POSVET Z DR. KERNCEM: Spoznajte preizkušen program za odpravo težav s hrbtenico. 

RAZKRIVAMO!

Hernija je ozdravljiva

Hernija je diagnoza, ki je še vedno povezana s strahom pred vsakim premikom, steroidnimi injekcijami in protibolečinskimi tabletami. Obiskovanjem manualnih terapij, grožnjo pred morebitno operacijo hernije in neumornim Googlanjem (rešitev za »išias«, »hernija diska«, »bolečine v križu«). Ter občasno vdanostjo v usodo, češ »kar bo - pač bo«. Pri vsem tem pa se zanemarja priporočilo celotne medicinske stroke: delajte vaje za hrbtenico.

Kakor neverjetno se to sliši, vaje za hrbtenico so tiste, ki statistično dokazano umirijo 70% hernije hrbtenice, ki niso primerne za operacijo*. 

*Hernija diska, ki ni primerna za operacijo pomeni, da kljub akutnim fazam bolečine v križu, ki seva v nogo (išias), težave še niso tako velike, da se jih ne bi dalo odpraviti z neinvazivnim načinom.


Sodobna družba od nas zahteva neumoren tempo, odzivnost 24 / 7, namesto počitka pa intenzivno aktivnost. In vse to nas vodi v kronični stres. Posledica tega sta tudi diagnoza HERNIJA DISKA in njen spremljevalec IŠIAS (bolečina, ki seva v nogo). 

Čeprav v javnosti o tem ni dosti govora, ker večina raje išče instant rešitve za umiritev simptomov hernije kot pa, da bi se ukvarjali z vzroki, ki težave dejansko rešijo ... Najnovejše znanstvene raziskave kažejo, da vaje za hrbtenico in pravilno gibanje dolgoročno pomagata k manjšemu pritisku na hernijo in posledično zmanjšanju bolečin v križu in obvladovanju išiasa.

V času sodelovanja z Ortopedsko kliniko v Ljubljani sem prišel do enakih spoznanj o reševanju hernije diska.  

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z  Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin in vrnitev v normalno življenje.

Do kakšnih spoznanj sem prišel, si lahko preberete v nadaljevanju.

Iščete rešitev za svoje težave s hernijo?

Vabljeni na POSVET Z DR. KERNCEMSvetovanje traja 30 minut in poteka v živo ali online.  


Kako vaje za hrbtenico pomagajo umiriti bolečine v križu zaradi hernije diska?   

Na Ortopedski kliniki v Ljubljani sem (1) opravil raziskavo med pacienti, ki so delali vaje za hrbtenico in tistimi, ki jih niso. (2) Primerjal svoje ugotovitve s svetovnimi raziskavami, ki so bile opravljene v bistveno večjem obsegu pacientov. In (3) prišel do spoznanj, ki bodo tudi vam spremenile pogled na bolečine v križu in reševanje hernije. Preberite, zakaj.

Vzrok hernija 1# Prekomerna obremenitev hrbteničnih struktur 

Najpogostejši razlog za izbočenje medvretenčne ploščice ali diska. Pojav ni tako redek, le marsikdo ne ve, da ga ima. Dokler izbočenje ne pritisne na živčna vlakna in to sproži simptom hernije, bolečino. Bolečina se najpogosteje pojavlja v ledvenem delu, kar nakazuje na manjše »stiskanje« živca. Večja hernija pomeni, da se bolečina širi po nogi navzdol. Lahko se pojavi tudi mravljinčenje in pri nekaterih zaznavne spremembe na koži (sprememba občutka na dotik) ali nepravilno delovanje mišic (pareza).


Vzrok hernija 2# Dolgotrajni in neprilagojeni položaji

Ali dlje časa sedite za mizo / volanom? Izvajate en in isti gib, ki vključuje dvigovanje bremena ali rotacijo? Imate navado, da po daljšem času mirovanja skočite naravnost v intenzivno aktivnost? Prekinite in poiščite drugačen način. Za hernije niso primerne vse aktivnosti, večino pa jih lahko opravljate prilagojeno.  

Vzrok hernija 3# Šibke stabilizacijske mišice

Izboljšana stabilizacijska funkcija mišic zmanjšuje pritisk na disk in manjša hernijo. Popravite svojo držo, več se gibljite, uporabljajte stabilizatorje trupa. Sami lahko največ naredite za izboljšanje stanja.

Hernija diska v osnovi ni boleča. Disk izgubi nekaj svoje nosilne sposobnosti. Težava se pojavi, če se izboklina na disku dotika živca. Pojav je zelo verjeten, ker živci potekajo neposredno ob diskih in vsako spremembo hitro zaznamo kot bolečino. Bolj, kot je disk stisnjen, večja je izboklina in večja hernija. S povečevanjem hernije se povečuje tudi bolečina.


