BOLEČINE V HRBTNICI IN HOJA


dr. Dejan Kernc, 7. februar 2023

Je OK, če hodite z bolečim križem? 

Bolečine v hrbtenici so nadležne. Na trgu obstaja ogromno sredstev in terapij, ki se oklicujejo, kot najboljše v boju z bolečinami. A tudi če delujejo, gre za kratkoročni učinek maskiranja bolečin.


Podobno je z dlje časa trajajočim poležavanjem na kavču, ki dodatno zategne hrbtne strukture in s tem podaljša agonijo. 


Če imate bolečine v hrbtenici, toplo priporočam, da si vzamete nekaj minutk in preberete spodnje vrstice.

 

Hoja je najenostavnejša oblika vadbe,

 

ki jo pogosto jemljemo samoumevno. Verjetno zato, ker nas spremlja od zgodnjega otroštva, jo večina obravnava, kot da si z njo ne more pomagati pri težavah s hrbtenico. Pa je ravno obratno.  


Dokazano je, da s hojo sprostimo strukture in vzpostavimo stabilnost telesa. Pri tem nam pomagajo obhrbtenične mišice, ki se z vsakim našim korakom aktivirajo v popolni harmoniji, da opravijo svojo vlogo pri izvedbi giba.

 

V blogu bom razložil, zakaj hoja pomaga zmanjšati obremenitev na hrbtenico ter kakšen je njen vpliv na bolečine v hrbtenici.

"Odkar pomagam posameznikom z bolečinami v hrbtenici, se redno udeležujem srečanj stroke in veliko časa preživim ob spremljanju najnovejših ugotovitev. 


Čeprav na ta način širim svoje znanje o kompleksnosti hrbtenice, pa sem v praksi prišel do ugotovitve, da so najučinkovitejše rešitve pogosto najbolj preproste in enostavne. In hoja je med njimi na prvem mestu."

Kako hoja pomaga ublažiti bolečine v križu?

1. Hoja pomaga okrepiti mišice, ki podpirajo hrbtenico

Vsi vemo, da hrbtenico obdajajo mišice, ki so ključne za ohranjanje stabilnosti in gibanje ledvenega predela. Žal pa so te zaradi sedečega življenjskega sloga pogosto prešibke, zato prihaja do neravnovesja (asimetrije) in bolečin.


Kaj ima s tem hoja?

Pri vsakem koraku, ki ga naredimo, moramo (do neke mere) uporabiti stabilizacijske mišice, saj se sicer ne bi mogli premakniti. Te se krepijo z redno aktivacijo in sodelovanjem nasprotnih sil, ki z menjavo desne in leve noge omogočajo stabilnost hrbtenice.  

  

Nekateri zato hojo primerjajo s terapevtsko masažo:

 1. 1
  Povečata se pretok krvi in oskrba s kisikom. Ravno nasprotno pa zmanjšana telesna aktivnost pomeni manjši pretok krvi. 
 2. 2
  Ob mirovanju telo postane togo in zakrčeno. Za to so krivi nakopičeni toksini, ki jih s hojo “odplaknemo” in posledično izboljšamo prožnost.
 3. 3
  Zmanjšanje oz. vzdrževanje optimalne teže.
 4. 4
  Ohranjanje krvnega tlaka pod nadzorom.
 5. 5
  Zmanjšanje tesnobe in depresije.
 6. 6
  Zmanjšanje tveganja za srčno - žilne bolezni. 
 7. 7
  Povečana proizvodnja endorfinov (hormonov sreče), ki zavirajo bolečino. 

S hojo sicer ne boste okrepili telo, je pa odličen začetek in preprost način za ohranitev nekaj osnovne stabilnosti in moči.

2. Hoja izboljša prožnost ledvenega predela in razbremeni bolečine v hrbtenici

Pomanjkanje telesne aktivnosti povzroči, da sklepi in mišice postanejo zakrčeni. Če k temu dodamo še bolečino, se resno zmanjša gibalna sposobnost telesa.  


Samo pomislite, kako zlagate posodo iz pomivalnega stroja. Če zaradi bolečin ne morete izvesti predklona, “prisilite” ledveni predel, da izvede gib. Na dolgi rok se tako početje ne obrestuje, saj lahko pride do izbočenega diska (protruzije).


