TEŽAVE S HRBTENICO

Prekinite začaran krog bolečin! 

So vas bolečine v križu ustavile? Se bojite vsakega premika, ki bi lahko poslabšal stanje? Iščete rešitve, pa vse bolj ugotavljate, da je na trgu ogromno proizvodov, ki veliko obljubljajo – a za vaš hrbet ne delujejo? Vas prevzema strah, da nikoli ne bo bolje in se lahko poslovite od aktivnosti ter brezskrbnega gibanja?

KAJ SMETE IN ČESA NE SMETE DELATI PRI BOLEČINAH V KRIŽU? 

Začaran krog bolečine v križu

Imate v navadi, da skrbite za hrbtenico le, ko je prisotna bolečina? Ko ta mine, pa se vrnete k ustaljenim vzorcem gibanja in brezskrbnega življenja...

Dokler se lepega dne za prazen nič spet ne pojavi; močnejša, odpornejša in dolgotrajnejša. Način, s katerim ste si nazadnje pomagali, ne pomaga več v taki meri in zavzeto iščete nove tehnike, s katerimi bi si lahko pomagali.

Zgodba se še nekajkrat ponovi, a vsaka vrnitev bolečine je močnejša. 

Kako prekiniti cikel? Tako, da spoznate, kaj počnete pravilno in kaj narobe, se držite pravilnih vzorcev gibanja, redno izvajate vaje za hrbtenico in skrbite za pravilno obremenitev hrbtenice.

Kako lahko pomagate hrbtenici? Tako, da aktivirate njene zaveznike. 

Ko izvedemo gib, dvignemo breme ali se obrnemo, hrbtenica dobi informacija o našem premiku in aktivira obhrbtenične mišice. 

Ob obremenitvi se avtomatično aktivirajo površinske (globalne) mišice, ki pa same ne morejo zagotavljati stabilnosti, zato obremenijo strukturo hrbtenice. Praviloma se morajo aktivirati tudi globoke stabilizacijske mišice, ki zagotavljajo podporo hrbtenici.


Stabilizacijske mišice so ključni zavezniki, ki pomagajo varovati hrbtenico. 


Močnejše, kot so, bolje pomagajo pri razbremenitvi hrbtenice. Bolj so utrujene, bolj so zategnjene in bližje smo bolečinam.

Večkrat, kot ponovimo začaran krog bolečin - slabše je stanje hrbteničnih struktur, dlje časa traja, da se bolečina umiri, težje odpravimo vzrok težav – kar je edina prava in dolgoročna pot pri odpravi bolečin v križu.

Želim, da spoznate, kako na enostaven način prekiniti začaran krog bolečine v hrbtu.  


Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici. Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv. (Več o raziskavi preberi tukaj)

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z izjemno Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin in vrnitev v normalno življenje.

Do kakšnih spoznanj sem prišel, da učinkovito zaščitite hrbtenico, si lahko preberete v nadaljevanju.

Nasvet, »POČIVAJ IN POČAKAJ, DA BOLEČINA V KRIŽU MINE« je največja napaka, ki jo lahko storite.  

Verjetno vam je znan nasvet; Ko se pojavijo bolečine v križu, je najbolje počivati, da si hrbtenica opomore. In potem bo vse tako, kot je bilo.

NE DRŽI!  


V kateri osebi se najdete?

Oseba A 
Počitek je najslabša oblika zmanjševanja bolečin, saj še dodatno poleni pogosto že tako šibke mišice. Če kaj odnesete od tega zapisa, naj bo to, da je prva stvar, ki jo ob pojavu bolečine, da nežno razmigate medenico in sprostite zakrčene strukture hrbtenice.  
Oseba B 
Oseba B razmišlja pravilno, a žal ima pomanjkljivo razumevanje. Nič nimam proti spletnim, skupinskim ali splošnim vajam za hrbtenico, dokler gre za zdravega posameznika brez težav s hrbtom. Ko pa se te enkrat pojavijo, zelo priporočam, da investirate nekaj ur v strokovne vadbe, da izveste, kakšna je prilagojena izvedba  posamezne vaje. Vsak ima svojo specifiko hrbtenice, svoje gibalne vzorce, težave, genetiko – zato, kar deluje za vašega prijatelja, kolegico ali sosedo - zelo verjetno ne bo delovalo za vas. Se strinjate? 
Oseba C
Verjetno je jasno, da je pravilen odgovor ravnanje osebe C. Samo odpravljanje vzroka težav dolgoročno pomaga odpraviti bolečine v križu in prekine začaran krog bolečin. Berite naprej, da izveste, katere praktične nasvete lahko uporabite pri težavah s hrbtenico. 