Hernija je stanje, ki se da popraviti. Da - prav ste slišali.

In to brez invazivnih posegov v telo ali čudežnim krem in pripomočkov. Največ za to lahko naredite sami. Hernija se pogosto pojavi zaradi napačne obremenitve hrbtenice. Kako pa zgleda razbremenitev hrbtenice? Enostavno tako, da obrnemo proces. Če do sedaj niste aktivirali mišic trupa in ste dvigovali breme, se obračali, izvajali aktivnosti zgolj s hrbtom pomeni, da ste zelo verjetno obremenjevali strukture hrbtenice.

Vas zanima brezplačna e-knjiga dr. Kernca  "PREMAGAJTE BOLEČINE V KRIŽU?"


Predstavljajte si, da je disk kot mehurček na foliji za ovijanje občutljivih paketov, ki jih pošiljate preko pošte. 

Če mehurček stisnete s prstom in ta ne poči, to zmanjša pritisk. Enako se zgodi, ko vretenca pritiskajo na disk: gibanje omogoča normalno stiskanje in sproščanje diska. Zato je hoja tako blagodejna, saj z vsakim korakom blago »masira« disk.

 Če pa mehurček stisnete zgolj z ene strani, se bo ta stran sploščila, na drugi strani pa se bo izbočil. Enako se zgodi v disku le, da ta vsebuje vodo namesto zraka. Če z nepravilno obremenitev ponavljate dlje časa, to privede do degenerativnih sprememb diska. Zunanja plast diska poči in pojavi se izboklina. Pojav imenujemo HERNIJA DISKA.  

Iščete rešitev za težave s hernijo?

Vabljeni na POSVET Z DR. KERNCEMSvetovanje traja 30 minut in poteka v živo ali online.  Izboljšajte razumevanje težav s hernijo, kajti le tako boste dolgoročno odpravili bolečine.  

GREJTE BOLEČ PREDEL HRBTA 

NE POLEŽAVAJTE V ČAKANJU, DA BOLEČINA MINE! KER NE BO - KVEČJEMU SE BO PONOVILA V HUJŠI OBLIKI.

POIŠČITE STROKOVNO POMOČ IN SE NAUČITE PRAVILNE IZVEDBE VAJ ZA HRBTENICO. 

NAUČITE SE SPROSTITI NAPETOST

PRISLUHNITE TELESU IN SPOZNAJTE, KAJ MU USTREZA IN KAJ NE, KJE JE MEJA BOLEČINE

PAZITE NA

PREPIH


Napake, ki jih pri herniji NE delajte

 1. 1
  Nasvet 1: 
  Ne počnite stvari, ki vam povzročajo bolečino. Če se spečemo, umaknemo prst, ker nas boli. Ko zaznamo bolečine v hrbtu, vztrajamo, morda vzamemo protibolečinske tablete in nadaljujemo v prepričanju, da bodo bolečine minile. A težave ostanejo ... Obstajajo načini (varni položaji), s katerimi lahko opravljate (skoraj) vse aktivnosti, prilagojeno, da ne škodujete hrbtenici.
 2. 2
  Nasvet 2: 
  Ne nasedajte marketinškim trikom in čudežnim rešitvam. V današnjem svetu je to najtežje sprejeti, a uporabite zdravo kmečko pamet in malo kritičnega premisleka, predno komu zaupate svojo hrbtenico. Sam rad rečem: Imate samo eno hrbtenico – prosim, pazite nanjo.
 3. 3
  Nasvet 3: 
  Ne odlašajte, če se simptomi slabšajo. Če ni izboljšanja bolečine po 6-8ih tednih, predlagam, da obiščete zdravnika specialista.  

Nižje po nogi se pojavi bolečina, resnejše so težave. To je opozorilo, ki ga ne smete preslišati! Ostali opozorilni znaki hernije diska, ko je potrebno obiskati zdravnika so: 

- če ste padli in sumite, da bi šlo za poškodbo vretenca,

- neznosne konstantne bolečine v križu in oslabelost mišic stopala

- pojav bolečin v obeh nogah hkrati

- nevrološki izpadi in odpoved delovanja noge

- težave z zadrževanjem vode ali blata

Torej je za zmanjšanje hernije in bolečin dovolj, če delamo vaje za hrbtenico?  

Da, a ne delajte vaj na pamet! 

