TEŽAVE S HRBTENICO:

Investcija v pravilni pristop 


dr. Dejan Kernc, 20. april 2023

Kaj pomaga pri lajšanju bolečin  v križu

Veliko vprašanj dobim o svojem delu. Kako pomagam pri težavah s hrbtenico? Kako rešujem določene težave / diagnoze? Ali lahko moj protokol pomaga slehernemu posamezniku s težavami v hrbtenici?

Razumem jih. Vsak bi rad dobil zagotovilo, da bo s protokolom umiril svoje težave s hrbtenico. Da bi prehitel realnost in prišel na cilj takoj. Pri tem pa pozablja, da težave nastajajo preko daljšega obdobja, zato ni realno pričakovati takojšnjega izboljšanja. 

To ne pomeni, da ni napredka - je, a je postopen.

Zato na zgornja vprašanja ne morem odgovoriti, če se srečamo na ulici ali v trgovini. Tudi če mi poveste svojo diagnozo, ni univerzalnega recepta, ki bi vam pomagal.

Kakšne so sestavine dolgoročne rešitve za lajšanje bolečin v križu?    

Gibanja smo se naučili pred več desetletji in vsak od nas živi življenje po svoje. Našim navadam in razvadam so se prilagodile hrbtenice, zato imamo različne vzorce gibanja. Tu je razlog, zakaj ni univerzalne rešitve, ki bi delovala za vse. 

Za postavitev izhodiščne točke na POSVETU potrebujem odgovore na naslednja vprašanja: 


 •   Kaj povzroča težave? 
 •   Kje je točka preloma za bolečino? 
 •   Vas boli  med vsakodnevnimi aktivnostmi; hojo, sedenjem, delom, stanjem, spanjem?  
 •   Kakšna čustva spremljajo bolečino? 

In šele nato se lotimo dela. Ker odpravljanje težav s hrbtenico je DELO. 

Odpravljanje težav s hrbtenico je odločitev, da boste ZAVESTNO IN DOSLEDNO vnesli (1) pravilne vzorce gibanja, (2) aktivacijo mišic za razbremenitev hrbtenice in  (3) vadbo za krepitev stabilizacijskih mišic v svoj vsakdan. V svoje življenje.

V ambulanti se razveselim pacientov, ki razumejo, da rezultati pri hrbtenici ne pridejo preko noči. Takšnih je presenetljivo veliko. Z njimi je lahko delati, saj razumejo, da po izvedbi ene vaje, naslednji dan ne bo vse drugače. Da morajo iskati drobne premike in majhne spremembe, ki nakazujejo, da se nekaj dogaja v hrbtenični strukturi.

  

Kako pomagate hrbtenici?

 • Da vsako jutro naredite RAZTEZNE VAJE in pripravite hrbtenico na nov dan.
 • Da AKTIVIRATE  mišice, ki pomagajo in zaščitijo hrbtenico.
 • Da za mizo PORAVNATE držo.
 • Da uporabljate STABILIZACIJO  pri opravljanju aktivnosti.
 • Da resnično ozavestite nove vzorce razmišljanja in gibanja in to zavedanje prenesete iz vadbe v vsakdanje življenje.

Vsi ostali, ki menijo, da nimajo časa, ki iščejo instant rešitev brez napora in dela - žal niso kandidati za protokol Re.aktiv.

Hrbtenica ne pozna bližnjic.

Najprej potrebujemo vašo zavezo. Ni dovolj, da si želite odpraviti bolečine - brez razumevanja (kako deluje hrbtenice) in učenja (pravilnih vzrorcev gibanja) - vam naš način dela ne bo pomagal.

Torej, če me kdo sprašuje o mojem pristopu, razložim pomen razumevanja hrbtenice ... In mu zastavim osnovna vprašanja:

  

 • Koliko dela, energije, volje ste pripravljeni vložiti?
 • Ali  zares razumete, kaj je vzrok težav in kako ga odpraviti?
 • Katerim aktivnostim se zaradi bolečin odpovedujete?
 • Kako vidite svojo prihodnosti?
posvet 1

Skozi desetletje, ko sem razvijal in sestavljal protokol Re.aktiv, sem se dela loteval z mislijo:

"Razumevanje je bistvo napredka."

Kot dr. kineziologije sem v času študija predelal veliko literature, pridobil praktične izkušnje (Ortopedska klinika v Ljubljani), sodeloval s kineziologi, ortopedi in fizoterapevti, pregledal veliko rentgenskih slik, nabiral izkušnje, srkal znanje. Ko sem vse delčke združil v celoto, se je oblikoval PROTOKOL RE.AKTIV.  

Imel sem jasno vizijo: Če želim pomagati posameznikom z bolečinami v križu, če je to resnično področje, v katero bom investiral čas in življenje - potem želim to narediti z jasnim protokolom, odličnim poznavanjem področja in z maksimalno pozornostjo do paciente.  

Koncept protokola Re.aktiv, ki je osnova mojega dela, niso le vaje za hrbet. Poudarek je na prenosu teorije v prakso s pomočjo natančnih navodil, ki jih s ponavljanjem avtomatizirate v svoje vsakdanje življenje. In tako skrbite za hrbtenico 24/7.

Preko 1500 posameznikom sem pomagal na poti odpravljanja težav in z  veliko zanesljivosti lahko povem, da poznam dolgoročno rešitev za hrbtenico. Pot do nje je prepletena z dvema elementoma, ki vas spremljata na vsakem koraku:

(1) s spremembo razmišljanja in (2) prilagoditvijo načina gibanja. 

Na čudeže se kaj dosti ni za zanašat. Se pa zgodijo, kadar zanje poskrbite sami.

V telesu je vse povezano in tudi pri reševanju težav s hrbtenico ne moremo ločevati fizični del (vadbo) in psihološko pripravo. Oboje je povezano in prepleteno - eno brez drugega ne gre. Kako loviti balans med namero in predajo - pa v naslednjem blogu. 

Dejan Kernc, dr. kineziologije

Dr. Kernc je specialist za odpravo bolečin v hrbtenici in ustanovitelj podjetja Re.aktiv  Spine. 

Izkušnje je pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer so z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje je prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico je združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudi dolgoročno odpravo bolečin v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

RE.AKTIV SPINE doo 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Fedje Kozaka 20 

1000 Ljubljana  

NOVI PACIENTI : Posvet z dr. Kerncem 

VADBENI PROTOKOL : Program vadbe 

OSTALA POVPRAŠEVANJA :  info@re.aktiv.siSplošni pogoji    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED. 

>