PROGRAM STABILIZACIJEZA SMUČANJE

Priprava hrbtenice na smučanje

Ko se bližajo hladni meseci, smučarji kar pokajo od veselja, ko načrtujejo otvoritev smučarske sezone ali izlete na bližnja in daljna smučišča. V ambulanti Re.aktiv pa se odvija vzporedna zgodba, ko prihaja večje število strank, ker jih je zagrabil križ, ali pa so utrpeli poškodbo, zaradi katere se je oglasila hrbtenica. Po navadi tovrstne poškodbe niso povezane z nesrečo na smučišču, temveč je vzrok v preobremenitvi hrbtnih mišic.  

Po pogovoru spoznamo, da je do težav prišlo, ker so presegli svoje sposobnosti in smučali tudi zatem, ko jim je telo jasno sporočilo, da potrebuje počitek. Posledično so naslednji dan počivali, nezadovoljni s smučarskim izletom, zaradi katerega se niso mogli premikati.   

Smučanje žal ni šport, na katerega bi se pripravili v mestnem parku. Smučanje lahko "vadite" le na smučišču. In nanj se je treba vnaprej pripraviti z vadbo stabilizacije, saj se sicer hitro pojavijo težave.

Sam sem mnenja, da PROGRAM STABILIZACIJE ne bi smel biti povezan le s profesionalnimi športniki! Da je NUJA za vse! Žal pa marsikdo meni, da je nekaj raztegov in sprehodov dovolj za pripravo na smučanje. Ter da obisk joge ali pilatesa 2x tedensko opravi svoje delo. Seveda sta oba koristna, a niti približno nista tisto, kar smučar potrebuje.

Bistvo smučanja je v dobri stabilizaciji. Pomembno vlogo tu igra prožnost telesa, saj se moramo vedno znova prilagajati stanju terena. 

Lahko gre za prehod iz položnega terena v strmino, kombinacijo mehke in ledene proge, spreminjajoče vremenske razmerem, gnečo na smučišču ter vse ostale nepredvidljive situacije.

Strokovnjaki se strinjamo, da obisk vadbe pozitivno vpliva na smučarsko kondicijo. Da pa jo dosežete, je treba vaje in predvsem njihovo izvedbo individualno prilagoditi posamezniku. Zakaj? Ker obstaja več načinov za krepitev posameznih mišičnih skupin, in čeprav jih s treningom krepite, jih morda ne na način, ki ga za smučanje potrebujete. Vaje iz interneta lahko odlično delujejo za vašega prijatelja, ne bodo pa imele enakega učinka za vas, ker vaša hrbtenica potrebuje drug tip vaj. 

Stabilizacija je osnova, šele potem se doda trening moči. 

Drža je izredno pomembna, saj pogosto pride do nepravilnega položaja, ki povzroča preobremenitev. Zaradi te preobremenitve se kasneje lahko pojavi bolečina. Ker pa pri smučanju potrebujete obe (držo in moč), je v tem ključ prilagojene vadbe. Obe skupaj tvorita moč, s katero boste usmerjali smuči - ne da bi pri tem tvegali težave s hrbtenico. 

Predstavljajte si, da se spuščate po strmini ... Drža, v kateri smučate, je primerljiva z vajo počepa, sicer boste padli na nos. A sama drža ni dovolj - potrebujete tudi moč, da (še vedno v počepu) usmerjate smuči. Da ne omenjam, da morate biti v vsakem hipu pripravljeni, na morebitno zaviranje.  

Če sedaj mislite, da morate samo počepniti in že ste pripravljeni na smučino - žal ni tako. Upoštevati je treba še veliko več stvari, ki vam jih bom razložil v nadaljevanju. 

Dejstvo, ki si ga velja zapomniti: Če vam začne primanjkovati moči, hrbtenico izpostavite poškodbam. "Najbolj od vsega sem si želela smučati, a sem se bala bolečine v križu. Vedela sem, da moram najprej zrihtati hrbtenico. Ne pa, kako naj začnem. Danes zaradi Re.aktiva spet lahko smučam! Z vadbo pravilnih položajev sem okrepila mišice, ki so med smučanjem najbolj obremenjene. Že po nekaj obiskih se je stanje izboljšalo, da sem brez bolečin zdržala celoten koncert v Križankah, kar je bil takrat svojevrsten uspeh. Spoznala sem pomen pravilne izvedbe in redno vadila doma, dokler mi vaje niso postale avtomatizem. Bolečina je minila, telo se je okrepilo – največ pa mi pomeni, da spet lahko smučam.«

ga. Ana

Kako pripraviti hrbtenico na smučanje?

