VODIČI, BLOGI IN PRIROČNIKI DR. KERNCA 

BREZPLAČNE VSEBINE O ODPRAVLJANJU TEŽAV S HRBTENICO

 

Blog: Kontroliranje bolečin v križu: POVRNITE SI ŽIVLJENJE  

Napisal: dr. Dejan Kernc, 22. junij 2022

Dobrodošli v zadnjem predpoletnem blogu, kjer sem se poglobil v temo, ki je največkrat omenjena v povezavi s hrbtenico. O kontroliranju bolečin v hrbtu. Kdor se je z njimi soočil, se bo strinjal z mojo trditvijo, da je reševanje težav težko in naporno.

V procesu je polno poskusov in napak, zato je za nekatere to potovanje lahko zelo boleče. Na drugi strani pa, kdor napak ne dela, zelo verjetno tudi sprememb ne bo občutil. V nadaljevanju bloga boste izvedeli, zakaj so napake sestavni del rešitve. 

Kje je vzrok težav? Katere so faze do dolgoročne rešitve? Kako se preobrazi fokus bolečine? Kako uravnati živčni sistem, da ne zapadete v strah in dramo?

Vodič: Skrb za hrbtenico: KAJ BI NAS MORALI NAUČITI V ŠOLI - PA NAS NISO?  

Napisal: dr. Dejan Kernc, 10. maj 2022

Zjutraj težko vstanete iz postelje in se komaj sestavite, da pridete do kopalnice. V službi vas tako boli, da odštevate ure, ko boste šli lahko domov. Zvečer, ko drugi spijo, se nemirno premetavate v postelji in iščete položaj, v katerem bi lahko zaspali. Zdravniki pravijo, da niste primerni za operacijo, vi pa od obupa ne veste, kaj naj storite, da vas neha boleti. Na šport lahko kar pozabite, saj ni variante, da bi se usedli na kolo ali si nadeli smuči. Ves vaš svet je zreduciran na željo, da najdete položaj brez bolečin in v njem ostanete čim dlje časa. Bolečine v križu so razlog številnih bolniških odsotnosti in spadajo med najpogostejše razloge za obisk zdravnika.

Kako naj se izognem dolgotrajnim položajem, ki povzročajo neudobje in včasih tudi bolečine? (npr. sedenje v času službe)? Se bolečina lahko razširi? Kaj naj delam? Bo sploh kdaj ok? Bom moral-a na operacijo? Kako deluje hrbtenična struktura? In kako ji lahko pomagam? Zakaj pride do bolečin? 

Vodič: Prekinite začaran krog bolečin v križu  

Napisal: dr. Dejan Kernc, 4. april 2022

So vas bolečine v križu ustavile? Se bojite vsakega premika, ki bi lahko poslabšal stanje? Iščete rešitve, pa vse bolj ugotavljate, da je na trgu ogromno proizvodov, ki veliko obljubljajo – a za vaš hrbet ne delujejo? Vas prevzema strah, da nikoli ne bo bolje in se lahko poslovite od aktivnosti ter brezskrbnega gibanja?

Začaran krog bolečin se da prekiniti. V vodiču sem opisal 3 načine reševanja težav, ki jih najpogosteje slišim od pacientov v svoji ambulanti. Izvedeli boste, kako se oseba A, B in C soočajo z bolečinami. V kom se prepoznate? Katera rešitev je za hrbtenico najustreznejša? Kateri 3 nasveti vam bodo na poti odprave bolečin pomagali? 

Blog3 koraki do razbremenitve hrbtenice (in bolečin v križu)

Napisal: dr. Dejan Kernc, 15. marec 2022

Posamezniki, ki jih mučijo bolečine v hrbtu, me pogosto vprašajo: "Zakaj se bolečina ne neha? Kako to, da imam take težave?" "Nič ni bolje!" razlagajo. "Vsak dan vadim, pazim na vsak gib, a nekaj ne deluje."
Vsi bi želeli dokaz, da vaje delujejo takoj. Kot večina od nas bi najraje prehiteli realnost in prišli do cilja takoj zdaj. Pri tem pa pozabljajo, da če se položaj (hrbtenice) slabša preko let (desetletij!), ni realno pričakovati takojšnjega izboljšanja

Katere so drobne pozornosti s katerimi razbremenimo hrbtenico? 
Kako spremenimo navade in razvade?
Kateri trije koraki so ključ do odprave bolečin?
 

Vodič: Hernija je ozdravljiva


Napisal: dr. Dejan Kernc, 20. januar 2022  

Imate občutek, da ste po diagnozi hernije diska prepuščeni sami sebi? Da ne veste, kaj storiti, kako si pomagati, kam se obrniti po pomoč? Ste izčrpani od zbiranja informacij, pri tem pa še vedno ne veste, kaj je za vašo hrbtenico primerna rešitev? Se vam nekje iz ozadja oglaša negativizem; »Zakaj se to dogaja ravno meni?« ali »Sam-a sem kriva, sem vedela, da tega ne bi smel-a delati!«.

Soočanje z diagnozo hernije diska je še vedno povezano s strahom pred vsakim premikom, steroidnimi injekcijami, protibolečinskimi tabletami, obiskovanjem manualnih terapij, grožnjo pred morebitno operacijo hernije, neumornim Googlanjem (rešitev za »išias«, »hernija diska«, »bolečine v križu«) in občasno vdanostjo v usodo, češ »kar bo - pač bo«. Pri vsem tem pa se zanemarja priporočilo celotne medicinske stroke ... 

Popolni vodič: Učinkovito odpravljanje težav z išiasom 2022

Napisal: dr. Dejan Kernc, 28. februar 2022

Pred vami je popolni vodič, ki vsebuje vse, kar morate vedeti o išiasu. Če vas zanima:

  • Kaj je išias, kako se razvije, kateri so simptomi išiasa in pri katerih znakih morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč.
  • Kako odpraviti bolečine pri išiasu; s čim si koristite in s čim škodujete.
  • Kako poskrbeti za preventivo in katere vaje so primerne za lajšanje bolečin v hrbtu.

Priročnik: Prva pomoč ob bolečinah v križu 

Napisal: dr. Dejan Kernc 

Nasveti in napotki, ki jih mora poznati vsak z bolečinami v križu.

  • Kako ravnati ob pojavu bolečine v hrbtu? 
  • Zakaj se je bolečina pojavila?
  • Opozorilni znaki, ki jih z bolečinami v križu ne smete spregledati.

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Posvet z dr. Kerncem 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Splošni pogoji    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED. 

>