kje dobite prave vaje za odpravo bolečin  v hrbtu? pri kineziologu!

Če vas zagrabi v križu, greste na pregled k zdravniku in vam priporoči - vaje za hrbtenico ter po potrebi napoti na dodatne preiskave.

Če te pokažejo, da imate nespecifično ali specifično diagnozo, a še niste primerni za operacijo, vam bo predlagal - vaje za hrbtenico.

Če ste imeli operacijo hrbtenice in so vam zatrdili vretenca ali zmanjšali pritisk hernije na živec, vas po operativnem posegu čakajo - vaje za hrbtenico.

Kakšne vaje za hrbtenico so primerne pri težavah s hrbtenico?

Vadb za hrbtenico je ogromno. Od spletnih do individualnih in skupinskih - toda, komu zaupati na močno zasičenem trgu, ki ob vsakem kliku kliče k instant rešitvam »brez bolečin«?

Pravi naslov je kineziolog, ki bo vaje prilagodil vaši hrbtenici.

Kakšno je delo kineziologa?

Kineziologija je veda, ki s pomočjo analize gibanja in s popravki v mehaniko mišičnih skupin, pomaga odpraviti težave in omejitve ter izboljšafunkcionalnost, gibljivost in moč pacienta.  

Kineziolog svoje znanje uporablja za prepoznavo vzroka bolečin na podlagi gibalnih vzorcev pacienta. Pri težavah s hrbtenico je nepogrešljiv člen, saj s fizičnimi testi oceni pacientovo stanje, pripravi prilagojen nabor vaj ter s tem pripomore k hitrejšemu okrevanju.

V Reaktivu smo zaokrožili storitev z vadbenim protokolom tako, da na podlagi pregleda, pripravimo načrt zdravljenja, ki je popolnoma prilagojen vsakemu posamezniku. Pomembna komponenta je razumevanje težav, s katerimi se pacienti soočajo, saj želimo, da gibanje iz vadbe prenesejo v svoje vsakdanje življenje in tako 24/ 7 skrbijo za svojo hrbtenico.

Spodaj sem opisal nekaj načinov, kako kineziologi v Re.aktivu poskrbimo, da se vaše gibanje in življenje vrneta (nazaj) na pravo pot!

1. Ocena kakovosti gibanja

Sposobnost ocenjevanja kakovosti posameznikovega gibanja je absolutno najpomembnejši vidik, ki ga obravnavamo. To je še posebej koristno za vse, ki se pri nas oglasite zaradi poškodbe, kroničnih bolečin ali drugih simptomov v hrbtu.  

Z oceno in poravnavo drže ter spremljanjem mišičnih omejitev prepoznamo težave s hrbtom, ki pacientom povzročajo neprijetnosti. Med njimi so najpogostejša mišična neravnovesja, ki povzročajo asimetrije.  

Težave znamo odpraviti, pri tem pa izboljšamo držo in omogočimo svobodno gibanja ter odpravo bolečin.

Prej, ko ukrepate, manjša je verjetnost, da težave napredujejo in tvegate nastanek diagnoz in bolečin. Zato ne oklevajte z obiskom kineziologa, če se težave v 6-ih tednih ne umirijo. Oceni bo gibanje in vas po potrebi napotil na dodatne preiskave.

2. Pomoč pri kroničnih bolečinah in diagnozah hrbtenice

Kronične bolečine, ki trajajo več kot 6 mesecev, in potrjene diagnoze potrebujejo čas, da se stanje izboljša.

V Re.aktivu vam pri njih znamo pomagati s prepoznavo in odpravo vzroka težav. Na protokolu podamo razumevanje in predstavimo vaje za krepitev mišic hrbta, izboljšanje gibljivosti in stabilizacijo hrbtenice z namenom zmanjšanja bolečin.

Vadbeni protokol je obvezen za dolgoročno odpravljanje težav s hrbtenico. Ker gre za zapleteno strukturo, ki sodeluje pri vsakem našu gibu, 2x tedenska vadba ni dovolj za vzdrževanje stanja. Zato smo vadbeni protokol prilagodili, da ga po 3 urah osnov prenesete v prakso in preko aktivnostih, ki jih redno opravljate, skrbite za svojo hrbtenico.

3. Pomoč pri rehabilitaciji

Rehabilitacija je ključni del okrevanja po operaciji hrbtenice in pri diagnozah, ki še niso toliko napredovale, da bi poseg potrebovale. Mednje padajo protruzija, hernija, skolioza, spondilolisteza …

Resnica je, da se da ogromno rešiti z neinvazivnim načinom vadbe, da pa to zahteva čas, doslednost in močno voljo.

V Re.aktivu pomagamo z odpravo vzroka težav, ki je pri 98 % težav nepravilno gibanje. S prilagojenim izborom vaj vas naučimo kontroliranja bolečin, s čimer se je kar nekaj našim pacientom uspelo izogniti operaciji hrbtenice.  

Operacija ni čudežna rešitev, ki bi stanje hrbtenice enkrat za vselej izboljšala. Če ne spremenite svojih navad in gibanja, če torej ne odpravite prvotnega vzroka težav, se bodo te čez čas ponovile.  

4. Ergonomsko svetovanje v podjetjih  

V sklopu korporativne ponudbe ponujamo prilagoditev delovnega okolja in individualno prilagoditev posameznikovega gibanja pri aktivnostih.  To dosežemo z analizo delovna mesta in delovnih procesov ter oblikovanjem okolja, ki zmanjšuje tveganje za poškodbe in izboljšuje delovno učinkovitost.

Naš cilj je ustvariti delovno okolje, ki podpira pravilno držo, gibanje in zmanjšuje obremenitve na telesu.

Zaupajte kineziologom   

Kineziologija je bila pred leti pri nas popolna neznanka. S spremembo študija in modernizacijo študijskega programa smo se približali praksi v tujini in besedo kineziolog prenesli v slovenski prostor. Danes je tako že uveljavljeno pojmovanje, da smo strokovnjaki za gibanje.

Za razliko od Difovcev, diplomatov športne fakultete, ki so specializirani za učenje športne vzgoje in treniranje športnikov, smo kineziologi usmerjeni v reševanje bolečin, ki so nastale kot posledica poškodb, prilagoditev telesa in napačnega gibanja.

Lansko leto smo dočakali pomembno posodobitev, ko smo dobili status pomožnega zdravstvenega delavca. S tem nam je bilo omogočeno delo v javnem zdravstvenem sistemu, zato se vse pogosteje zgodi, da so kineziološke storitve dostopne tudi preko napotnice.  

V Re.aktivu se z namenom doseganje najbolj optimalnih rezultatov povezujemo tudi z ostalimi strokovnjaki na področju odpravljanja težav s hrbtenico, fizioterapevti, ortopedi, nevrokirurgi, da tako zagotovimo celovit pristop k oskrbi hrbtenice. 

Dr. Ravnik, dr. Kernc in dr. Vorščič

Zaključek 

Verjamemo v učinkovitost, ki jo prinašata nenehno učenje in razvoj. Naši kineziologi so nenehno v stiku z najnovejšimi dognanji v znanosti o gibanju in rehabilitaciji. To nam omogoča, da smo korak pred drugimi in zagotavljamo najboljše možne rezultate za svoje stranke.

Naša predanost razumevanju in uporaba kineziologije nam omogoča, da spreminjamo življenja na bolje. Če se spopadate z bolečinami v hrbtenici ali iščete pot do boljšega gibanja in zdravja, smo tu, da vam pomagamo. Skupaj lahko odkrijemo moč kineziologije in dosežemo vaše cilje.

VEČ VSEBIN

>