80% populacije se v nekem trenutku sreča z bolečinami v križu. Pravzaprav lahko govorimo o pravi epidemiji. Vsaj 97 % ima nespecifične bolečine in zgolj 3 % specifične. Od teh jih je največ primerov hernije diska (zdrs driska), spondiloz, stenoz, spondilolistez, skolioz.  

KAKO SI LAHKO POMAGATE? 

PRAKTIČNI NASVET #1 

 

Skrb za hrbtenico naj postane prioriteta št. 1

Četudi vas bolečine ustavljajo ali prevzema strah, ko pomislite na vaje za hrbtenico – toplo priporočam, da se gibanja ne ustrašite. Naredite sprehod po ravni podlagi, izogibajte se naklonom (hoja na hrib) ali predolgemu intervalu (časa trajanja). Začnite z manj in postopno stopnjujte.

Če imate nespecifične bolečine ...

in se počutite na varni strani, ker ni nič hujšega - je pomembno, da preventivno skrbite za hrbtenico. Bolečina se lahko umiri, a vsaka njena vrnitev je intenzivnejša in dolgotrajnejša, ker se hrbtenične strukture slabšajo in nimate garancije, da se vam kaj hudega ne zgodi v prihodnje.

Nadaljujte z branjem vodiča, da izveste, kako si ob bolečinah lahko pomagate in preprečite njihov naslednji zagon.  


Če imate potrjeno diagnozo ... 

hernije, spondiloze, stenoze, spondilolisteze, skolioze ... ste zelo verjetno že v procesu pri zdravnikih specialistih.

Ne glede na odločitev zdravnika glede operativnega posega nadaljujte z branjem vodiča, saj je skrb za hrbtenico del rutine, ki (naj bi) z vami ostala za vedno.

PRAKTIČNI NASVET #2

Zakaj je gibanje za hrbtenico poomembno?

Z gibanjem se medvretenčne ploščice (diski) prehranjujejo 

Heading 1

Da, tudi hrbtenica se prehranjuje. Njena hrana je gibanje. Takole gre … Med vretencema leži disk (medvretenčna ploščica), ki deluje kot amortizer vseh gibov hrbtenice. Pretežno je napolnjen z vodo. Čez dan ga z gibanjem stiskamo in s tem posledično hranimo. Ne glede na to, kako intenzivno ga stiskamo, se ne more zmanjšati, spreminja se le njegova oblika. To je dobro. Težava nastane, kadar je v disku premalo vode. Takrat se z gibanjem bolj stisne in poveča se verjetnost, da se izboči. Pojav imenujemo herniacija ali protruzija.

Hrbtenica je bila ustvarjena za gibanje 

Če pobližje pogledamo najbolj kritičen položaj za hrbtenico: sedenje na stolu. Sedenju se je res nemogoče izogniti, saj nas spremlja od jutra do večera. Od obrokov in srečanj, do številnih ur presedenih za ekranom ali volanom. Kar lahko naredimo pa je, da popravimo način, kako sedimo in redno delamo odmore. Čeprav so navade železne srajce, z nekaj truda lahko ustvarimo nove, prave.

Krepitev stabilizacijskih mišic je ključ do zdrave hrbtenice

Hrbtenica je podprta s stabilizacijskimi mišicami. Kadar ledveni del hrbtenice ni sposoben prenašati obremenitev, pogosto pride do bolečine. Žal stabilizacijske mišice same od sebe ne bodo prav dosti naredile. Treba jih je najprej aktivirati in šele nato krepiti.

Vas zanima brezplačna e-knjiga dr. Kernca "PREMAGAJTE BOLEČINE V KRIŽU?"

PRAKTIČNI NASVET #3

Kako kontrolirati bolečine v križu in spet opravljati aktivnosti, ki jih imate radi?

1

Grejte razboleli predel, če bolečina v križu traja dlje časa

Hladno in toplo si nasprotujeta, a oba vam lahko pomagata. Hladno zdravljenje je običajno najbolje za poškodbo, ki se je pravkar zgodila. Po približno 72 urah zdravniki običajno predlagajo prehod na toploto. Uporabite ledeni zavitek, ki je zavit v brisačo, ali pa preizkusite grelno blazinico približno 15-20 minut hkrati. Pazite, da si ne opečete kože!

2

Vsakodnevna hoja po ravnem terenu

Preveč počitka na kavču in v postelji lahko oslabi vaše mišice. Gibajte se. Če bolečina ni prehuda, je dobro narediti vaje za raztezanje ledvenega predela hrbta ali krajši sprehod.

3

Nežno raztezanje zakrčenih mišic do praga bolečine

Poskušajte ostati aktivni. Statistično je dokazano, da gibanje pomaga zmanjšati vnetje in bolečino. Začnite s stabilizacijo prizadetega območja. Glede na stanje bolečine nekaterih vaj morda ne boste mogli v celoti izvesti – ali so za vas celo škodljive. Če se po vadbi ne počutite dobro, je pametno poslušati svoje telo in poiskati strokovno pomoč za pravilno izvedbo vaj.