Ne obstaja ena sama vaja, ki bi bila najboljša za vse. Vsak od nas ima svoje edinstvene prednosti in slabosti. Če se pojavi poškodba ali bolečina, je to znak, da obstaja šibko področje, ki ga je treba stabilizirati in okrepiti. Vaša naloga je ugotoviti, katera so ta področja. Pri tem vam je lahko v pomoč analiza drže in ocena vzorcev gibanja, ki je bistvena komponenta vsakega programa. 

V Re.aktivu je posvet namenjen zasnovi programa, s katerim se naučite pravilnega položaja, ga nato okrepite in uporabite pri svojih aktivnostih.

Stabilizacija je zanimiv koncept, ki ga večina preskoči.  

Stabilizacijske mišice so manjše in šibkejše od večjih mišičnih skupin in učinkovito delujejo le, če se sprožijo prve.

Njihova posebnost je, da se (same od sebe) ne sprožijo. Moramo se jih zavestno naučiti aktivirati, sprožiti akcijo, da pravočasno pomagajo hrbtenici pri izvedbi giba. Za razliko od velikih mišic se pripenjajo neposredno na hrbtenico in s tem zagotovijo stabilizacijo, ki jo velike ne morejo. 

Stabilizacija je namreč povezana s časom.

Najprej se morate naučiti stabilizirati globoke mišice, ki zagotavljajo stabilnost hrbtenice, pri vsaki aktivnosti, ki jo opravljate. Tudi smučanju. Potem se vklopijo velike mišice, ki poskrbijo za izvedbo giba, spremembo smeri … Torej globoke mišice so temelj, na katerem delamo. Šele ko te natrenirate, krepite velike mišice. 

Pogosto pa se ravna obratno in posledično ob bolečini pomislite, da smučanje za vas ni primeren šport. To ne drži! Razlog težav je napačno sosledje mišic. 

Držanje deske, trebušnjaki in vaje raztezanja so nadgradnja stabilizacije.

Vsaka vaja po svoje prispeva k rezultatu. Pravilno izvedena vaja deske krepi trebušno - hrbtne mišice.

Trebušnjaki pomagajo, ker popravljajo držo telesa, ki se med smučanjem nenehno ruši. Pomembno je, da pravočasno odreagiramo in nismo prepozni v situacijah, ki nas na smučišču presenetijo (pa tudi drugje). 

Raztezne vaje nimajo neposrednega vpliva, se pa lažje gibamo, če mišice niso zakrčene. Manj je možnosti za poškodbe in lažje dosegamo amplitude sklepov in gibov, ki jih zaradi narave smučanja včasih potrebujemo (ekstenzije). Reagirati pravočasno in v pravilnem zaporedju je nuja za učinkovito in tekoče gibanje in smučanje.

Naučite se pravilnega gibanja 

Vaša naloga, preden se lotite treninga moči, je zagotoviti, da ste tehnično čim bližje popolni drži - z upoštevanjem prilagoditev, ki jih potrebuje hrbtenica oz. telo.  

 S postopnostjo posameznih vaj boste izboljšali svojo držo in nato tudi moč vsake mišice posebej. Težavnost vaj bo različna, saj se vam bodo nekateri gibi zdeli enostavni, drugi pa zelo zahtevni.  

Vedno si zapomnite, da je vaše telo tako močno, kot je močan najšibkejši člen, zato vadbeni program fokusirajte na šibka področja.  

Zakaj se v telesu pojavijo šibki členi?

Vzorcev gibanja se naučimo kot malčki, ko naše telo najde ravnovesje, da lahko stojimo. Brez te sposobnosti bi imeli velike težave pri opravljanju najpreprostejših vsakdanjih opravil in bili vrnjeni v fazo plazenja. Prav zagotovo na tak način ne bi mogli smučati! 

Ko pri posamezniku nastopijo težave, se telo prilagodi s kompenzacijskimi gibi, da še naprej opravlja vsakodnevne naloge - tudi če napačno. Ker nas velika večina presedi dobršen del dneva in vztrajamo v slabi drži, se zategnejo še mišice in razvijejo nepravilni vzorci gibanja. S tem se sproži začaran krog: nepravilni položaj - nepravilna obremenitev mišic - pojav poškodb oz. težav.  

Če menite, da ste v njem ujeti (da ne poznate pravilne drže in nima dovolj vzdržljivosti), mora vaš vadbeni program vsebovati oboje: učenje drže in krepitev.

To je še toliko bolj pomembno pri smučanju, kjer mišice delujejo kot amortizerji, ko letite po smučini. Kakršna koli slabost v njihovem delovanju bi bila potencialna katastrofa za hrbet, kolena - in vas!

Poskusite in uporabite zgornje znanje v praksi. Pred nami je smučarska sezona in škoda bi jo bilo spustiti zaradi nepoznavanja delovanja hrbtenice in telesa. Zdaj, ko ste se prebili skozi zgornje vrstice še toliko bolj! 

