VZROK BOLEČIN V KRIŽU ŠT. 1

Dolgotrajni statični položaji 

Zjutraj težko vstanete iz postelje in se komaj sestavite, da pridete do kopalnice. V službi vas tako boli, da odštevate ure, ko boste šli lahko domov. Zvečer, ko drugi spijo, se nemirno premetavate v postelji in iščete položaj, v katerem bi lahko zaspali. Zdravniki pravijo, da niste primerni za operacijo, vi pa od obupa ne veste, kaj naj storite, da vas neha boleti. Na šport lahko kar pozabite, saj ni variante, da bi se usedli na kolo ali si nadeli smuči. Ves vaš svet je zreduciran na željo, da najdete položaj brez bolečin in v njem ostanete čim dlje časa. Bolečine v križu so razlog številnih bolniških odsotnosti in spadajo med najpogostejše razloge za obisk zdravnika.

Čeprav je z njimi povezanega veliko strahu, večina bolečin v križu mine razmeroma hitro (6-8 tednov) in ne potrebujejo zdravniške pomoči. Ker pa ima bolečina navado, da se rada ponovi, je pomembno prepoznati njene sprožilce. Poglejmo si nekaj najpogostejših vprašanj, ki jih dobim v ambulanti. 

1  "Kako naj  se izognem dolgotrajnim položajem (npr. sedenju)?"

Sedenje nas spremlja od jutra do večera. Od obrokov in srečanj, do številnih ur presedenih za ekranom ali volanom.

Kar lahko naredimo je, da popravimo način, kako sedimo in redno delamo odmore. Čeprav so navade železne srajce, z nekaj truda lahko ustvarimo nove, prave. Naša hrbtenica ni bila ustvarjena za sedenje, temveč za gibanje. Pomislite, kako so živeli naši predniki v pradavnini – anatomija našega telesa in hrbtenica se odtlej nista kaj dosti spremenili!

Vsak dejavnik, ki nas spravlja v napetost, povzroča zategovanje mišičnega sistema. To lahko opazite pri svojih ramenih in vratu po napornem dnevu v službi. Še hitreje pa se oglasi ledveni predel hrbta - križ. Če mišice ostanejo predolgo zakrčene, nimajo prekrvavitve, medvretenčne ploščice niso prehranjene in posledično degenerativne spremembe hitreje napredujejo.  

Iščete rešitev za svoje težave s hrbtenico? 

Vabljeni na POSVET Z DR. KERNCEMSvetovanje traja 30 minut in poteka v živo ali online. 


bolečine v hrbtu / išias

2 "Se bolečina lahko razširi? Kaj naj delam? Bo sploh kdaj OK? Bom moral na operacijo?"

Znanstveno dejstvo je, da mišice niso ustvarjene, da bi zadrževale položaj dlje časa. Kadar vseeno vztrajamo, se njihova nemoč in pretirano delo kaže v zakrčenosti in bolečinah. Pri hrbteničnih mišicah je zadeva malce bolj problematična. Zakaj?

1. Hrbtenica nikoli ne počiva, saj se neprestano gibljemo. Vsakdanjim situacijam se prilagaja po najboljših močeh, tudi z nepravilnimi vzorci gibanja, ki s časom postanejo sestavni del gibanja.

2. Nepravilni gibalni vzorci obremenjujejo hrbtenično strukturo. Zaradi dlje časa trajajočega nepravilnega delovanja se mišica navadi na »novo normalnost« (prilagodi se situaciji). Mišica se zato ne more regenerirati in ostaja zakrčena.

Zato je za ohranitev zdrave hrbtenice treba razumeti delovanje hrbtenice in pravilne vzorce gibanja.

Vas zanima brezplačna e-knjiga dr. Kernca  "PREMAGAJTE BOLEČINE V KRIŽU?"

3 "Kako deluje hrbtenična struktura?"

Ko izvedemo gib, dvignemo breme ali se obrnemo, hrbtenica dobi informacija o našem premiku in aktivira obhrbtenične mišice. Ob obremenitvi se avtomatično aktivirajo površinske (globalne) mišice, ki pa same ne morejo zagotavljati stabilnosti, zato obremenijo strukturo hrbtenice. Praviloma se morajo prej aktivirati tudi globoke stabilizacijske mišice, ki zagotavljajo podporo hrbtenici. Stabilizacijske mišice so tako ključne sodelavke, ki pomagajo varovati hrbtenico.

