HRBET, BOLEČINE IN ISKANJE BALANSA

Celovita rešitev za hrbet


dr. Dejan Kernc, 3. marec 2023

Želite izboljšati stanje hrbtenice? Začnite z drugačnimi izbirami.

Obstajajo trije stebri zdrave hrbtenice; fizični, mentalni in čustveni. Temu primerno obstajajo tri vrste ravnovesja. 


Ker je v telesu vse prepleteno, kot dr. kineziologije in strokovnjak za področje hrbtenice predlagam, da prepoznate in uravnate svoja neravnovesja.


Poglejmo si pobližje vsak steber posebej ter na kakšen način pomaga hrbtenici odpraviti težave in bolečine.  


1. Če si znate pomagati s pravilnim gibanjem in dobro držo, bo to prispevalo k vzpostavitvi fizičnega ravnovesja za hrbet.

GIBAJTE SE

Fizično ravnovesje je povezano z gibanjem.


Prepričan sem, da smo bili vsi že kdaj v situaciji, ko nam je dolgotrajen, ponavljajoč ali pretirano silovit gib povzročil nelagodje, zategovanje ali poškodbo. Po drugi strani pa se dobro počutimo, kadar plešemo, opravljamo vaje raztezanja ali funkcionalno vadbo v okviru svojih zmožnosti.


Naše telo zahteva redno in raznoliko gibanje. Čez dan pazite, da se čim manj zadržujete v statičnem položaju. Tudi če služba zahteva, da 8 ur presedite, naredite nekaj korakov in vaje raztezanja (lahko na stolu). V prostem času pa vsakodnevni sprehod toliko, da razgibate hrbtenične strukture.

2. Ko zdrave navade redno in dosledno vzdržujete, s tem vplivate na mentalno ravnovesje.

PAZITE NA SVOJE MISLI 

Naši možgani so kot mišica, ki potrebuje vadbo.


Če si vzamete nekaj minut časa, da razmislite, katere zdrave navade uvesti v dnevno rutino - ter jih vsak dan opravljali, bodo prešle v avtomatizem.


Sveži izzivi, aktivacija mišic ob dvigu ali rotaciji, drugačne veščine, vsakodnevno gibanje, meditacija, jutranji razteg predstavljajo hrano za naše možgane. In vodijo do boljšega počutja ter zdravja hrbtenice. V telesu je vse povezano.

3. Če spremljate in poslušate svoje telo, vzpostavite čustveno ravnotežje in pravočasno zaznate, kaj sporoča hrbet. 

KAKŠNI SO OBČUTKI? 

Za večino mojih strank je to najtrši oreh. Kajti naučeni smo bili, da za svoje telo skrbimo "v številkah". 

  • Vsak dan prehoditi določeno število korakov - ne glede na to, ali smo utrujeni, slabotni. 
  • Potegniti delo do 00:00, odkljukati vse točke na seznamu opravkov - ne glede na to, ali telo potrebuje počitek. 
  • Narediti dovolj ponovitev na vadbi, zadeti dovolj košev ali golov na rekreaciji, preteci določeno število kilometrov. 
  • Več tednov slediti strogi dieti, šteti točke, kalorije ali ogljikove hidrate, ignorirati lakoto, spremljati grame na tehnici, konfekcijsko številko ... 

In še bi lahko našteval ...


Ne le, da smo nesrečni, ko "številčni cilji" niso doseženi. Neuspeh občutimo, kot da je z nami nekaj narobe. 

Morda vam, kaj od tega zveni znano. Morda vadite kljub bolečinam, spremljate vadbe za hrbtenico online ali v skupini - a če vaje niso prilagojene vaši hrbtenici, ne bodo pomagale. 

Če želite, da je vaš hrbet močan in zdrav, preverite, ali upoštevate tri stebre. 

Če nismo pozorni na gibanje, preobremenimo hrbtenico. Ko doživimo bolečino, zategnemo mišico. Če smo v strahu, smo zakrčeni. Enako storimo, ko doživimo stresne trenutke. 


Ko na avtopilotu nezavednih programov in vzorcev krmarimo skozi življenje, se vedno znova srečujemo z znanimi vzorci. 


Kako izstopiti iz začaranega kroga, v katerem ponavljamo ene in iste stvari? 


Vse se začne z izbirami. Ne glede na to, ali gre za jutranji razteg, namesto da ostanemo v postelji, ali za pravilno izvedbo giba - ko sprejemamo nove in boljše odločitve, pomagamo svojemu telesu, umu in duhu vzpostaviti ravnotežje.

Nekje je treba začeti ...

Karkoli boste izbrali in kjerkoli boste začeli ... Vsak popravek giba bo sprva povzročil nelagodje - telo se bo borilo, ker je pogojeno s preteklimi navadami. Med procesom boste občutili močne dražljaje, ki vas bodo potiskali nazaj k "znanim in lagodnim vzorcem", da bi se znova počutili (slabo?) kot zadnje čase.

Če si znate dopovedati, da se telo oklepa preteklosti, boste naredili pomemben korak naprej za rešitev hrbta. 

Če vztrajate in se dovolj dolgo upirate skušnjavam, boste ponovno prevzeli nadzor nad nezavednimi vzorci. S tem pa tudi nad sprožilci bolečine. 


Ta uspeh vam bo dal motivacijo, da se lotite naslednjega popravka. In preden se zaveste, osvojite nekaj novih in boljših načinov gibanja, premagate strah ter ste bolj naklonjeni sprejemanju "drugačnih" izbir. 


Ko se počutimo bolje, je bolj verjetno, da se nam bo odprl prostor novih možnosti. Če ga izkoristite, bo to pozitivno vplivalo na vaše počutje in samozavest. Ter na krepitev čustvenega ravnovesja.Ko so vsi trije stebri v ravnovesju, smo zdravi. Težava pa je, da je v sodobnem načinu življenja veliko lažje izstopiti iz ravnotežja, kot pa ga ponovno vzpostaviti. 


Ko naslednjič obtičite, se spomnite, da se novi začetki začnejo z novimi odločitvami. Katero majhno stvar lahko spremenite danes in z njo pozitivno vplivate na svojo hrbtenico?


Izberite. 

Držite se. 

In spremljajte, kam vas pripelje.

 

Dobre stvari se zgodijo izven cone udobja. Pri hrbtenici, zdravju in dobrem počutju. V telesu je vse povezano. 

O meni

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.


Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Posvet z dr. Kerncem 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Splošni pogoji    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED. 

>