepogosto se dogaja, da se po uspešni intervenciji stanje umiri in ljudje se vrnejo v stare tirnice. Kar 80 % bolečin v križu se ponovi v obdobju enega leta. Razlog za to je nespremenjeno delovanje, ki je sploh privedlo do bolečine. Sprememba načina delovanja je ključ do odprave išiasa.

Dejan Kernc, vaje za hrbtenico in bolečine v križu, išias

Če želite odpraviti išias, je ključna sprememba delovanja in nadzor strokovnjaka.

Učinkoviti nasveti:

 • gretje razbolelega predela, v kolikor išias traja dalj časa,
 • posvet s strokovnjakom za težave v hrbtenici ali specialistom za vaje,
 • nežno raztezanje zakrčenih mišic do praga bolečine,
 • izvajanje krepilnih vaj za stabilizacijske mišice,
 • vsakodnevna hoja po ravnem terenu,
 • preprečite »prepih« ledvenega dela,
 • sprememba načina delovanja, ki vas je pripeljal v nastalo situacijo.

 

Išias je neprijetna in lahko zelo omejujoča težava. Posamezniku zmanjša kvaliteto gibanja in pojavi se strah pred ponovitvijo bolečine. S pravo strokovno pomočjo se išias učinkovito odpravi, v kolikor ste na to pripravljeni. Namreč vi ste tisti, ki boste lahko naredili največ, strokovnjak vam bo zgolj učinkovita pomoč na poti, ki jo boste morali prehoditi sami.