dr. Dejan Kernc, 29. november 2023

ČLANEK V REVIJI ONA


Odpravite bolečine in se vrnite v aktivno življenje


»Razumeti hrbtenico, ki je najpomembnejša gibalna struktura našega telesa, pomeni imeti moč, da si pomagate«, to so besede in ključno vodilo ekipe Re.aktiv, kjer verjamejo, da lahko premagate težave s hrbtenico in se vrnete v normalno življenje.

Ključ do uspeha se skriva v orodju za razumevanje hrbtenice, zato z vami želimo deliti nekaj ključnih informacij. V poplavi informacij je bistveno vedeti, kaj je prav in kaj narobe. Pri reševanju težav s hernijo pa je to še toliko bolj pomembno. Instant rešitve so uspešne v majhnem odstotku in če prebirate ta članke potem to verjetno že veste. Prvi korak je vedno razumevanje, ki je temelj za graditev dolgoročne rešitve ali z drugimi besedami – prizadevanje, da se bolečine ne ponavljajo.

Vsi ste že slišali, da je potrebno bremena dvigovati pravilno, da se je potrebno lepo držati… Vsi to dobro vemo, toda izvedba je izziv.

Ali je prav tako, morda malo drugače? Kaj je priporočljivo glede na moje posebnosti? Kaj pa, če se pojavi bolečina, kako pa potem?

Ta in še mnoga druga vprašanja si je potrebno odgovoriti na poti reševanja težav, šele takrat boste lahko uspešni. Instant rešitve ne delujejo, ker ne zajemajo celote in individualnosti.

Omejitve zaradi hernije lahko naše delovanje zelo omejijo ali pa na drugi strani skoraj pozabite, da jo imate. Vaša izbira in možnost vpliva je, na kateri strani boste.

SPOZNAJTE HRBTENICO

Prednost hrbtenice  je v tem, da je trdna in gibljiva hkrati. Je pa to tudi njene šibka točka. V kolikor jo (leta in leta) uporabljamo na neprimerne načine, nastanejo težave.

Hrbtenica je sestavljena iz 32 vretenc, ki se spredaj stikajo z diski. Vmes je spinalni kanal, notri pa dobro zaščitena hrbtenjača. Po njen potekajo vsi signali oziroma navodila iz možganov v ostale dele telesa, tudi mišice (do mišic gre signal po živcih, ki gredo iz hrbtenjače). Med vsakima vretencema gre en par živcev po telesu, levo in desno in oživčuje svoj del telesa. Ker živci izvirajo blizu trdnih struktur, ki se lahko poškodujejo, predstavlja veliko tveganje, da bo šlo nekaj narobe in bo nekaj pritisnilo na živec, mi pa bomo to zaznavali kot bolečino. Vnetja, pritisk ali draženje živcev, so glavni razlogi za bolečine v hrbtenici. Vendar se moramo osredotočati na vzroke.

KAJ NAJPOGOSTEJE POVZROČA TEŽAVE IN BOLEČINE

Disk ali medvretenčna ploščica – lahko bi ga poimenovali kot nekakšen amortizer med vretenci, ki prenaša breme med hojo, tekom, dvigovanjem, ... in hkrati omogoča, da je hrbtenica gibljiva. Diski prenesejo izredno veliko obremenitev, hkrati pa imajo tudi svoje omejitve. Že po 17. letu starosti začnejo postopno »propadati«, se starati, hkrati pa so občutljivi na napačne (leta in leta trajajoče) obremenjujoče gibe. Tu se skriva tudi razlog, zakaj boste v vsakem primeru imeli nekaj degenerativnih sprememb, če boste šli na preiskavo z magnetno resonanco. Vendar je ključno vprašanje, ali te spremembe vplivajo na bolečino ali ne. Dejstvo je, da tam so, tako kot gube na koži, če to želimo ali pa ne. Obremenitve se seštevajo, predvsem tiste nepravilne (npr. rotacije trupa v predklonu, nepravilno izvajanje vaj) in ponavljajoče (npr. dolgotrajno sedenje, vzorci gibanja) in vpliva na spremembo strukture diska. To je začetek poti nastanka hernije.

RAZUMEVANJE HERNIJE

Hernija je izbočenje diska. Kot smo že poudarili – med dvema vretencema je medvretenčna ploščica imenovana disk. Le ta s časoma propada in bolj, ko jo nepravilno obremenjujemo, hitrejši je ta proces. Ko se predklanjamo, rotiramo, dvigujemo se vse te sile prenašajo preko vretenc in diskov. Če so prevelike ali prepogoste, nastanejo težave.

hernija protruzija diska

Kaj se pravzaprav zgodi? Smiselno je, da si ogledamo, kako je disk sestavljen. V sredini ima pulpozno jedro, ki je nekakšna želatina, kot žele bombon. Okoli pa ga obdajajo vezivni obroči. Kot pri čebuli. Jedro prenaša največ obremenitve in ob stiskanju vezivni obroči začnejo popuščati zaradi prevelikih pritiskov, to jedro prične predirati obroče in sili vedno bolj proti robu diska. V kolikor pride na rob diska zelo široko in disk spremeni obliko na širšem področju in je rahlo izbočen, potem to imenujemo PROTRUZIJA. Le ta je nekakšna predhodnica hernije. Če pa se jedro močno izboči in bolj na ozkem področju, potem to imenujemo HERNIJA.