Uživajte na snegu in čim več zavojev brez bolečin. :-)"Po večkratnem ''opozarjanju križa'' me je ''stisnilo'' (pa ravno pred smučarsko sezono). Zaradi bolečin križa in naprej v desno nogo sem z muko napravil 30 korakov. Rezultat MRI je bila hernija, in ker vemo, kako je z našim zdravstvom, sem se odločil, da si pomagam z različnimi strokovnjaki in terapijami. Tudi, ko sem šel k dr. Kerncu na pogovor, sem bil že odločen za paket 8-urnega programa stabilizacije. Sodelavke Re.aktiva so se res potrudile, saj v začetku sploh nisem znal premikati medenice. Seveda z veliko vsakodnevne hoje, pitja vode in vajami dr. Kernca upam, da stabiliziram hrbtenico in se težave ne ponovijo. Aja pa še to - prej kot v 2 mesecih sem bil spet na smučeh."

g. Bojan O.

Za močno hrbtenico potrebujete 

ZAZNAVANJE SVOJEGA TELESA  

Pri prvih drobnih in komaj občutnih spremembah je zelo pomembno, da jih pacienti zaznajo in ustavijo napravilno ravnanje. To je ključ za odpravo težav v hrbtu.

RAZUMEVANJE PRAVILNEGA VZORCA GIBANJA

Ko pacienti delajo vse potrebno in pravilno, bolečine v hrbtu pa še naprej vztrajajo – pogosto slišim, da ni sprememb. Seveda so!

A najprej se dogajajo globoko v hrbteničnih strukturah. V glavi, ki prevzema nove navade. V pravilnem in kvalitetnem gibanju.

AKCIJA

Če vsak dan aktivirate in krepite stabilizacijski obroč okoli hrbtenice, bo vsaka mišica prispevala svoj delež k razbremenitvi. Do izboljšanja težav in odprave bolečin ne manjka več dosti. "Glede na priporočilo in objavljena mnenja sem tudi jaz obiskal omenjeni center. Naj povem, da sem bil prvič operiran na hrbtu pred 12 leti. Drugič sem bil operiran pred 5 leti. Žal druga operacija ni uspela in bi potreboval še tretjo s fiksacijo L 4/5. Že celo življenje se ukvarjam s športom, zato mi telovadba nikoli ni delala težav. Velikokrat sem hodil na razne fizioterapije preko zdravstva. Nekako sem se že odločil za operacijo, pa sem si rekel ... "dej poizkusi še te terapije". Sam pristop, sama poglobitev v težave in sama izvedba so bile na vrhunskem in profesionalnem nivoju. Odličen ortoped, odlično osebje in super masaža. 100 % se posvetijo tvoji poškodbi in prilagodijo način zdravljenja. Naj samo omenim, da pred obiskom nisem brez bolečine prehodil niti 50 metrov. Sedaj po teh mesecih se že lepo sprehajam s svojo ženo tudi po 2 do 3 km. Lahko smučam in uživam. Ja, vedno pridejo dnevi, ki jih je treba preživeti ..... v kolikor bi mi tako stanje ostalo, podpišem do konca življenja. Bom si pa vsako tolike tudi privoščil masažo in ja tudi enkrat na leto eno celostno terapijo. Da ne bom predolg .... ENOSTAVNO PRAVI LJUDJE NA PRAVEM MESTU. RES HVALA ZA POMOČ. Ker pa vsi gledamo tudi na ceno, naj povem, da sem dobil veliko veliko več za ceno terapije, kot bi pričakoval. Vsi kateri imate podobne težave, priporočam RE aktiv .... HVALA ..."

g. Danijel

Kje začeti?


30-MINUTNI 
POSVET O HRBTENICI
DR. KERNCEM

EUR

6O

 • Čas trajanja: 30 min
 • Jasna navodila, kako ravnati s hrbtenico, da je ne obremenite.
 • Pojasnitev realne rešitve za dolgoročno odpravo težav.
 • Priprava načrta, ki je prilagojen vašemu stanju, težavam, gibalnim navadam, funkcionalnim sposobnostim in morebitnim pridruženim boleznim.

8 UR STABILIZACIJE ZA KONTROLIRANJE BOLEČIN V HRBTU 

EUR

410

 • Čas trajanja: 30 min posveta + 8 ur vadbe
 • Vključuje paket 3 urne aktivacije za razbremenitev hrbtenice. 
 • Spoznavanje načinov, kako s stabilizacijo kontrolirati stanje bolečin.
 • Prenos pravilnih vzorcev gibanja v vsakdanje situacije in športne aktivnosti.
 • 2x kontrolna ura z dr. Kerncem + 6 x vadba z dipl. kineziologom.
 • BONUS! Video vsebine s prikazom pravilne izvedbe vaj za domačo vadbo..
 • << Možnost prekinitve paketa po 3-urah aktivacije.  

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

© 2023 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED. 

>