Izklesan trebuh (six pack) velja za zlati standard trebušnih mišic in fit programov. Resnica je, da mišica 𝗿𝗲𝗰𝘁𝘂𝘀 𝗮𝗯𝗱𝗼𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀 ni pritrjen na ledveni del hrbtenice in zato ne omogoča prave stabilizacije in podpore hrbtenici. Če ste se osredotočili na "trebušnjake", da bi okrepili jedro ter preprečili poškodbe hrbta, s tem dejansko niste dosti naredili. Pod rectus abdominis je globoka stabilizacijska mišica, imenovana mišica 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝘃𝗲𝗿𝘀𝘂𝘀 𝗮𝗯𝗱𝗼𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀. Ta mišična skupina ni tako opevana, ker ni estetsko zanimiva. Vendar omogoči podporo hrbtenici, saj se ovije okoli trebušne votline in tako zagotovi ledveno stabilnost. Ko jo aktiviramo, sodeluje praktično pri vsakem gibu, hkrati pa nas obvaruje pred poškodbami. Če hrbtenica nima pomoči stabilizacijskih mišic, se pojavijo bolečine v križu.

4  "Kaj vpliva na porušeno ravnotežje hrbtenice in nastanek bolečin v križu?"

 • Statični način življenja (sedenje, poležavanje, neaktivnost)
 • Dolgotrajno držanje položajev, ki obremenjujejo hrbtenico (rotiranje v eno smer, pogosto nepravilno dvigovanje bremena, sklanjanje proti zaslonu, položaj glave pred telesom) 
 • Neučinkovite prilagoditve gibanja (slabi gibalni vzorci) 
 • Slaba telesna drža
 • Nesorazmerja mišic na levi in desni strani telesa
 • Oslabljeno delovanje hrbtnih in trebušnih mišic
 • Slabe navade, premalo spanja, pitja vode, neustrezna prehrana, povečana telesna teža in povišana stopnja stresa 
 • Skrbi, slabi odnosi, strah
 • Nesanirane poškodbe, od športnih do banalnih, ki povzročajo dodatno obremenitev telesa in posledično slabšo funkcionalnost hrbtenice.
 • Pozdravljeni,

  sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

  Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

  Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin in vrnitev v normalno življenje.

  Do kakšnih spoznanj sem prišel, si lahko preberete v nadaljevanju.

  Kaj bi nas morali naučiti v šoli - pa nas niso?   Kljub temu da je ob premikanju udeležena hrbtenica, pa na njene pomočnike redno pozabljamo. Govora je o stabilizacijskih mišicah. Njihova aktivacija in krepitev sta ključnega pomena, da hrbtenica dobro deluje. Njihova šibkost pa glavni razlog za pojav bolečin v križu.


  Obvezen dejavnik zdrave hrbtenice so pravilni vzorci gibanja. Ali to pomeni, da se morate na novo naučiti, kako stati, sedeti, hoditi? Dokler s tem na neinvaziven način rešite bolečine, je to v resnici malo truda za velike obresti.


  Tudi hrbtenica se prehranjuje. Njena hrana je gibanje. Takole gre … Med vretencema leži disk (medvretenčna ploščica), ki deluje kot amortizer vseh gibov hrbtenice. Pretežno je napolnjen z vodo. Čez dan ga z gibanjem stiskamo in s tem posledično hranimo. Ne glede na to, kako intenzivno ga stiskamo, se ne more zmanjšati, spreminja se le njegova oblika. To je dobro. Težava nastane, kadar je v disku premalo vode. Takrat se z gibanjem bolj stisne in poveča se verjetnost, da se izboči.


  5 ledvenih vreten (L1 – L5) predstavlja prehod med gibljivim in negibljivim delom hrbtenice. Ob nepravilnem sedenju in rotacijah hitro pride do preobremenitve, zato tu največkrat prihaja do težav. To so zloglasne bolečine v križu.

  Stabilizacijske mišice so 24-urna varnostna mreža hrbtenice 

  Krepitev stabilizacijskih mišic sem intenzivno preučeval v času raziskave na ljubljanski Ortopedski kliniki. Z zanimanjem sem spremljal uspešno okrevanje pacientov, ki so že 3 tedne po operativnem posegu začeli z vadbenim protokolom. Sistem vadbe jim je omogočil izboljšanje funkcionalnih sposobnosti, v veliki meri zaradi dolgoročnega varovala hrbteničnih struktur - stabilizacijskih mišic. Zato sem se odločil prenesti teorijo v prakso in vam lahko ponudim protokol, ki vas re.aktivira v normalno življenje.  01.

  OSNOVA PROTOKOLA
  • Ne bojte se gibanja. Pod individualnim in strokovnim vodstvom ni nevarnosti, da bi prišlo do poškodb in ponovitve bolečin.
  • Ne potrebujete predznanja niti posebnih fizičnih sposobnosti. Vaje so enostavne, varne in prilagojene vaši situaciji.
  • In – ne, vadba ni le za tiste, ki imajo manjše neprijetnosti s hrbtenico. Krepitev stabilizacijskih mišic podpre in razbremeni hrbtenično strukturo, ne glede na vrsto težav, ki jo imate.