Hernija sama po sebi ne boli, saj disk ni oživčen. Težava nastane takrat, ko hernija pritisne na živec ali hrbtenjačo. S tem onemogoči pretok živčnih impulzov in to zaznamo kot bolečino. Bolj, kot je stisnjen živec, večja je bolečina.

POGOST SPREMLJEVALEC – IŠIAS

Tako najpogosteje poimenujemo bolečino, ki se pojavlja v ledvenem predelu ali po seva navzdol po nogi.  V zdravstvu je temu najbližje diagnoza ishiadična bolečina, kar pomeni, da se bolečina prenaša po živcu imenovanemu Ishiadicus. Le ta izhaja iz nivoja L5 - S1 in ker se tam prenašajo največje sile, so posledično težave najpogostejše. Vendar je bolečina na tem delu zgolj posledica. Vzrok je pogosto v protruziji ali herniji. To razumevanje je izrednega pomena za ukrepanje. Namreč blaženje bolečine po nogi nima bistvenega smisla,  saj izvor bolečine ni tam, vendar v ledvenem delu.

KAJ LAHKO NAREDIMO SAMI

Kot smo že izpostavili, je večina težav s hrbtenico povezana s preobremenitvijo - rezultat dolgotrajnega, vsakodnevnega preobremenjevanja in napačnih gibov. So nam pa tukaj v pomoč mišice, ki lahko prispevajo k  veliki razliki. Prenašajo obremenitev, ki se ne prenaša preko trdnih struktur, kot so vretenca in diski in jih tako varujejo.

Ob hrbtenici imamo dve vrsti mišic. Površinske in globoke. Površinske so velike, močne, izvedejo gib in niso pritrjene direktno na hrbtenico. Medtem ko so globoke pritrjene direktno na hrbtenico, a so majhne in šibke. Skrbijo za stabilnost hrbtenice, ne morejo pa dvigovati velikega bremena. In ravno tukaj se skriva večina težav. Ker lahko s površinskimi  mišicami naredimo vse delo, pozabimo uporabljati globoke mišice, ki varujejo hrbtenico. Bistveno je torej, da razumete pomen mišic in se naučite uporabljati tudi tiste, ki ste jih do danes morda zanemarili.

KAKO POSTOPATI / KAKO NAD BOLEČINO

Kot smo že izpostavili, mišice so glavni podporni sistem hrbtenice. Raziskave so pokazale, da disk prenese do 350 kg obremenitve ob ustrezni podpori mišic. Ko so v raziskavah odstranili mišice, vse ostalo je ostalo, so ugotovili, da je disk prenesle zgolj 9,7 kg. To razliko torej naredijo mišice. 35x več!! In še to, to so skeletne mišice, kar pomeni, da so pod našo kontrolo, ne tako kot srčna mišica, ki deluje ne glede na to, ali mi hočemo ali ne. Torej hrbtne mišice delujejo toliko, kot jim mi naročimo. Zato je popolnoma naša odgovornost, da skrbimo za varovanje hrbtenice in posledično težave, ki nastanejo. Če se tega zavedate, ste že na dobri poti, da lahko naredite pomembne spremembe. Seveda pa je potrebno to izvesti še v praksi.


Kako to izvesti v praksi nam je zaupal dr. Dejan Kernc (Re.aktiv):

Ko enkrat razumemo delovanje hrbtenice, svojim težavam prilagodimo gibanje, vklopimo pravilne mišice. Vsekakor gre za  proces učenja. Tako kot pri vsaki stvari se je potrebno najprej naučiti pravilne izvedbe in jo razumeti v enostavnih okoliščinah. Pri tem pa je potrebno upoštevati individualnost posameznika, pri čemer imam v mislih bolečine, njihovo pojavnost glede na situacije in omejitve pri vsakodnevnih opravilih. Tako stabilizacija postane enostavna, uporabna, ko vstajate s stola, avta, pospravljate posodo v stroj … Ti učinki razbremenitve se seštevano in imajo direkten vpliv na manjšo obremenitev hernije in kar je najbolje, na dolgoročno zmanjšanje bolečine. Dobre in učinkovite rešitve niso komplicirane, zahtevajo pa razumevanje in natančnost. Pri herniji je pozitivna stvar ta, da je bistvo spremembe odvisno od vas samih, strokovnjaki smo tukaj za vas, da vas usmerimo in vam pomagamo na poti do uspeha.

O avtorju

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin v hrbtu in vrnitev v normalno življenje.

RE.AKTIV SPINE d.o.o. 

dr. DEJAN KERNC

 

Ulica Ferda Kozaka 30 

1000 Ljubljana  

PRVIČ PRI NAS : Vprašalnik o reševanju težav 

ODPRAVA BOLEČIN V HRBTU : Protokol Re.aktiv 

OSTALO : Tu smo, da vam pomagamo Pogoji poslovanja    Piškotki

© 2022 RE.AKTIV SPINE DOO. ALL RIGHTS RESERVED. 

>