POSVET Z DR. KERNCEM: Spoznajte preizkušen protokol za odpravo težav s hrbtenico

ŠTUDIJA PRIMERA

Kaj storiti, ko na izvidu preberete

PROTRUZIJA DISKA? 

Kako se je ga. Katja znebila težav povezanih z diagnozo protruzija diska? 

Pred vami je primer Katje, ki je k nam prišla zaradi diagnoze protruzija diska in z njo povezanih težav (zategovanje v ledvenem delu, mravljinčenje v nogi). Svetovano ji je bilo, da ni primerna za operativni poseg, a si je želela izboljšati kvaliteto življenja, ker s svojim stanjem ni bila zadovoljna. Na posvetu je poudarila, da si želi normalno skrbeti za družino, biti znova aktivna in se ne dnevno obremenjevati zaradi bolečin.

Njeno zgodbo sem se odločil napisati, da lahko na praktičnem primeru spoznate, da odpravljanje diagnoze, kot je protruzija, ne gre v linearni premici. Popolnoma normalno je, da se izmenjujejo stanja bolečine in izboljšanja. 

V današnjem času prenosnikov, tablic, pametnih telefonov, veliko sedenja in premalo gibanja so težave s hrbtenico zelo pogoste. Poznam veliko ljudi, ki rade volje obiščejo masaže in sprostilne terapije, da bi odpravili bolečine. Redkeje pa slišim, da bi se lotili iskanja in odpravljanja VZROKA težav - kar je edina prava dolgoročna rešitev.

Katjino stanje pred prihodom v Re.aktiv

- izvid MRI kaže na PROTRUZIJO DISKA

- pacietka ni primerna za operativni poseg

- obiskovala je terapije,  ki ji niso prav dosti pomagale 

- poleg zategovanja in bolečin v ledvenem predelu, zaznava mravljinčenje v nogi


V Re.aktivu jo povabimo na natančno analizo stanja, na POSVET Z DR. KERNCEM.

Katjina zgodba 

Pred pol leta sem se prvič srečala z močno bolečino neznanega izvora v levi nogi. Ko je ta po par dneh popustila, se težave niso končale. Neprestano mravljinčenje in parestezije v nogi so bili vzrok, da sem obiskala nekaj specialistov in opravila preglede EMG, MRI, ultrazvok ...

 

Ugotovljena je bila protruzija diska v ledvenem delu hrbtenice. Ker je v moji naravi, da se vseh stvari lotim celostno, tudi tukaj nisem odlašala in takoj poiskala pomoč fizioterapevtke ter se obrnila na center Re.aktiv.


Sodelovanje z dr. Kerncem mi je kmalu prebudilo / obudilo upanje, da je možno tovrstne težave s pravilnimi in rednimi vadbami omiliti. 


To se seveda ne zgodi čez noč. Najprej sem bila hvaležna že za vsak trenutek, uro in dan, ki me je vrnil nazaj v stanje, ko nisem imela težav. Potem seveda pričakuješ vedno več, vendar nobena pot v življenju ni premočrtna.

Tudi pri meni so se pojavljala nihanja, ki so vključevala tako boljše in slabše dneve.

 

V sebi sedaj nosim zavedanja, da je zelo pomembno redno opravljanje vaj, da pa sta prav tako pomembna pravilni pristop in pravilna izvedba. Kar je meni osebno najtežje je da se znamo v življenju ustaviti in poslušati svoje telo.


                                                                                                      Katja B.

Kaj je vzrok za diagnozo protruzija diska?  

Večkrat omenim dejstvo, da se večina posameznikov pri odpravljanju težav s hrbtenico osredotoča predvsem na območje bolečin. In čeprav se s tem popolnoma strinjam, to ne pomaga odgovoriti na zelo pomembno vprašanje: Zakaj se je pojavila bolečina?

Vsakodnevno gibanje kot so rotacije, sedenje, dvigovanje, stanje, opravljanje aktivnosti tako športnih kot domačih (kuhanje, likanje, sesanje, vrtnarjenje), so tiste, ki povzročijo večino degenerativnih obrab hrbtenice. Ta sodeluje pri vsakem našem gibu, in če si ne zgradimo rezerve (pravilnih vzorcev gibanja), prej ali slej plačamo ceno.

Prvi opozorilni znak, da nekaj ni, kot bi moralo biti, je zategovanje. Če ga dlje časa ignorirate, bo telo prisiljeno poiskati nov način, da vas opozori in se zavaruje pred poškodbo.

