BOLEČ HRBET

Moje življenje.

Moja odločitev. Moj način. 

Diagnoza: HERNIJA 

Ja, podrlo me je, ker nisem vedel, ali se bom vrnil nazaj. Nazaj v življenje, kot sem ga živel pred bolečinami, pred diagnozo hernije.

Bili so dnevi, ko sem komaj vstal iz postelje. Še več je bilo takih, ko me je premagal strah; Kaj smem početi? S čim povzročam bolečine? Postajal sem pasiven, prestrašen, žalosten. 

Nato sem se spomnil, kdo sem in česa sem sposoben.

 • Da sem borec. 
 • Da sem preživel veliko stvari.
 • Da ne počivam, dokler ne dosežem cilja.
 • Da si zaslužim in hrepenim po mobilnosti, gibanju, svobodi.

Trajalo je, da sem spoznal, kaj naj iščem in kje naj začnem.

Srečanje z dr. Kerncem je bilo prelomno, ker sem prvič izvedel resnico o vzroku težav in realnih možnostih za odpravo bolečin. Odločil sem se, da poskusim.

Poglobil sem se v znanje in razumevanje hrbtenice, spoznaval mišice, o katerih nikoli nisem razmišljal in delal vaje za krepitev hrbteničnih struktur.

 
Naravno in neinvazivno sem se naučil kontrolirati bolečine in danes lahko rečem, da sem najsrečnejši, ko se povzpnem na hrib in hodim, kolesarim ali smučam.

Program za ZDRAVJE HRBTENICE 

Svetovanje in vadba dr. Kernca, v sodelovanju z Nežko Poljanšek, dipl. fiziot. in na podlagi izkušenj iz Ortopedske klinike v Ljubljani.

Zakaj vas boli križ (in na kaj bodite pozorni)?  

 • Statistika kaže, da je kar 97 % bolečin nespecifičnih. To pomeni, da jih povzroči nepravilna ali prekomerna obremenitev hrbtenice, slaba drža, mišična napetost zaradi stresa in utrujenosti. Pri 3 % bolečin gre za diagnoze. 
 • Ko težave napredujejo, pride do diagnoze in pojavi se bolečina zaradi pritiska na živec, sesedanja vretenc ali drugih degenerativnih sprememb.
 • Sam menim, da je vzrok velike večine težav nepravilno gibanje in nepravilna obremenitev hrbtenice. Najprej razčistimo, kaj je nepravilno gibanje.
 • Hiter in nenadzorovan dvig 50 kg vreče? Definitivno ni dobro, pa tudi izvaja se ne pogosto.
  Redko pa se zavedamo, da so vsakodnevni gibi (s 5 kg obremenitvijo) tisti, ki zaradi pogostega ponavljanja povzročajo zategovanje in bolečino.
  Nepravilnega gibanja se z rednim zaznavanjem in popravljanjem lahko znebite. Ampak pozor!! Vsak dan, konsistentno, redno in avtomatsko.
 • Opozorilni znaki, na katere bodite še posebej pozorni in se o njih posvetujte z zdravnikom:
  • Zbadanje, mravljinčenje in otopelost v obeh nogah hkrati
  • Težave z zadrževanjem vode ali blata.
  • Vročina, izguba telesne teže, slabo počutje.

Kaj storiti pri pojavu bolečin? 

Prve tri dni po dogodku je koristna uporaba hladilnih krem, ki preprečujejo vnetje. Pomembno je, da nanašate kremo na mišice in ne na predel, kjer je hrbtenica. Če bolečina vztraja, je v nadaljnji fazi smiselno segrevanje s termoforjem, ki pospešuje celjenje in regeneracijo mišic.

Priporočila stroke so, da ostanete aktivni in hodite. Pri hoji se napenjanje in sproščanje mišic izmenično spreminjata glede na korak med levo in desno nogo. Na ta način telo masira mišice in obenem skrbi za primerno aktivacijo in sproščanje.

