Bolečine v križu, kaj pomaga in kaj ne?

dr. Dejan Kernc, 15. september 2022

"Imam bolečine v križu, kaj pomaga?" - je prvo vprašanje pri težavah s hrbtenico.

Vsi poznamo bolečine zaradi nečesa tako preprostega, kot je udarec, zvin, opeklina, ureznina. Odziv možganov je takojšen. In občutek, ki ga ob tem doživljamo, intenziven.

🚨 Kot bi alarmni sistem zaznal dim in se sprožil.


Kronična bolečina (ki je pogosta spremljevalka težav s hrbtenico) je drugačna in redko povezana z nesrečo. Traja dlje časa, se ne umiri in zaradi nje (pogosto) poiščemo pomoč. S pomočjo protibolečinskih sredstev bolečino lahko utišamo. Nič pa nam ta sredstva ne pomagajo pri odpravi vzroka težav. Zato se bolečina rada ponovi.

🚨 Za primerjavo s požarnim alarmom je, kot da bi ugasnili zvok, ogenj pa bi še vedno gorel.


Odkar se posvečam pacientom v Re.aktivu, spremljam zgodbe o bolečinah v križu. Resnica je, da bi večina hitro rešila težave, če bi spoznali pravi pristop.

Zato bom ta blog namenil razlagi kroničnih bolečin v križu in vam prepustil razmislek, kako (drugače) obravnavati težave s hrbtenico. Varno, dolgoročno in zanesljivo. 

Bolečine v križu, kaj ne pomaga

Običajen pristop k zdravljenju bolečine je, da se jo čim prej znebimo s protibolečinskimi tabletami, obliži za olajšanje, kremami, geli, terapijami, medicinskimi posegi.

🚘 Ali veste, da nekateri ravnajo z avtom bolje kot s svojim telesom? Če na armaturni plošči zasveti utripajoča lučka, je nikoli ne prezrejo. Na najbližje servisu preverijo, kje je težava. Ki jo nato serviser odpravi. Ko pa se opozorilna lučka prižge v telesu, jo spregledajo, dokler ne postane tako velika, da res nastane problem.

Kakor čudna je primerjava človeškega telesa z avtom, je naše telo dosti bolj zapleteno in delov ne moremo kar tako menjati.

Pa vseeno .. V medijih dnevno spremljamo reklame za protibolečinska sredstva, ki trdijo, da bomo z njimi rešili svoje težave.

Učijo nas, da moramo bolečino odstraniti. Ne pa iskati razlogov, zakaj se pojavi.   

Bolečina spremeni vse.    

Težava pri bolečini je, da v hipu spremeni vse. Če se udarite v nogo, začnete šepati. To spremeni vašo hojo in gibalne vzorce. Če šepajočo hojo nadaljujete, ustvarite kompenzacijsko gibanje. Ki nadalje povzroči verižno reakcijo novih težav in - uganete, kaj?

(Še več bolečin!)

Predno se snežna kepa težav poveča, dobimo veliko opozorilnih znakov. Ti sprva niso boleči, zato nanje ne odreagiramo. Ko pa se bolečina razširi, se zavemo, da nekaj ni v redu. Nekateri v tej fazi poiščejo pomoč strokovnjaka, da ugotovi, kaj se dogaja. In na ta način hitro rešijo težave.

Bolečine v križu, kaj pomaga in kaj ne?  

Naučeni smo, da ko je kaj narobe obiščemo zdravnika. Kaj pa, če bolečina ni dovolj močna? Ali če (pre-) dolgo čakate, da mine? Koliko časa je predolgo?


Zdravniki so naučeni, da pomagajo, ko gredo stvari narobe. Na nas ostane, da skrbimo za svoje telo. Mu namenimo pozornost, ki si jo zasluži. In preprečimo težave. 
Click to Tweet

🚘 Živeti s filozofijo "če bo slabše, bom šel k zdravniku“, je kot, da svojega avta ne vzdržujete. Telo nam pošilja opozorilne znake, da nekaj ni v redu. A večina jih ne zazna, dokler se ne spremenijo v bolečino! Potem iščejo načine, da jo odstranijo, namesto da bi se lotili odpravljanja vzroka težav.

Kar potrebujete pri hrbtenici, je mnenje strokovnjaka, ki prepozna opozorilne znake, poišče vzrok težav in pomaga odpraviti bolečine - pa tudi preprečiti morebitne nadaljnje poškodbe.

Nasveti pri bolečini v križu. 

Nemogoče je našteti vse vzroke, poškodbe in bolezni hrbtenice ter natančno opisati, kaj morate storiti. Obstaja pa nekaj nasvetov, s katerimi se verjetnost težav znatno zmanjša, če se jih držite. Spodaj sem naštel, kaj lahko storite, da preprečite ali umirite kronične bolečine v križu.

1. PRAVILNA DRŽA

Čim večkrat se popravite v položaj pravilne drže. Ko z mišicami podprete hrbtenične strukture, jih zaščitite pred poškodbami.

Število ljudi, ki ne pozna osnov pravilne drže, je osupljiva. Včasih sem mislil, da imajo to težavo le starejši. Zdaj spoznavam ljudi pri 20-ih in 30-ih z resnimi težavami zaradi pomanjkljive stabilizacije hrbtenice.

>> Kako si lahko pomagate? Za začetek preberite mojo e-knjigo: Odpravite bolečine v križu.

2. IZBOLJŠATE VZORCE GIBANJA

Težko povem, koliko slabega naredijo vadbe, ki niso prilagojene stanju posameznika, in kako način "maš to" ne koristi.

Količina pred kakovostjo se v življenju nikoli in nikjer ne obrestuje.

Učinkovita vadba ni nujno tudi intenzivna. Za začetek potrebujete razumevanje, kako prilagodite način svojega gibanja pri posamezni aktivnosti. Da izboljšate koordinacijo, ravnotežje, prožnost in odpravite neravnovesja v telesu. 

>> Če ne veste, ali ravnate pravilno, vabljeni na posvet, kjer izveste, kaj smete delati in kako, da ne obremenite hrbteničnih struktur.

3. TRENING MOČI

Starejši, kot ste, bolj je krepitev pomembna, saj proces staranja pomeni, da iz leta v leto izgubljamo mišice.

A pozor! Slediti je treba vadbenemu protokolu: aktivacija - stabilizacija - krepitev. 

Krepitev ni prva stvar, ki se je lotite pri bolečinah v križu. Če preskočite prva 2 koraka, tvegate poškodbo.

>> V Re.aktivu vas naučimo treh korakov vadbe po protokolu iz Ortopedske klinike v Ljubljani.

Zaključek 

Če ste trenutno v bolečinah - verjamem, da se trudite in preizkušate različne načine, kako bi se jih znebili. Upam, da sem vam s člankom pokazal, da je bolečina več kot le način, kako se jo znebiti. Kajti, ko bolečino umirite, se vaše potovanje šele začne. Saj morate spoznati, zakaj je do težave prišlo.

🚨 Ali, če se vrnem k primerjavi z alarmnim sistemom; Kaj je povzročilo požar?

Pri hrbtenici boste odgovor našli v slabi drži ali nepravilnem gibanju ali v obojem. S tem ima veliko opraviti (sedeči) življenjski slog, a oba veva, da na to ne moremo vplivati. Lahko pa najdemo način gibanja, ki ne bo obremenjeval hrbtenice in povzročal težav.

dr. Dejan Kernc

O avtorju

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

>