Po navadi je to »šparanje« tistega dela telesa, ki povzroča težave. To vodi v njegovo šibkost, ki se zato oglasi v obliki bolečine, ko mora mišica opravljati svoje delo. Med tem pa se mišce na nasprotni strani preveč zakrčijo in postanejo močnejše zaradi prevelike količine dela. Pogosto slišim, da se posameznik zato odloči za obisk terapije. A pri šibkih mišicah raztezanje in sproščanje ne pomagata. Edina rešitev je vadba, ki mora biti pravilna in postopna.

Predno je Katja prišla k nam, je preizkusila različne terapije za ublažitev bolečin, a so se te čez dan ali dva znova vrnile. To jo je obremenjevalo fizično in psihično, saj ni mogla opravljati vsakodnevnih aktivnosti.

Na posvetovanju pri dr. Kerncu

Katja je prišla na posvetovanje o hrbtenici, ki traja 30 minut. S seboj je prinesla izvide, na katerih je viden vzrok težav: začetek hernije oz. protruzija. Ker pa se v praksi pogosto izkaže, da je MRI zgolj ena plat medalje, je potrebno prisluhniti pacientu, ki opiše, kje in kdaj zaznava težave. 

Na posvetu je bilo ugotovljeno, da se Katji:

  • bolečina in mravljinčenje pojavljala po nogi vse do stopala,
  • težko sedi dlje časa,
  • si ne upa telovaditi, ker se ji poslabša stanje. Pred bolečinami je bila športno aktivna.

Priporočilo za naprej: 8-urni vadbeni protokol Re.aktiv. 

Povezava med načinom gibanja in bolečinami v križu

Ko izvedemo gib, dvignemo breme ali se obrnemo, hrbtenica dobi informacija o našem premiku in aktivira obhrbtenične mišice. 

Ob obremenitvi se avtomatično aktivirajo površinske (globalne) mišice, ki pa same ne morejo zagotavljati stabilnosti, zato obremenijo strukturo hrbtenice. Praviloma se morajo aktivirati tudi globoke stabilizacijske mišice, ki zagotavljajo podporo hrbtenici.

Stabilizacijske mišice so ključni zavezniki, ki pomagajo varovati hrbtenico. 

Močnejše, kot so, bolje pomagajo pri razbremenitvi hrbtenice. Bolj so utrujene, bolj so zategnjene in bližje smo bolečinam.

Večkrat, kot ponovimo začaran krog bolečin - slabše je stanje hrbteničnih struktur, dlje časa traja, da se bolečina umiri, težje odpravimo vzrok težav – kar je edina prava in dolgoročna pot pri odpravi bolečin v križu.


Prve tri ure vadbega protokola Re.aktiv

Katja je hitro spoznala, da se v Re.aktivu zadev lotevamo drugače, ker smo začeli popravljati njene gibalne vzorce in jo spodbujali k aktivaciji in uporabi stabilizacijskih mišic. Te so namenjene razbremenitvi preobremenjenih diskov, a dokler jih ne aktiviramo, svojega dela ne morejo opraviti. 

Kljub temu da je bila gospa športno aktivna pred težavami, so bile stabilizacijske mišice prešibke, predvsem pa jih ni znala uporabljati v vsakdanjem življenju.  

Prve tri ure vadbenega protokola smo namenili zaznavanju občutka v ledvenem predelu in izboljšanju aktivacije. Skupaj smo poiskali varno cono, kjer je izvajala vaje. To je območje, kjer ni bolečine in ji koristi tudi v vsakodnevnih situacijah (doma, v službi, pri opravkih in aktivnostih).

Katja bolečin po prvih urah ni zaznala, kar je bila odlična informacija. Sprva je bila v dvomih, ali ji bo novo pridobljeno zaznavanje ter majhni, a natančni gibi res koristili pri bolečinah, a tega smo v Re.aktivu že vajeni. Ko se je po treh urah izboljšalo stanje bolečin, kljub še rahlo prisotnemu mravljinčenju, smo vedeli, da smo na pravi poti.  


Diagnoza: Protruzija diska je začetek hernije. 

Pri pojavu diagnoze kot je protruzija morate sestaviti koščke, da odkrijete, kaj je do nje pripeljalo. Tako razkrijete pravega krivca za bolečine in omogočite pravi način za odpravo težav.   