 • Za resen rezultat in odpravo hernije morate vedeti, katere vaje so koristne za vašo hrbtenico ob upoštevanju specifike težav, načina gibanja, genetike, morebitnih pridruženih težav.
 • Z večanjem moči stabilizacijskih mišic in pravilnim gibanjem zmanjšate obremenitev na hrbtenico. Posledično se zmanjša pritisk na poškodovani disk in s tem se zmanjšajo ali izginejo tudi bolečine v križu.
 • Ne gre za to, koliko časa vadite ali koliko ponovitev vaj izvedete. Pomembna je pravilnost izvedbe vaj.  Da vzorce prenesete v svoje gibanje in jih tako opravljate avtomatično. Če smo se naučili hoditi, se lahko tudi nekaj gibov, s katerimi zaščitite hrbtenico. 

Katero vadbo za hernijo vam lahko priporočim? 

Hoja je aktivnost, ki najmanj obremenjuje hrbtenico in je vedno na voljo. Naredite večkrat na dan krajše sprehode po ravnem. Postopno jih lahko daljšate ali se vzpnete na manjši breg – referenca naj bo bolečina. Če se pojavi, pomeni, da hrbtenica še ni pripravljena na tovrstne napore.   

Posvet z dr. Kerncem

Ul. Ferda Kozaka 30, Ljubljana

info@re.aktiv.si

+386 40 688 055

Ne znam povedati, koliko strahu opazim pri strankah. Strah zaradi diagnoze "hernija", strah pred gibanjem, ki bi poslabšalo bolečine. Strah pred vajami, dokler jih ne spoznajo. Strah pred tem, da sploh začnejo. Strah, ker nimajo znanja in razumevanja. Strah, da nikoli ne bo dobro. Strah pred zaupanjem v svoje telo. 

Z željo, da vas  opolnomočim pri premagovanju bolečin in izboljšanju stanja hrbtenice, vas vabim na edino pravo pot k okrevanju. Res je, da ni čudežna in takojšnja - je pa zanesljiva in dolgoročna. Ter predvsem znanstveno preizkušena na pacientih po operativnem posegu združitve ledvenih vretenc- torej tistih najšibkejših, s katerimi sem delal na Ortopedski kliniki v Ljubljani. 

Če želite ...

> Jasna navodila, kaj smete početi oz. katere aktivnosti so za vas primerne - kljub bolečinam v hrbtu?


> Interpretacijo izvidov, da dobite razumevanje, zakaj prihaja do bolečin?


> Pojasnitev skrbi, dilem in vprašanj, ki jih v zvezi s težavami v hrbtu imate?


> Realno napoved, kaj lahko pričakujete?


> Strokovno pomoč pri premagovanju strahu pred gibanjem?


… potem vabljeni na POSVET.  


DOBILI BOSTE JASNA NAVODILA, KAKO POSKRBETI ZA SVOJO HRBTENICO. CENA POSVETA JE 50 EUR. 


ga. barbara 

Pred mnogimi leti sem bila operirana HD L4-L5.Lani pa sem se zopet spopadala s to diagnozo. Redno hodim na manualno terapijo trenutno pa tudi k Dejanu.Lahko rečem samo,da sem zelo vesela,da sem se odločila za tovrstno telovadbo.Dejan me je naučil pravilne izvedbe vaj in predstavil 《trike》gibanja,ki jih lahko uporabim v vsakdanjem življenju tako v službi kot v prostem času. Skratka,hvala Dejanu in Nežki.Moja hrbtenica je obema hvaležna,seveda sem se pa tudi sama morala disciplinirati in pridno predvsem pa pravilno telovaditi. Sem zelo vesela,da napredujem.

g. MARKO 

Z diagnozo proturzije medvretenčnih ploščic L4-L5 in L5-S1 in neznosnimi bolečinami v križu sem si rekel, da je obisk pri dr. Kerncu še zadnji poizkus preden se odločim za operacijo. Priznam, da je bilo to bolj dejanje iz obupa, ne pa nekaj, v kar bi verjel, saj sem sam poizkusil veliko stvari: različne vaje iz inteneta, masaže, elektrostimulacijo (Compex in InterX).... Dr. Kernc se je v moje težave individualno poglobil in z le tremi obiski se mi je življenje obrnilo na bolje. Vsem, ki imate težave s križem svetujem: POIZKUSITE program dr. Kernca, saj sem sam zaradi neznanja delal vaje, ki so mi škodile oz. vaj nisem delal pravilno.

ga. HELENA

Ob "odkritju" in spoznanju dr. Kernca so so razblinili moji strahovi in zavore strahu, ki so me spremljale po drugi operaciji na hrbtenici.
Strokovno vodene vadbe, podkrepljene z izredno pozitivno in vzpodbudno osebno noto g. Kerenca je nadstandard, ki ga v preteklih letih iskanja pomoči nisem našla nikjer.
Mirno in z veliko hvaležnostjo lahko rečem, da danes normalno funkcioniram .

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Posvet z dr. Kerncem 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Splošni pogoji    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED. 

>