Hoja pri tem pomaga z raztezanjem specifičnih mišic; stabilizacijskih, obhrbteničnih in kolčnih, ligamentov in tetiv, kar pomaga pri izboljšanju celotnega gibanja v ledvenem delu.

3. Način hoje je pomemben za odpravo bolečine v hrbtenici

 • Držite glavo pokonci in med hojo ne gledajte navzdol. Tako zmanjšate obremenitev vratu.
 • Ne obračajte bokov. Med hojo poskrbite, da ostanejo ravni. Zaradi nenaravnega zibanja preobremenite eno stran telesa, kar vpliva na ravnotežje.
 • Aktivirajte stabilizacijske mišice. Izboljšanje drže pomaga spodnjemu delu hrbta, saj mišice prevzamejo obremenitev, ne pa hrbtenična struktura. 
 • Sprostite ramena in pustite, da roke zanihajo skladno s korakom.
 • Pravilno stopanje. Noga se mora najprej dotakniti tal s peto, nato vzpostaviti stik s stopalom, ter se odriniti s prsti. Izogibajte se dotiku tal s prsti.  

Hoja in bolečine v križu: kako začeti?  


"Hojo uvedite postopoma. Začnite s kratkim sprehodom. 


Vzpostavite navado, da vsak dan prehodite 5 ali 10 minut (odvisno od bolečin). 


Ko boste zmogli več, čas sprehoda podaljšate.


Postopna uvedba v dnevno rutino bo pripomogla, da bo navada prijetna."  

Je hoja dovolj za odpravo bolečine v hrbtenici?

Medtem ko je hoja nedvomno koristna, z njo ne boste odpravili kroničnih težav s hrbtenico. Učinkovit pristop vključuje kombinacijo hoje z vadbo in ustrezen način sprostitve.


V protokolu Re.aktiv se vsakemu posamezniku prilagodimo in upoštevamo vrsto težave. Bolečine v hrbtenici se razlikujejo, če imate izbočen disk ali stenozo, saj je hrbtenica preveč kompleksna, da bi vse težave obravnavali z enakim pristopom.


Pri izbočenem disku bo sprehod dobrodošel in bo pomenil sprostitev. Pri stenozi pa je pogosto ravno nasprotno. Sedenje pomeni olajšanje, hoja pa je lahko omejujoča. Kljub temu je tudi pri stenozi večini mojih pacientov hoja koristila, a vendar šele po opravljenem protokolu.

O meni

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.


Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.


Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

Bolečine v hrbtenici se da odpraviti.

“Izboljšanje se je začelo kazati kmalu."

Hvala za vse prijazne, natančne in zelo natančne napotke, za vaš enkraten pristop k lajšanju oz. odpravljanju težav v mojem križu in tudi vratnem predelu.

Zelo sem vesela, ker se je izboljšanje res začelo kazati kar kmalu, seveda, če sem vaje pridno delala tudi doma , ob čimbolj pravilnem izvajanju - kot sva se jih naučila pri vas. No včasih tudi ni šlo takoj vse tako, kot bi moralo biti , ampak z vašo potrpežljivostjo, da ponovno pokažete in razložite, kako pravilno narediti vajo, je šlo potem lažje.

Zahvalila pa bi se vam še za odpravljanje in reševanje vseh mojih "tegob", ki so se pojavile še dodatno v tem času  Ja, vesela sem, da sem se odločila, da sem opravila fizioterapijo pri vas, ker mi je res bolje in verjamem, da bo ob rednem izvajanju vaj še bolje.

ga. Marta

“Prej kot v 2 mesecih sem bil nazaj na smučeh."

Po večkratnem ''opozarjanju križa'' me je ''stisnilo'' (pa ravno pred smučarsko sezono). 


Zaradi bolečin križa in naprej v desno nogo sem z muko napravil 30 korakov. Rezultat MR je bila hernija in ker vemo kako je z našim zdravstvom, sem se odločil, da si pomagam z različnimi strokovnjaki in terapijami. 


Tudi, ko sem šel h dr. Kerncu na pogovor sem bil že odločen za paket 8-urnega programa stabilizacije. Sodelavke Re.aktiva so se res potrudile, saj v začetku sploh nisem znal premikat medenice. 

Seveda z veliko vsakodnevne hoje, pitja vode in vajami dr. Kernca upam, da stabiliziram hrbtenico in se težave ne ponovijo.

g. Bojan

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Posvet z dr. Kerncem 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Splošni pogoji    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED. 

>