Razumeti. Aktivirati. Premagati. 

dr. Dejan Kernc, 15. marec 2022

Se bolečine v hrbtu ne nehajo?

Posamezniki, ki jih mučijo bolečine v hrbtu, me pogosto vprašajo: "Zakaj se bolečine ne nehajo? Kako to, da imam take težave s hrbtenico?"
 
"Nič ni bolje!" razlagajo. "Vsak dan vadim, pazim na vsak gib, a nekaj ne deluje."

Vsi bi želeli dokaz, da vaje za hrbet delujejo. Kot večina od nas bi najraje prehiteli realnost in prišli do cilja takoj. Pri tem pa pozabljajo, da če se položaj (hrbtenice) slabša preko let (desetletij!), ni realno pričakovati takojšnjega izboljšanja.

To ne pomeni, da ni napredka - je, a je postopen. Kot po navadi v življenju. 

V ambulanti se razveselim pacientov, ki razumejo, da rezultati pri hrbtenici ne pridejo preko noči. Takšnih je presenetljivo veliko. Z njimi je lahko delati, saj razumejo, da po izvedbi ene vaje, naslednji dan ne bo vse drugače. Da morajo iskati drobne premike in majhne spremembe, ki nakazujejo, da se nekaj dogaja v hrbtenični strukturi.

 Katere so drobne pozornosti, ki izboljšajo stanje hrbtenice?   


  • Ko vsako jutro naredite raztezne vaje, da pripravite hrbtenico na nov dan.
  • Ko aktivirate mišice, ki pomagajo in zaščitijo hrbtenico.
  • Ko sedite za mizo in poravnate držo.
  • Ko aktivirate mišice pri opravljanju aktivnosti.
  • Ko resnično ozavestite nove vzorce razmišljanja in gibanja in to zavedanje prenesete iz telovadnice v svoje vsakdanje življenje.

... krepite zdrave navade za hrbtenico in življenje nasploh.  

Večno spraševanje, zakaj ni izboljšanja, je star način razmišljanja, vrtenje v začaranem krogu, ki ne prinese izboljšanja. To še posebej velja v času, ko so bolečine v hrbtu najhujše, ko je najtežje in najbolj neprijetno ozaveščati svoje vzorce, ki bi želeli rešitev takoj in zdaj.

Tako kot imam sam občasno težnje po prehitevanju dogodkov, se tudi v ambulanti najdejo pacienti, ki pričakujejo, da bo po treh vajah bolje. Ko razočarani ugotovijo, da ni tako, nastopi slaba volje. Nekateri na tej točki obupajo. Ni jih veliko, pa vendar je vsak preveč.

Kar lahko storimo, je, da zavestno negujemo nova vedenja, nova spoznanja ter upravljamo svoje čustvene odzive, da bi dolgoročno izboljšali stanje hrbtenice in obdržali kvalitetno življenje.

Vstop na pravo stran reševanja težav s hrbtenico

Ko pacienti delajo vse potrebno in pravilno, bolečine v hrbtu pa še naprej vztrajajo – pogosto slišim, da ni sprememb. Seveda so!


A najprej se dogajajo globoko v hrbteničnih strukturah.

V glavi, ki prevzema nove navade.

V pravilnem in kvalitetnem gibanju.


Kljub prisotnosti bolečine z gotovostjo lahko potrdim: Če vsak dan aktivirate in krepite stabilizacijski obroč okoli hrbtenice, bo vsaka mišica prispevala svoj delež k razbremenitvi. Do izboljšanja težav in odprave bolečin ne manjka več dosti. 

Pri prvih drobnih in komaj občutnih spremembah je zelo pomembno, da jih pacienti zaznajo in vzamejo kot motivacijo za nadaljnje delo. To je ključ za odpravo težav v hrbtu. Tako jim ne zmanjka volje, vedno znova se pojavlja, vedno več je drobnih premikov, ki se nalagajo in krepijo. 

Obupati v takih trenutkih ni rešitev, zato star način razmišljanja (primerjanje z drugimi, kritiziranje lastnega napredka, premlevanje, kaj je narobe in dopovedovanje, da nikoli ne bo bolje) le zavira napredek in krepi občutek, da nekaj ni prav. In bolečine v hrbtu ostajajo. 

Če namesto tega zamenjamo perspektivo, se zavemo svojih misli in občutkov – je to trenutek, ko se odločimo, da začnemo s spremembami pri sebi … In to je delo. 

Trenutek, ko prenehamo "pozabljati" in se začnemo dosledno opominjati. Ko se stanje hrbtenice premakne na bolje in izkusimo, kako je v naslednji stopnji. Ko dejanje postane izkušnja. Takrat spustimo "kdaj" in "zakaj" so bolečine v hrbtu - in verjamemo v svojo pot.

Takrat se pojavi sprememba. Takrat se nehamo spraševati: "Kdaj bo hrbet bolje?" in začnemo pogovor: "Ne morem verjeti, da je bolje. Nikoli si nisem mislil-a, da bom odpravil-a bolečine."

Rezultati pacientov so odlični. Ugotavljam, da se v povprečju stanje hrbtenice izboljša po 3 urah vadbe. Večina težav gre na bolje v 1 mesecu. To je izredno hitro v primerjavi z leti ali desetletji, ko so 90x na dan napačno vstali in po nepotrebnem obremenjevali hrbtenico. Če želite preizkusiti našo storitev, vabljeni na 30 minutni posvet v Re.aktiv. 

Click to Tweet

3 koraki do razbremenitve hrbtenice (in bolečin)

RAZUMEVANJE, kako ravnati s svojo hrbtenico, izveste na posvetu.

AKTIVIRANJE mišic za razbremenitev hrbtenice, spoznate na 3 urah aktivacije.  

PRENOS razumevanja, aktivacije in pravilnih vzorcev gibanja v vsakdanje življenje.  

In ko vam hrbtenica pošlje povratno informacijo - v obliki manjše bolečine - je to dokaz, da je vredno vztrajati.💪

Za odlične rezultate strank se izredno potrudim in vedno znova sem presenečen, kako učinkoviti so pravilni vzorci gibanja pri odpravljanju bolečin v hrbtu. Zato je vredno zaupati in vztrajati - pa čeprav je na začetku videti kot skok v neznano. Preizkusite nas na 30 minutnem posvetu.

dr. Dejan Kernc

O avtorju

Sem Dejan Kernc, dr. kineziologije in specialist za bolečine v hrbtenici.

Izkušnje sem pridobival na Fakulteti za šport in Ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer smo z ekipo ortopedov, fizioterapevtov in kineziologov razvili vadbeni protokol za varno okrevanje po operaciji ledvene krivine. Znanje sem prenesel v prakso in ga poimenoval Re.aktiv.

Pri reševanju težav s hrbtenico sem združil moči z Nežko Poljanšek, dipl. fizioterapevtko, v želji, da vam z večdimenzionalno obravnavo ponudiva dolgoročno odpravo bolečin in vrnitev v normalno življenje.

>