4

Vaje za hrbtenico

Močnejše so stabilizacijske mišice, večjo oporo nudijo hrbtenici. Pravilna izvedba vaj za hrbtenico je ključna, da ne povzroča dodatnih obremenitev na prizadeto območje.

5

Preprečite prepih ledvenega predela

V spomladanskem in jesenskem času so ljudje z zgodovino bolečin v križu veliko bolj izpostavljeni. Hitro pride do "prehlada" oz. vnetja že tako razdraženih mišic. Le te se zakrčijo in povzročijo vse znane simptome. Pri nekaterih celo tako močno, da se le s težavo premikajo teden ali celo dva. Da se stanje umiri, lahko traja tudi do dveh mesecev. Ključna je preprečitev podhladitve ledvenega dela. Pazite, da vam "hrbet ne gleda ven", če se preznojite, da se takoj preoblečete in da vas v ledveni predel nikoli ne zebe.

Formula za prekinitev začaranega kroga bolečin v križu

V sklopu doktorske naloge sem opravil raziskavo na pacientih po operativnem posegu fuzije ledvenih vretenc, jih primerjal z najnovejšimi sodobnimi študijami in prišel do ugotovitev, da je najbolj koristna oblika za prekinitev začaranega kroga kombinacija:

+ ZNANJE (stanje hrbtenice in specifičnost vaših težav)

+ RAZUMEVANJE (prilagoditev gibanja za razbremenitev hrbtenice)

+ REDNA UPORABA V PRAKSI (prenos naučenega v vsakodnevne aktivnosti)

Ker je vsaka hrbtenica drugačna in ker odsvetujem splošne vaje za hrbtenico, je izrednega pomena pravilna izbira vaj, prilagojenih posamezniku. Zato sem se odločil prenesti teorijo v prakso in pripravil vadbeni protokol, ki vas re.aktivira v normalno življenje.


Kje začeti? 

30-MINUTNI POSVET O HRBTENICI Z DR. KERNCEM 

EUR

60

  • Čas trajanja: 30 min  
  • Jasna navodila, kako ravnati s hrbtenico, da je ne obremenite. 
  • Pojasnitev realne rešitve za dolgoročno odpravo težav.
  • Priprava načrta, ki je prilagojen vašemu stanju, težavam, gibalnim navadam, funkcionalnim sposobnostim in morebitnim pridruženim boleznim.

Popular

3 URE AKTIVACIJE ZA RAZBREMENITEV HRBTENICE 

EUR

200

  • Čas trajanja: 30 min posveta + 3 ure vadbe. 
  • Praktično razumevanje težav s hrbtenico (kaj smete delati in kako).  
  • Osnove zaznavanja in aktivacije stabilizacijskih mišic.
  • Definiranje vaše varne cone tj. območje brez bolečin.
  • 3 ure vadbe z dipl. kineziologom. 
  • >> Možnost nadaljevanja na 8-urni paket temeljev.

Ne odlašajte v bolečinah! Preberite, kaj so povedale naše stranke.

ga. Tina
Po nekaj tednih izvajanja vaj občutiš napredek, dobiš zagon in potem gre samo še navzgor.  

Zaradi bolečin sem preizkusila vse možne aparate, metode in masaže. Ugotovila sem, da je edina stvar, ki je še nisem naredila, zares dobro in kvalitetno natrenirati ključne mišice. Po posvetu z dr. Kerncem, kjer sva naredila načrt reaktiviranja, sem pričela z rednim izvajanjem vaj. Najprej pod strokovno pomočjo, zdaj pa že dve leti vadim sama. Bolečin ni več, če pa se pojavijo, jih znam umiriti in hitreje "pozdraviti".

ga. helena 
Z veliko hvaležnostjo lahko rečem, da danes normalno funkcioniram. 

Ob "odkritju" in spoznanju dr. Kernca so se razblinili moji strahovi in zavore strahu, ki so me spremljale po drugi operaciji na hrbtenici. Strokovno vodene vadbe, podkrepljene z izredno pozitivno in spodbudno osebno noto g. Kernca je nadstandard, ki ga v preteklih letih iskanja pomoči nisem našla nikjer. Mirno in z veliko hvaležnostjo lahko rečem, da danes normalno funkcioniram.

g. KRISTJAN
Najprej te poduči o hrbtenici, najde vzroke težav, nato pregleda gibanje.

In šele, ko si seznanjen z vsem potrebnim, lahko začneš odpravljati slabe navade. Ne delaš na pamet, ne poskušaš vse možno, raje slediš načrtu. Rezultati so dobri.

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Posvet z dr. Kerncem 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

VPRAŠALNIK: Kaj storiti, ko udari bolečina? Splošni pogoji    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED. 

>