Ali bolečine v križu ustavljajo vaše spolno življenje?

Pacienti v ambulanti na tematiko spolnosti različno reagirajo. Najraje se o njej pozanimajo po ovinkih. Redki jo načnejo direktno. 
Ko jim povem, da spolnost, kot vsaka aktivnost zahteva razumevanje, napnejo ušesa.
Veste, nimam namena drezati v intimnost posameznika. A če me kdo vpraša, kaj svetujem v primeru težav s hrbtenico, mu odgovorim.
Vedno znova delim svoje PREPRIČANJE, da pri spolnosti v času bolečin ne gre za položaj ali tehniko. Gre za upoštevanje sebe, svoje hrbtenice, svojega telesa in ne nazadnje partnerja.
Mešanico radovednosti in upanja zaznam, ko zaslišim; “Mi PROSIM poveste več?!?!?”

Tehnična priprava je začetek

Pomembno si je zapomniti, da je rahlo nelagodje v redu, vendar morate prenehati z vsako aktivnostjo, ki povzroči ostre bolečine v križu. Prav tako je dobro, da ste proaktivni in si pomagajte s spodnjimi nasveti: 
1. Uporabite blazine ali brisače za podporo hrbtu
Blazine ali zvite brisače podložite pod glavo, kolena, bok, da zmanjšate obremenitev hrbta. 
2. Toplota pomaga pri sprostitvi mišic
Topla kopel ali obkladki so odličen način za sprostitev mišičnih napetosti in boljšo cirkulacijo.   
3. Vaje raztezanja
Raztezanje izboljša prožnost – pred intimnim odnosom ogrejte mišice z razteznimi vajami. Morda se sliši zamudno, a je učinkovito. 
4. Odprta komunikacija s partnerjem 
Najpomembnejši korak za izboljšanje spolne izkušnje je, da s partnerjem delite, kako se počutite. Lažje bosta skupaj rešila težavo in se izognila poslabšanju stanja. 

Kliknite za zvočni posnetek

Zvočni posnetek o spolnosti je nastal spontano in ni bil namenjen za promocijo. A ker sem v njem povedal, je prepričanje, ki ga delim svojim pacientom v ambulanti.