Če prepoznate določeno dejavnost ali aktivnost kot razlog za pojav bolečine, z njo nemudoma prenehajte in jo nadomestite z gibanjem, ki ne bo povzročalo težav.

Če bolečina v hrbtu ne mine ...

Če vzroka sami ne ugotovite

Če gibanje še vedno povzroča bolečine

Če se želite prebiti čez peklenski krog bolečin

Tu smo, da vam pomagamo

Izberite razumevanje, da izveste, kaj se dogaja z vašo hrbtenico, kako jo razbremenite,  katere gibe lahko opravljate oz. kako nepravilne vzorce prilagodite, da si z njimi ne povzročate bolečin. 

Kaj dobite v programu ZA ZDRAVJE HRBTENICE?

Razumevanje vzroka težav in jasno pojasnitev, kaj smete delati in kako, da ne obremenite hrbtenice.

Opis realne rešitve za vaše težave.

Protokol pravilnega gibanja za nemoteno opravljanje vsakodnevnih aktivnosti in dejavnosti.

Aktivacijo in krepitev stabilizacijskih mišic v varni coni (tj. coni brez bolečin).

Spremljanje stanja hrbtenice in pomoč med in po končanem programu.

Mnenja naših strank

Osvojila sem prve načine gibanja.

»Re.aktiv sem po priporočilu sorodnice obiskala po operaciji hernije disci, saj pri zdravnikih nisem dobila zadostnih navodil. Preko individualnih pogovorov in vaj sem osvojila prave načine gibanja tako med sedenjem za računalnikom, med gospodinjskimi opravili ali pri igri in skrbi za otroke. Res sem morala spremeniti način razmišljanja in Re.aktiv mi je pri tem zelo pomagal. Še vedno obiskujem skupinske vadbe, kjer utrjujem pridobljeno znanje in se vedno znova opominjam, da moram previdno a vztrajno skrbeti za svoj hrbet."

ga. Jerneja

"

Bolečine sem odpravil do te mere, da sem zelo zadovoljen. 

Noben zdravnik, pri katerem sem bil, ni znal pojasniti, zakaj in kako, ter svetovati pri odpravi bolečin. Vaje so mi veliko pripomogle do zmanjšanja bolečin in večje gibljivosti. Vem, da bolečine popolnoma ne bodo nikoli izginile, ampak odpravil sem jih do te mere, da sem zelo zadovoljen. 

g. Marko 

"

Bolje se počutim, odkar aktivno skrbim za svoje zdravje.

"Vesela sem bila, da me je dr. Kernc sprejel v kratkem času. Je zelo prijazen in strokoven, pomagal mi je tudi s tolmačenjem izvidov specialističnih preiskav. Razumljivo mi je razložil pravilno izvedbo vaj, ki so bile usmerjene na krepitev točno določenih mišic. Odkar mi je pripravil načrt vaj, se bolje počutim, saj vem, da aktivno skrbim za svoje zdravje."

ga. Anita

"

Ne verjemite hitrim rešitvam brez razlage.  

V programu dobite poglobljeno razumevanje vzroka težav, individualno prilagojeno vadbo (ali veste, da je vadba za hernijo drugačna od tiste za stenozo) in tehnike za kontroliranje bolečin.  

O meni

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

Kje začeti?


PROGRAM ZA ZDRAVJE HRBTENICE

EUR

20O 

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 3 ure vadbe
 • GRATIS! Posvet z dr. Kerncem.
 • Praktično razumevanje težav s hrbtenico (kaj smete delati in kako). 
 • Osnove zaznavanja in aktivacije stabilizacijskih mišic.
 • Definiranje vaše varne cone tj. območje brez bolečin.
 • 3 ure vadbe z dipl. kineziologom. 
 • Možnost nadaljevanja na 8-urni paket temeljev.

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Vprašalnik o reševanju težav 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Pogoji poslovanja    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED. 

>