Poglejmo v anatomijo

  • Ledveni del hrbtenice (križ) je sestavljen iz vretenc, ki so med seboj ločena z medvretenčnimi ploščicami (diski). Ti so sestavljeni iz zunanjega močnega vezivnega tkiva, ki obdaja mehko želatinasto snov.
  • Naloga diskov je, da delujejo kot amortizerji za blažitev sile (gibov). S časom pride do degenerativnih sprememb in zaradi zunanjih nepravilnih pritiskov želatinasta snov izgubi svojo trdnost ter se preoblikuje. To privede do izbočenja, ki poteka na dva načina:
  • Pri protruziji se disk izboči po celotnem obodu. To pomeni, da ni znotraj svojih meja, ampak malo štrli izven robov vretenc. Na magnetni resonanci se vidi kot izbočenje na celotnem obodu. To izbočenje lahko stiska živčne korenine ali hrbtenjače, kar povzroči bolečino.
  • Razlika med protruzijo in hernijo je, da se pri slednji, disk izboči točkovnoČeprav gre za manjši obseg poškodbe, je pritisk večji in izbočenje diska večje. S tem pa je tudi večja možnost pritiska na živčna vlakna ali korenine in večja verjetnost za nastanek bolečine.

Hernija se razvije iz protruzije: 

 

Bolečino, ki nastane ob pojavu potruzije zaznavamo na dva načina. Prva je zbadajoča bolečina pri dvigovanju škatle iz tal oziroma povečani obremenitvi. Druga je postopno naraščanje bolečine, ki nastane kot posledica dolgotrajanega sedenja ali obremenitev preko dneva.

Kot ste lahko razbrali iz zgornjih vrstic, bolečine nastanejo zaradi ponavljajočega vsakodnevnega gibanja. Zato se bomo v nadaljevanju osredotočili na načine, s katerimi pomagamo pacientom v Re.aktivu, da pravočasno zaustavijo nepravilne gibanje, ki povzroča težave.  

 

Vas zanima brezplačna e-knjiga dr. Kernca  "PREMAGAJTE BOLEČINE V KRIŽU?"

Protruzja diska: prepoznajte vzrok bolečin

Prva stvar, ki jo morate storiti pri odpravljanju protruzije, je prepoznati navade, s katerimi hrbtenico obremenjujete in jih prilagodite oz. spremenite.

Če ne storite ničesar, boste zelo verjetno utrpeli ponavljajoče se epizode bolečin, ki bodo vsakič hujše..

Če ne odstranite vzroka, boste končali tam, kjer ste začeli. Čeprav je odstranitev bolečine pomembna, nima smisla pustiti vzrok bolečine brez nadzora, ker se bodo bolečine prej ali slej ponovile.

Spoznavanje lastnih vzorcev gibanja je nenavaden proces, »saj se vam zdi, da nekaj počnete pravilno – pa v resnici ne!«. Zato se popravljanja težko lotite sami, ker vključuje razumevanje nepravilnega giba, njegovo zaznavanje in prenos pravilnih vzorcev v vsakdanjik.

Se sliši zapleteno? V resnici ni, ko veste, kako ravnati.  

Bolečine v hrbtu, povezane s protruzijo, so izjemne in vsakdo, ki jih je izkusil, vam bo povedal, kako težko se je z njimi spopadel. Povedal bo tudi, da bi naredil vse, da težava izgine in se nikoli več ne ponovi.

A žal ni tako, in ko bolečina popusti, se večina posameznikov vrne k ustaljenim navadam  gibanja(dvigovanje škatel, vrtnarjenje, sesanje, dolgotrajno sedenje, obuvanje nogavic, pospravljanje posode v stroj). Se pravi k načinom, ki so povzročili težave.

Bolečina ne nastane zaradi posameznega dogodka (dviga, obrata, predklona). Ampak zaradi konstantnega ponavljanja enih in istih gibov, ki jih izvajamo med opravljanjem vsakodnevnih aktivnosti.


Katjino napredovanje po protokolu Re.aktiv

Po tretji uri je bil opazen napredek. Še so prišli slabi dnevi, ki so sprožili pojav bolečine (prepih, mraz, dolgotrajna hoja), ki se jih je lotila z razteznimi vajami, zmanjšanjem obremenitve, gretjem in iskanjem udobnih položajev.

Kadarkoli pride do poslabšanja stanja, je zelo pomembna psihološka podpora z razlago, zakaj je do bolečin prišlo. Katjo smo vsakič znova opogumili in jo naučili ukrepov za zmanjšanje akutne bolečine, da je lažje prenesla obdobja težav in ni izgubila volje za nadaljevanje. Od tu naprej se je mravljinčenje zmanjšalo in povečal se je občutek zaznavanja telesa. Odločili smo se za uvedbo bolj kompleksnih vaj, ki jih je morala redno opravljati doma.    

Po nekaj tednih se je bolečina pojavljala le še v popoldanskem času. Gre za specifično bolečino, ki nastane zaradi prešibkih mišic, ki niso sposobne prenesti tolikšne obremenitve kot v dopoldanskih urah.