  02.

  30-MINUTNI POSVET Z DR. KERNCEM 
  • Kaj smete početi in katere aktivnosti so za vas primerne - kljub bolečinam v hrbtu?  
  • Kako si lahko pri kontroliranju bolečine pomagate sami?  
  • Kako se celostno lotiti odpravljanja vzrokov in kakšna je dolgoročna rešitev za vaše težave?
  • Odgovore na vsa vprašanja, ki jih v zvezi s težavami imate.

  03.

  3 URE ZA MOČNO HRBTENICO 
  • Vadba poteka v varnem območju, ki ga prilagodimo vašemu stanju in počutju, da ni bolečin
  • Spoznali boste tehnike za zaščito ledvenega dela, ki preverjeno zmanjšajo obremenitev hrbtenice in bolečino
  • Naš namen ni v številčnosti vaših obiskov, temveč, da vas naučimo pravilne izvedbe, ki jo boste vključili v svoje vsakdanje aktivnosti.

  Če se udarimo v nogo, začutimo bolečino in tega ne počnemo več. Pri hrbtenici je drugače, ker se bolečina pojavi z zamikom. Nepravilnih gibov ne občutimo takoj in jih ponavljamo in ponavljamo ... Vse dokler se ne pojavi bolečina. Bolečina v križu je znak, da se v telesu nekaj nepravilnega dogaja. Je opozorilo, da treba z dejanjem prekiniti ali z njim nadaljevati v prilagojeni obliki. Zelo redko se vzroki odpravijo sami od sebe, in tudi če pride do umiritve bolečina – je velika verjetnost, da se bo znova oglasila. Močneje kot prvič.

  Kaj pravijo stranke? 

  "Nekaj mesecev sem imela bolečine v področju ledvenega dela hrbtenice. Dr. Kernc je strokovno pristopil k individualnim vajam, ki so bile prilagojene mojim težavam in letom. Že po nekaj obiskih pri njem in redni dnevni vadbi doma sem se počutila bolje. Fizioterapijo sem opravila tudi v sklopu našega javnega zdravstva in ugotavljam, da je razlika v pristopu in načinu dela pri Re.aktiv spine na mnogo višjem nivoju. Dr. Kernc je na vsa moja vprašanja, ki so se mi porajala, podal poglobljen in strokoven odgovor. Pomembno je, da je fizioterapevt usposobljen in tudi strokovno odgovoren, kar dr. Kernc sigurno je."

  ga. Barbara 

  "K dr. Kerncu sem prišla zaradi bolečin v križu. Že pred tem sem sama delala vaje po nasvetu internetnih fizioterapevtov, vendar so se bolečine le stopnjevale. Seveda, saj niso vse vaje primerne za vse. Že po prvem srečanju sem si oddahnila, saj se mi je g. Kernc res posvetil, mi vse pojasnil na meni razumljiv način, predvsem pa mi pokazal vaje, ki so ustrezale meni. Z veseljem zdaj lahko povem, da so bolečine znatno manjše, odkar delam vaje po nasvetu dr. Kerncu. Poleg profesionalnega odnosa pa je dr. Kernc tudi vedno dosegljiv za vprašanja in prilagoditev vaj. Iskrena hvala!"

  ga. Tatjana

  "Z natančnimi in, kakor se je pozneje pokazalo, tudi točnimi navodili ste me vodili po terapevtski poti do brezbolečinskega življenja. Pred tem sem bila vdana v usodo oziroma, kakor je simptome diagnosticiral zdravnik ob ogledu rentgenske slike, "gre za starostno obrabo hrbtenice." Zahvaljujoč vam je moja raba hrbtenice zdaj ozaveščena; ojačane trebušne mišice so v rabi pri vsakdanjih in tudi malo manj vsakdanjih opravilih : - )))) Zvečer mirno zaspim in se zjutraj zbudim brez bolečin.

  Brez zadržka vas priporočam vsakemu, ki toži zaradi bolečin v hrbtenici, saj imam izkušnjo, da s svojim svetovanjem resnično pomagate. In morda še pomembneje: človeku vlijete UPANJE v bolj kakovostno življenje!!!"

  ga. Vanja 

  RE.AKTIV SPINE doo 

  dr. DEJAN KERNC

   

  Ulica Fedje Kozaka 30 

  1000 Ljubljana  

  NOVI PACIENTI : Posvet z dr. Kerncem 

  VADBENI PROTOKOL : Program vadbe 

  OSTALA POVPRAŠEVANJA :  info@re.aktiv.si  Splošni pogoji    Piškotki

  © 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED. 

  >