Po koncu protokola je bila Katja sposobna kontrolirati bolečine, vzorce pravilnega gibanja iz vadbe pa brez težav prenašala v vsakdanje življenje. S tem je prišla do točke, ko naše pomoči ni več potrebovala. Ker se je tudi mravljinčenje v celoti umaknilo, je znova postala aktivna, brez omejitev.  


Protruzija diska: Zdravljenje se začne doma.  

Protruzija diska je stanje, ki se ne bo popravilo samo od sebe. Zanj je treba poskrbeti, sicer se bo slabšalo.

Žal je v naši naravi je, da iščemo blažilce (tablete, terapije) za lajšanje bolečin, ne odpravljamo pa vzroka, ki je privedel do bolečega stanja. A kot ste videli v zgornjem primeru, se da tega enostavno in neinvazivno "popraviti", z nekaj vloženega dela, motivacije ter strokovne usmerjenosti. 

Prepričan sem, da bi vsak od vas raje odpravljal bolečine z vadbo kot operativnim posegom. Zato sem spodaj pripravi nekaj vsakodnevnih opravkov z dopisom, na kaj bodite pozorni, da ne obremenite hrbtenice. Bodite pri tem dosledni in se redno opominjajte. 

Dolgotrajno sedenje

Zmotno je razmišljanje, da je sedenje problem. Sedenje samo po sebi ne predstavlja velike obremenitve. Težava je v njegovi dolgotrajnosti in zakrčenosti posameznih mišič, ki se sedečemu položaju prilagodijo in posledično ne delujejo več, kot bi morale. Kaj lahko storite, če je pred vami 8-urni delovnik v službi? Čim večkrat spremenite položaj, vstanite in se sprehodite, premaknite glavo, držo, roke - toliko, da spremenite obremenitev na hrbtenico.  

Neaktivnost

Mišice ne morejo zagotavljati stabilnosti, če premalo delajo. Če želite, da preko dneva opravljajo svojo funkcijo, jih morate na to vnaprej pripraviti. S tem ne mislim na obiskovanje vrhunskega treninga - že majhni gibi, redna vadba, vsakodnevne aktivnosti naredijo razliko. Če želite aktivne mišice, morate biti aktivni.  

Dvigovanje iz tal , pospravljanje posode iz stroja

Pravilno dvigovanje je verjetno najpogosteje omenjen način za zaščito hrbtenice. A večina ga povezuje z dvigovanjem težkih bremen. V resnici največje težave povzročajo (banalni) opravki, ki jih mimogrede storimo; dvigovanje malenkosti iz tal ali zlaganje posode iz pomivalnega stroja. 

Sesanje in pomivanje tal

Verjetno bi pomivanje in sesanje tal moral postaviti na prvo mesto, saj sta obe opravili pogosto podcenjeni z vidika povzročanja težav. Kombiniranje rotacij in predklonov ni optimalna za hrbet. Če dodamo še hitenje, so težave v hipu tu. Kaj storiti, da bo dom vseeno čist? Več kratkih odmorov, uporabljajte kolena, obračajte se s celim telesom, menjajte položaje. 

Zavezovanje čevljev, obuvanje nogavic

Opravek, ki ga z lahkoto pravilno naredite, če upoštevate vse, kar je napisano zgoraj. Če pa je bolečina akutna, si pomagajte s pručko ali stolom, da se čim manj upogibate. Preden se lotite opravka naredite vaje raztezanja, sploh če je to zjutraj, ko hrbtenica še ni pripravljena na nov dan. Več si preberite v naši e-knjigi "Premagate bolečine v križu"

Zakrčenost mišic

Predvsem moški smo tisti, ki vse rešujemo z močjo. Ko boli, se zakrčimo in tako zavarujemo. S tem ni nič narobe, a naj traja le tisti trenutek ne pa ves dan, teden ... Potrebno je aktivirati in sprostiti mišice. Te s tem dobijo prepotreben počitek, da se nahranijo in ponovno normalno delujejo. Da pa bi to dosegli, moramo najprej zaznati, ali smo zategnjeni?  

Povzetek

Upam, da ste ob branju bloga razumeli, zakaj je treba poiskati tudi vzrok težav - ne le iskati načine za odpravo bolečine in z njo povezanih simptomov. Ko ga najdete, boste bližje dolgoročni rešitvi.


Zaključek obravnave

Ga. Katja ima še vedno protruzijo in zoženi živčni kanal, a ve, kako skrbeti, da "poškodovani" del ne povzroča težav. Zdaj je na točki, ko redno vadi, spremlja in prilagaja svoje gibanje in je ponovno aktivna. Občasno še prihaja na kontrolo, a težav ne navaja več.  

O meni

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

DARILNI BON : Podarite zdravje

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

PRVIČ PRI NAS: Tu smo, da vam pomagamo


Splošni pogoji    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED. 

>